INSPIRACJE / Odżywianie / 3 listopada 2019

Czy warto jeść orzechy?

Orzechy – dlaczego warto je jeść?

 

Niewielkie orzechy kryją w sobie ogromną zdrowotną moc! Zawierają dobre nienasycone kwasy tłuszczowe, tokoferole, fitosterole, polifenole – czyli antyoksydanty, witaminę E, C, z grupy B oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor. Uzupełniają naszą dietę także w białko roślinne i błonnik.

 

Jest w czym wybierać! Laskowe, włoskie, nerkowce, pekany, fistaszki, migdały, orzechy brazylijskie, makadamia czy pistacje.

 

Jednak orzech orzechowi nierówny – za najzdrowsze uważa się orzechy włoskie i tłoczony z nich olej. Wyróżniają się największą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i ich najkorzystniejszym stosunkiem, co sprawia, że mają świetne właściwości przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe.

 

Jak jeść orzechy?

· Bez soli! – orzeszki solone zwiększą ilość sodu w diecie, który prowadzi do nadciśnienia. Dodatkowo słony smak wciąga tak jak w przypadku innych przekąsek np.chipsów i trudno o rozsądne kontrolowanie porcji. Natomiast naturalne, niesolone orzechy zawierają bardzo mało sodu i pomagają regulować ciśnienie krwi.

· Bez kalorycznych dodatków – czekolady, miodu czy karmelu, aby nie zjadać nadmiernych i niepotrzebnych ilości cukru.

· Na co dzień, ale w małych ilościach – są to bardzo kaloryczne produkty i mogą zawierać nawet 690 kcal w 100 g! Dlatego wystarczy zjadać od 20 do 50 g orzechów dziennie w zależności od tego jakie mamy zapotrzebowanie na kalorie.

· Jako małą przekąskę w towarzystwie owoców lub warzyw. Albo jako dodatek tłuszczowy do śniadania lub kolacji.

· Dodając oleje tłoczone z orzechów na zimno, czyli do sałatek i surówek lub koktajli warzywno –  owocowych.

Poniżej kilka orzechowych przepisów 🙂

Placuszki owsiano – orzechowe

· pół szklanki płatków owsianych

· pół szklanki orzechów np. laskowych

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

· 2 łyżeczki cynamonu

· 1/2-3/4 szklanki napoju roślinnego lub chudego mleka

· 2 małe jajka

· 1-2 łyżki ksylitolu

W blenderze zmielić płatki owsiane i orzechy na mąkę – bardzo drobno zmielony pył. W dużej misce wymieszać uzyskaną mąkę owsianą i orzechową, proszek do pieczenia i cynamon. W oddzielnej misce wymieszać pół szklanki mleko, jajka i ksylitol. Następnie mokre składniki wlać do miski z suchymi i wszystko dokładnie połączyć. Gdyby masa była zbyt gęsta dodać więcej mleka. Odstawić uzyskaną masę, by odstała w pokojowej temperaturze około 10 minut. Smażyć bez tłuszczu na patelni o nieprzywierającym dnie.

Domowa granola

· 1,5 szklanki płatków owsianych

· 1/5 szklanki orzechów włoskich

· 1/5 szklanki orzechów nerkowca

· garstka orzechów pekan

· garstka rodzynek lub suszonych moreli/śliwek

· 1 łyżeczka cynamonu + 2 łyżki miodu + 1/3 szklanki zaparzonej herbaty np. zielonej

Do miski wsypać płatki owsiane, posiekane orzechy, pestki i cynamon, wymieszać wymieszać. Miód rozpuścić w herbacie, wymieszać i wlać do miski z płatkami. Wymieszać i wyłożyć na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie i posypać owocami suszonymi. Piec przez 10 min w 150 st., wymieszać i piec kolejne 10 min. Gotowe i ostudzone musli przesypujemy do słoika. Dodajemy 2-3 łyżki np. do jogurtu naturalnego na śniadanie.

Masło migdałowe, orzechowe, pistacjowe..

 

Z dowolnych orzechów można w prosty sposób przygotować pastę, która urozmaici zarówno słodkie jak i wytrawne dania. Wystarczy wybrać ulubione orzechy i chwilę je podprażyć. Gdy ostygną blendować przez kilkanaście minut, aż zacznie wydzielać się tłuszcz, a z czasem masa stanie się kremowa. Według uznania można urozmaicać nasze masło orzechowe – dodać szczyptę soli, ksylitol lub miód, cynamon lub kakao. Smacznego!

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Jadźwingów 2
Warszawa

606 228 038 | kontakt@poradniaeffecta.pl