Orzechy – dlaczego warto je jeść?
Niewielkie orzechy kryją w sobie ogromną zdrowotną moc! Zawierają dobre nienasycone kwasy tłuszczowe, tokoferole, fitosterole, polifenole – czyli antyoksydanty, witaminę E, C, z grupy B oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor. Uzupełniają naszą dietę także w białko roślinne i błonnik.
Jest w czym wybierać! Laskowe, włoskie, nerkowce, pekany, fistaszki, migdały, orzechy brazylijskie, makadamia czy pistacje.
Jednak orzech orzechowi nierówny – za najzdrowsze uważa się orzechy włoskie i tłoczony z nich olej. Wyróżniają się największą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i ich najkorzystniejszym stosunkiem, co sprawia, że mają świetne właściwości przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe.
Jak jeść orzechy?
· Bez soli! – orzeszki solone zwiększą ilość sodu w diecie, który prowadzi do nadciśnienia. Dodatkowo słony smak wciąga tak jak w przypadku innych przekąsek np.chipsów i trudno o rozsądne kontrolowanie porcji. Natomiast naturalne, niesolone orzechy zawierają bardzo mało sodu i pomagają regulować ciśnienie krwi.
· Bez kalorycznych dodatków – czekolady, miodu czy karmelu, aby nie zjadać nadmiernych i niepotrzebnych ilości cukru.
· Na co dzień, ale w małych ilościach – są to bardzo kaloryczne produkty i mogą zawierać nawet 690 kcal w 100 g! Dlatego wystarczy zjadać od 20 do 50 g orzechów dziennie w zależności od tego jakie mamy zapotrzebowanie na kalorie.
· Jako małą przekąskę w towarzystwie owoców lub warzyw. Albo jako dodatek tłuszczowy do śniadania lub kolacji.
· Dodając oleje tłoczone z orzechów na zimno, czyli do sałatek i surówek lub koktajli warzywno – owocowych. |