INSPIRACJE / Odchudzanie / 23 maja 2019

Oczyść Swój Organizm

Oczyszczanie, błonnik pokarmowy

Codziennie myjemy ciało, ale rzadko zastanawiamy się nad codziennym oczyszczaniem od środka. Nasz układ trawienny jest jak kanalizacja w domu. Trzeba ją okresowo oczyszczać i udrażniać, dostają się do niej tłuszcze, odpadki, detergenty (toksyny) itd. To samo powinniśmy robić z naszym układem trawiennym. Codziennie „wpadają” tam tłuszcze, produkty mleczne, mięso, chemia spożywcza oraz rolnicza a także inne elementy zawierające toksyczne składniki i gromadzą się w nim odpady, których nasz organizm nie daje rady strawić i wchłonąć, ale także nie radzi sobie z ich wydalaniem. To wszystko tworzy złogi jelitowe, które gniją, fermentują i zanieczyszczają nasz organizm od wewnątrz.

Jeśli pozwolisz tym złogom pokarmowym gromadzić się w jelicie, będziesz cierpieć z powodu samozatrucia organizmu – choroby, która jest skutkiem wchłaniania przez Twój organizm toksyn z resztek pokarmowych, niestrawionych resztek z jelit. Toksyny te mogą przenosić się z krwią w dowolne obszary organizmu i dostają się do każdej komórki, inicjując liczne rodzaje chorób.

Jeśli zauważasz u siebie którykolwiek z poniższych symptomów, możliwe, że podlegasz samozatruciu i trzeba pomyśleć o programie oczyszczenia organizmu:

  • Alergia lub nietolerancja niektórych produktów.
  • Przykry zapach z ust, wzdęcia, gazy i brzydko pachnący stolec.
  • Zaparcia, biegunki, nieregularne wypróżnienia.
  • Częste przeziębienia, infekcje wirusowe.
  • Gromadzenie gazów, częste dolegliwości jelitowe.
  • Nieprzyswajanie tłustego pokarmu.
  • Niski poziom energii, osłabienie bez wyraźnej przyczyny.
  • Ból w dolnej części pleców.
  • Obniżona odporność.
  • Potrzeba długiego snu.
  • Bóle wątroby lub pęcherza moczowego.
  • Problemy skórne, wysypki, wągry, czyraki.

Czym są te „brudy”?

W medycynie tym terminem określa się nierozpuszczone i nieprzetworzone składniki, czyli patologiczne twory składające się z zalegających mas kałowych, groźnych toksyn, resztek leków itd. Odkładają się one praktycznie we wszystkich organach: w nerkach, jamie brzusznej, wątrobie i podzielone są na kilka grup w zależności od składu chemicznego. Są nimi blaszki miażdżycowe odkładające się w naczyniach krwionośnych, kamienie różnego rodzaju: żółciowe, nerkowe, kałowe itd… a także nadmiar śluzu.

Największa ilość zanieczyszczeń znajduje się w jelicie grubym, wątrobie i nerkach – organach systemu wydalniczego. W wyniku procesów fermentacji i rozkładu powstają trujące produkty i gazy. Toksyny dostają się do krwiobiegu i z krwią są roznoszone po całym organizmie, zatruwając każdą komórkę.

Jedną z ważniejszych funkcji naszego organizmu jest jego zdolność do detoksykacji i samooczyszczania. W każdej chwili, non-stop, zachodzi „rozbrajanie” niebezpiecznych produktów i wydalanie ich z organizmu. Każda choroba, przedłużający się stres, przetworzone pożywienie, mało ruchu – wiążą się z gromadzeniem toksyn i wtedy organizm potrzebuje jeszcze bardziej sprawnych procesów detoksykacji i oczyszczania, w tym także z często używanych leków i preparatów farmaceutycznych.

Czynnik błonnika

Dr medycyny Susan Bowerman

Ponad 100 lat temu, ktoś odkrył, w jaki sposób oddzielać otręby od ziaren pszenicy, pozostawiając jedynie skrobiowy środek, zamieniany na mąkę. W taki sposób narodził się zadziwiający nowy produkt – biały chleb. Jednakże wprowadzenie rafinowanych produktów mącznych z całą pewnością przyczyniło się do stopniowego upadku narodu jeśli chodzi o spożycie błonnika.

Szacuje się, że nasi przodkowie myśliwi-zbieracze, którzy codziennie polowali na pożywienie po kilka godzin, jedli około 6 kg produktów roślinnych dziennie i około 100 gram błonnika. Jeśli my robilibyśmy tak samo, spędzalibyśmy znaczną część dnia na jedzeniu. Jednak przeciętna osoba ma problem ze spożyciem nawet zalecanej ilości 30 do 40 gramów błonnika dziennie. Tak na prawdę, to większość z nas je jedynie około 15 gramów. Błonnik to część strukturalna rośliny, więc można go znaleźć w owocach naturalnych, warzywach, fasoli i ziarnach (jak zboża czy brązowy ryż), błonnika nie ma za to w mięsie, rybach czy drobiu. Różne typy błonnika mają różne działanie na organizm, a więc bardzo ważne jest pozyskiwanie błonnika z różnego rodzaju źródeł.

Błonnik rozpuszczalny w wodzie w największej ilości można znaleźć w jabłkach, pomarańczach, marchewkach, ziemniakach, owsie, jęczmieniu i fasoli. Ten typ błonnika opóźnia czas przejścia pokarmu przez przewód pokarmowy i tym samym daje uczucie sytości. Spowalnia także proces wchłaniania glukozy (cukru) z krwi i tym samym pomaga utrzymać bardziej zrównoważony poziom cukru przez cały dzień. Ten typ błonnika wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, dlatego właśnie owies i płatki owsiane są tak zalecane dla zdrowego serca.

Błonnik nierozpuszczalny w wodzie w największej ilości można znaleźć w warzywach, płatkach pszenicznych, płatkach kukurydzianych, płatkach ryżowych i większości produktów pełnoziarnistych. Ten typ błonnika przyśpiesza transfer żywności przez jelita i transportuje wodę, więc jest w szczególności dobry do zapobiegania zatwardzeniom.

Zalety diety z dużą zawartością błonnika są liczne. Większość osób ma świadomość, że błonnik pozwala na sprawne funkcjonowanie jelit. Błonnik nie tylko pomaga zapobiegać zatwardzeniu, ale redukuje także ryzyko powstania hemoroidów. Dla osób chcących zgubić parę kilogramów, dieta bogata w błonnik jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste mają mniej kalorii “w jednym gryzie” niż produkty, mające dużo tłuszczu i cukrów. Ponadto błonnik utrzymuje jedzenie dużej w żołądku i wchłania wodę, a więc na dłużej daje uczucie sytości.

Czy możesz zjeść go za dużo? Wprowadzenie nagle do diety dużej ilości błonnika może prowadzić do uczucia dyskomfortu w żołądku i gazów, a więc jeżeli twoja dieta dotychczas była uboga w błonnik, zwiększaj jego ilość stopniowo, by dać organizmowi czas na adaptację. Pij także dużo wody, co pozwoli błonnikowi zmiękczyć się i pęcznieć. I pamiętaj o różnych źródłach błonnika, aby maksymalnie wykorzystać korzyści, jakie daje jego spożycie.

Szczególnie zły, w tym kontekście, jest nawyk jedzenia na noc. Sen z pustym żołądkiem – to czas detoksykacji i oczyszczania jelit, a posiłek na noc zamienia noc w czas mozolnego trawienia.

Niestety, wielu ludzi ma problemy z jelitami i florą bakteryjną. Dla wielu zaburzona praca jelit stała się normą i nawet nie przypuszczają, jak pogarsza to ich zdrowie. Oczyszczenie jelit jest najlepszą drogą do poprawy i ochrony zdrowia.

Jeśli oczyszczanie jelit przebiega prawidłowo, to u większości ludzi pojawia się uczucie lekkości, zwiększa się poziom energii. Czują jakby się odmładzali od środka, pojawia się ochota do działania.

 

Wskazówki na zwiększenie spożycia błonnika

  • Jedz częściej owoce ze skórką, zamiast pić soki.
  • Jedz różnorodne warzywa – najlepiej surowe – do woli.
  • Używaj częściej pełnoziarnistych produktów, płatków owsianych i otrębów zamiast rafinowanych, jak płatki kukurydziane.
  • Używaj pełnoziarnistego pieczywa zamiast zrobionego z białej mąki.
  • Używaj brązowego ryżu, dzikiego ryżu, kaszy gryczanej lub jęczmiennej jako alternatywy do białego ryżu.
  • Zamiast mięsa dodawaj fasoli do zup, gulaszów lub sałatek.
  • Do klopsików lub kotletów mielonych używaj otrębów owsianych lub pszennych.
  • Jeśli masz problem z określeniem ilości spożywanego błonnika, lub nie masz czasu zjadać odpowiedniej ilości produktów błonnikowych dziennie, stosuj suplementację błonnika. Ale pamiętaj, że suplementy nie zastąpią zdrowych owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych, które powinnaś spożywać.

 

ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA W NIEKTÓRYCH PRODUKTACH WYSOKOBŁONNIKOWYCH

 

PRODUKT                                        PORCJA                             kcal                                                          BŁONNIK (GRAMÓW)

Jeżyny                                               1 kubek                                 75                                                                                   8

Jagody                                              1 kubek                               110                                                                                  6,5

Pomarańcze                                       1 duża                                 85                                                                                   4

Jabłko                                               1 średnie                             100                                                                                  4

Gruszka                                             1 średnia                             100                                                                                 4

Porzeczki czarne                                 1 kubek                              70                                                                                 16

Truskawki                                          1 kubek                                50                                                                                   4

Brokuły, gotowane                             1 kubek                               45                                                                                   5

Marchewki, gotowane                         1 kubek                              70                                                                                  5

Szpinak, gotowany                             1 kubek                               40                                                                                   4

Kapusta, gotowana                             1 kubek                               30                                                                                  5

Dynia, pieczona                                  1 kubek                               70                                                                                   7

Gotowana fasola,                               ½ kubka,                            115 do 140                                                                  5 do 7

Soczewica, gotowana                         ½ kubka,                            150                                                                              10

Otręby                                               1 łyżka                                30 do 40                                                                           7

Płatki owsiane                                    1 kubek                              130                                                                                 4

*wartości odżywcze podane są w wielkościach szacunkowych i mogą się różnić w zależności od marki stosowanych produktów.

Jedz warzywa i owoce

Dr medycyny Luigi Gratton

Kiedy nasze mamy mówiły nam, żebyśmy jedli warzywa i owoce, miały rację. Stanowią bowiem niezbędny element naszej diety, dostarczając szereg witamin i minerałów, wspierających liczne funkcje naszego organizmu. Jednakże wiele osób w dalszym ciągu spożywa ich za mało.

NIESTOSOWANIE SIĘ DO ZALECEŃ

O kilku lat Piramida Zdrowia zaleca spożycie przynajmniej pięciu porcji warzyw i 2 owoców dziennie. Niestety tylko jedna osoba na siedem stosuje się do tego zalecenia. Tak na prawdę, jedna trzecia dorosłych je tylko maksymalnie dwie porcje warzyw i owoców, więc prawdopodobieństwo sięgnięcia po kaloryczną przekąskę jest czterokrotnie wyższe.

GARŚĆ POWODÓW

Jest cały szereg powodów, dla których nasza dieta powinna składać się z całej palety produktów. Warzywa i owoce są praktycznie beztłuszczowe, mają niską zawartość soli i są wyśmienitym źródłem błonnika. Niektóre warzywa i owoce, jak np. marchewki i melony, dostarczają witaminy A, która jest ważna dla zdrowych oczu i systemu immunologicznego. Inne owoce i warzywa, jak banany i szpinak zawierają potas, który jest niezbędny dla odpowiedniego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni. Warzywa zielone, jak brokuły i szparagi, dostarczają witaminy B, która jest niezbędna w procesie zamiany jedzenia na energię.

OCHRONA ANTYOKSYDACYJNA

We współczesnych badaniach starano się określić całkowitą siłę antyoksydacyjną różnych produktów, między innymi wspomnianych wyżej warzyw i owoców. Antyoksydanty chronią nasze ciało przed działaniem wolnych rodników, które mogą wyrządzić szkodę błonom komórkowym. Antyoksydanty wzmacniają także układ odpornościowy, pomagają wzmocnić mięśnie i wspierają zdrowie kości i skóry. Ponieważ spożywanie zalecanej ilości warzyw i owoców nie codzienne jest możliwe, uzupełniaj dietę odpowiednimi witaminami.

Postaraj się wyrobić nawyk jedzenia dużej ilości warzyw i owoców każdego dnia. To jedna z największych przysług, jaką możesz sprawić swojemu organizmowi.

 

Gotowi dokonać wyboru?

 

PRODUKT WYBÓR PRZECHOWANIE
Karczochy Wybieraj okrągłe główki o ściśle przylegających liściach. Odchyl liście, by sprawdzić środek, czy nie ma czarnych plam. Przechowuj w lodówce w plastikowej torebce przez około tydzień. Trzymaj w suchym miejscu, by nie zapleśniały. Możesz zamrażać gotowane, ale nie surowe.
Szparagi Unikaj zwiędniętych łodyżek, wybieraj bezwonne o suchych, ściśle przylegających warstwach. Odetnij końcówki, umyj i osusz. Owiń końce w papierowe serwetki i przechowuj w lodówce w plastikowej torebce do czterech dni.
Papryka Wybieraj jędrne, jasne kolorem papryczki, o gładkiej skórce, ciężkie. Unikaj matowych, pomarszczonych czy poplamionych. Przechowuj niemyte papryki w plastikowej torebce w lodówce, do użycia w ciągu kolejnych 5 dni. Jeśli pojawi się plamka, możesz ją wyciąć i użyć resztę papryki. Możesz także pokroić je i zamrozić w odpowiednim pojemniku.
Brokuły Wybieraj główki bezwonne, o ścisłych, zielonych kwiatach.

 

Zroś wodą, owiń luźno w papierowy ręcznik, włóż do lodówki – zużyj w ciągu 3 do 5 dni. Nie przechowuj w plastikowej torebce.
Brukselka Wybieraj jędrne, ściśnięte, jasnozielone główki. Kupuj na sztuki, jeśli możliwe. Możesz przechowywać niemyte w nie zamkniętej torebce plastikowej w lodówce do 1 tygodnia.
Kapusta Wybieraj główki o przylegających liściach, ciężkich jak na swoją wielkość. Możesz przechowywać niemytą w nie zamkniętej torebce plastikowej w lodówce do 7 dni.
Marchewka Wybieraj ładne kształtem, jędrne, chrupiące o głębokim kolorze i świeżą nacią. Unikaj miękkich, pomarszczonych. Możesz przechowywać niemyte, z odciętymi końcówkami w nie zamkniętej torebce plastikowej w lodówce do 2 tygodni.

 

Kalafior Wybieraj kalafiory i zbitych, kremowo białych kwiatach i jasnozielonych liściach. Unikaj główek z brązowymi plamami lub rzadkimi kwiatami. W lodówce, w luźnej torebce plastikowej do 5 dni.
Seler Wybieraj proste, sztywne ze świeżymi liśćmi. Unikaj miękkich, włóknistych. W lodówce, w plastikowej torebce lub folii przez tydzień lub więcej.

 

Kukurydza Wybieraj kolby z zielonymi liśćmi i ściśle przylegającymi ziarnami. W lodówce, z łuskami, do użycia najszybciej jak możliwe lub w ciągu 1-2 dni.
Ogórek Wybieraj gładkie, dobrze ukształtowane ogórki o ciemnozielonym kolorze. W lodówce, w luźnej torebce plastikowej do tygodnia.
Bakłażan Wybieraj te, które są nie pomarszczone i ciężkie. Powinny być elastyczne po naciśnięciu palcem. Bakłażan szybko się psuje. Przechowuj w luźnej torebce plastikowej w lodówce przez 1 lub 2 dni.
Zielona fasolka Wybieraj świeże, o ładnym kolorze i sprężyste. Przechowuj niemytą, w luźnej plastikowej torebce, do zużycia w ciągu tygodnia.
Zielona cebulka Wybieraj świeże, z zieloną górą i białymi końcówkami. Przechowuj w lodówce w luźnej, plastikowej torebce, zużyj tak szybko, jak to możliwe.

 

Sałata lodowa Wybieraj świeże, o czystych liściach zewnętrznych i zbitym środku. Umyj po zakupie, wytrzyj w ręczniki papierowe. Przechowuj w lodówce w luźnej, plastikowej torebce, do tygodnia. Nie przechowuj z jabłkami, gruszkami czy bananami.
Sałata Wybieraj sałaty o chrupiących liściach. Unikaj brązowych końców. Po zakupie dobrze opłucz, osusz papierowym ręcznikiem lub w sitku. Przechowuj w lodówce w plastikowej torebce do 1 tygodnia. Nie przechowuj razem z jabłkami, gruszkami czy bananami.
Pieczarki Wybieraj ładnie ukształtowane pieczarki, gładkie. Unikaj plam. Przechowuj w lodówce w oryginalnym pojemniku lub papierowej torebce do 1 tygodnia.
Cebula Wybieraj cebulę, która jest jędrna i sucha,
o gładkiej i jasnej skórce.
Przechowuj całe cebule w ciemnym, chłodnym, dobrze wentylowanym miejscu do 4 tygodni. Przechowuj nadcięte cebule w lodówce, w dobrze zamkniętym pojemniku do 2-3 dni.
Ziemniaki Wszystkie odmiany – powinny być czyste, gładkie, suche i jednolitej wielkości. Przechowuj w ciemnym, chłodnym, dobrze wentylowanym miejscu do 3 -5 tygodni.
Rzodkiewki Wybieraj gładkie, jasne w kolorze, średniej wielkości. Nać powinna być zielona i świeża. Przechowuj w plastikowej torebce w lodówce do 1 tygodnia. Przed włożeniem do lodówki, usuń końcówki.
Szpinak Wybieraj świeże, kruche, zielone pęczki, bez widocznych śladów uszkodzeń po owadach. Luźno owiń w papierowy ręcznik. Przechowuj w luźnej plastikowej torebce w lodówce do 3 -5 dni.
Kabaczek Wybieraj błyszczące, małe do średniej wielkości W lodówce, 3-4 dni.
Pomidory Wybieraj pomidory o jasnej, błyszczącej skórce i sprężyste. W temperaturze pokojowej, z dala od bezpośredniego nasłonecznienia, do 1 tygodnia.
Jabłka Wybieraj jędrne, błyszczące o gładkiej skórce, powinny pachnieć świeżo. Przechowuj w plastikowej torebce w lodówce, z dala od produktów o silnym zapachu. Do 3 tygodni.
Awokado Wybieraj awokado o jędrnej skórce, bez miękkich plam, lecz nie twarde. Niedojrzałe, przechowuj w temp. pokojowej w papierowej torebce, do torebki włóż jabłko lub banana, by przyśpieszyć dojrzewanie. Dojrzałe, przechowuj w lodówce 2-3 dni.
Banany Wybieraj banany o delikatnie zielonej końcówce, jędrne, bez plam. Niedojrzałe przechowuj w temp. pokojowej. Dojrzałe, przechowuj w lodówce do 2 tygodni, skórka może sczernieć. Aby zamrozić, obierz banana, owiń w folię i zamroź. Smakuje jak lody!
Jagody Wybieraj dojrzałe, okrągłe o przygaszonym niebieskim kolorze i jednolitej wielkości. W lodówce 10 do 14 dni. Możesz także zamrozić całe jagody – umyj, osusz i zamroź w szczelnym pojemniku.
Melon Wybieraj symetryczne, ciężkie, bez widocznych plam czy żółtego odcienia. Końcówka powinna delikatnie ugiąć się pod naciskiem. Niepokrojonego można przechowywać w temperaturze pokojowej do tygodnia.

Pokrojony – w lodówce, w szczelnym pojemniku, do 5 dni. Przed pokrojeniem umyj, aby uniknąć przeniesienia bakterii ze skórki do wnętrza owocu.

 

Wiśnie Wybieraj gładkie, czerwone wiśnie z trzonkami. Unikaj miękkich, poplamionych. W lodówce do 10 dni.
Grejpfrut Wybieraj owoce o cienkiej, gładkiej skórce, bez plam. W temperaturze pokojowej do 1 tygodnia lub w lodówce 2-3 tygodnie.
Winogrona Wybieraj okrągłe, gładkie owoce, mocno osadzone na trzonku. Przechowuj w luźnej plastikowej torebce w lodówce do 1 tygodnia.
Kiwi Wybieraj dość jędrne owoce, o szorstkiej, włoskowej skórce. Niedojrzałe owoce przechowuj w plastikowej torebce w lodówce do 6 tygodni.
Cytryny Wybieraj cytryny o gładkiej, cienkiej i jędrnej skórce. W lodówce do 2 tygodni.

 

Mango Wybieraj dość jędrne mango o słodkim aromacie, unikaj soku owocowego na skórce. W temperaturze pokojowej 1 do 2 dni. W lodówce przechowuj pokrojone mango bez skórki.
Nektarynki Wybieraj gładkie i jędrne nektarynki. Niedojrzałe przechowuj w papierowej torebce aż dojrzeją, potem w temperaturze pokojowej do 2-3 dni.
Pomarańcze Wybieraj gładkie i jędrne. Przechowuj w temperaturze pokojowej 1 do 2 dni.
W lodówce 1 do 2 tygodni.
Brzoskwinie Wybieraj brzoskwinie o włoskowatej skórce, która delikatnie się ugina pod naciskiem, gdy jest dojrzała. Unikaj plam. Niedojrzałe przechowuj w papierowej torebce do czasu aż dojrzeją, potem w temperaturze pokojowej do 1 do 2 dni.

 

Gruszki Wybieraj twarde, potem codziennie sprawdzaj dojrzałość. Są dojrzałe, gdy delikatnie poddają się naciskowi palca. Niedojrzałe przechowuj w papierowej torebce do czasu aż dojrzeją, potem w lodówce.

 

Ananas Wybieraj ananasy o ciemnozielonych liściach, ciężkie na swoją wielkość. Unikaj ciemnych plam i suchych liści. Zjedz najszybciej, jak możliwe. W lodówce przechowuj pokrojonego ananasa przez 2 do 3 dni. Przed pokrojeniem umyj, aby uniknąć przeniesienia bakterii ze skórki do wnętrza owocu.
Śliwki Wybieraj śliwki o gładkiej skórce. Unikaj plam. Niedojrzałe przechowuj w papierowej torebce do czasu aż dojrzeją, potem w lodówce.
Maliny Wybieraj suche, okrągłe, jędrne, Unikaj mokrych, zgniecionych. Nie myj ich do czasu, aż chcesz je zjeść. Przechowuj w lodówce 1 do 2 dni.
Truskawki Wybieraj błyszczące, jędrne owoce o jasno czerwonym kolorze. Szypułki powinny być świeże, zielone i całe. Unikaj pomarszczeń i plam. Nie myj ich do czasu, aż chcesz je zjeść. Przechowuj w lodówce 1 do 3 dni.

 

Mandarynki Wybieraj jędrne mandarynki o głębokim pomarańczowym kolorze. Unikaj plan W lodówce do 2 tygodni.
Arbuzy Wybieraj arbuzy symetryczne, z twardą skórką, ciężkie Całe arbuzy przechowuj w temperaturze pokojowej. W lodówce w szczelnym pojemniku, do 5 dni. Przed pokrojeniem umyj, aby uniknąć przeniesienia bakterii ze skórki do wnętrza owocu.

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Jadźwingów 2
Warszawa

606 228 038 | kontakt@poradniaeffecta.pl