INSPIRACJE / Odżywianie / 26 listopada 2020

Czy warto jadać strączkowe?

Białko roślin strączkowych charakteryzuje się co prawda innym składem aminokwasowym, niż białko zwierzęce. Niestety białko roślinne nie jest w stanie całkowicie zastąpić mięsa w diecie, aby zapotrzebowanie to pokryć należy łączyć warzywa strączkowe z orzechami oraz zbożami dostarczającymi duże ilości innych aminokwasów. Tylko białko soi jest tzw pełnowartościowym i mogącym zastąpić w całości np.: mięso.
Najwięcej białka zawierają soczewica i soja.
W diecie wegetarian również problem stanowić może żelazo, ponieważ niestety żelazo niehemowe – pochodzące z roślin, jest znacznie mniej przyswajalne przez organizm człowieka, niż żelazo niehemowe – pochodzące ze zwierząt, zatem warto zwrócić uwagę na to, aby podawać strąki w towarzystwie produktów z wysoką zawartością witaminy C, jak np. z papryką czy natką pietruszki.

Soczewica – ma najbardziej delikatny smak i jest najłagodniejsza dla naszego przewodu pokarmowego. Występuje w różnych odmianach, tj. : koralowej, czerwonej, żółtej oraz zielonej. Doskonale sprawdza się do wielu dań, taki jak np. wegańskie spaghetti bolognese, kotleciki z soczewicy, zupy, sosy. Jest bardzo dobrym źródłem białka, wapnia, żelaza, kwasu foliowego, błonnika i karotenu. Ma korzystny wpływ na krążenie krwi, a co za tym idzie dla Naszego układu sercowo-naczyniowego. Soczewica jest polecana również dla kobiet w ciąży

Ciecierzyca – ma dość zbitą konsystencję i całkiem neutralny smak, można doprawić ją w dowolny sposób. Fajnie sprawdzi się do sosów, sałatek i także do wszelkiego rodzaju past do np. kanapek oraz deserów i ciast. Jest bardzo dobrym źródłem białka oraz witamin z grupy B, cynku, kwasu foliowego, potasu, wapnia oraz żelaza – rekordowa ilość, jeśli mowa o roślinach strączkowych. Cieciorka wykazuje korzystny wpływ na serce, żołądek oraz trzustkę

Groch – łatwo dostępny, posiada niski indeks glikemiczny i ma właściwości odkwaszające organizm. Redukuje ryzyko występowania nowotworów oraz wspiera walkę z nimi – szczególnie nowotwór jelita grubego, trzustki i prostaty.

Fasola – występuje w wielu odmianach, posiada lekkostrawną skrobię i rozpuszczalny błonnik, który wspiera usuwanie z organizmu złego cholesterolu. Fasolamina obecna w fasoli zwyczajnej dodatkowo wpływa na zmniejszenie poziomu cukru we krwi, czyli zmniejsza łaknienie na węglowodany i polecana jest chorym na insulinoopornośc i cukrzycę. Doskonale pasuje do sałatek, jako dodatek do tortilli, sosów, a także nawet jako główny składnik ciast.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Jadźwingów 2
Warszawa

606 228 038 | kontakt@poradniaeffecta.pl