Białko roślin strączkowych charakteryzuje się co prawda innym składem aminokwasowym, niż białko zwierzęce. Niestety białko roślinne nie jest w stanie całkowicie zastąpić mięsa w diecie, aby zapotrzebowanie to pokryć należy łączyć warzywa strączkowe z orzechami oraz zbożami dostarczającymi duże ilości innych aminokwasów. Tylko białko soi jest tzw pełnowartościowym i mogącym zastąpić w całości np.: mięso.
Najwięcej białka zawierają soczewica i soja.
W diecie wegetarian również problem stanowić może żelazo, ponieważ niestety żelazo niehemowe – pochodzące z roślin, jest znacznie mniej przyswajalne przez organizm człowieka, niż żelazo niehemowe – pochodzące ze zwierząt, zatem warto zwrócić uwagę na to, aby podawać strąki w towarzystwie produktów z wysoką zawartością witaminy C, jak np. z papryką czy natką pietruszki.
|
||
|
||
|
||
|
||
|