INSPIRACJE / Odchudzanie / 23 grudnia 2021

Problemy trawienne – z czego mogą wynikać?

Jedzenie jest naszą życiowa koniecznością (?), którą musimy wypełniać każdego dnia w staranny sposób.

To od naszych żywieniowych wyborów zależy nasze zdrowie i samopoczucie.

Spożywanie pokarmów zapewnia naszemu organizmowi odżywczych składników oraz niezbędnej energii. Zanim organizm wykorzysta zawarte w spożytym pokarmie białka, tłuszcze i węglowodany, muszą one ulec trawieniu czyli rozłożeniu do odpowiednio małych cząstek, które będą mogły przeniknąć przez ścianę przewodu pokarmowego.  

Zaburzenie trawienia mogą wynikać z wielu przyczyn, te najważniejsze:

  • zła dieta,
  • nieświeże produkty,
  • zbyt obfite posiłki i nieprawidłowe przeżuwanie, a także
  • stres.

Pierwsze objawy, które pokazuje nam nasz organizm to: ból brzucha, kolka, wzdęcia, zgaga, zaparcia, problemy skórne…

Jako dietetycy kliniczni zmagamy się z tymi problemami na co dzień, w naszej Poradni Effecta. Doskonale wiemy, że nasz układ pokarmowy to precyzyjny mechanizm złożony ze ściśle ze sobą współpracujących organów. Gdy któryś z nich szwankuje, zaczynają pojawiać się dolegliwości. Warto temu zapobiegać jak najwcześniej. Aby prawidłowo zadbać o pracę swojego przewodu pokarmowego należy przestrzegać kilku najważniejszych zasad, które  zawsze polecamy naszym podopiecznym. Jest to szczególnie istotne przy istniejących już jednostkach chorobowych takich jak insulinooporność i hashimoto. 

Kluczowym czynnikiem wpływającym na problemy trawienne jest nieprawidłowe odżywianie. Spożywanie produktów, które źle wpływają na nasz organizm, zbytnio go obciążają czy też zmuszają do nadmiernej pracy, co w efekcie skutkuje wieloma problemami. Należy zwracać uwagę, aby wszystkie produkty, które spożywamy były dla nas odpowiednie tzn. jeśli źle czujemy się po jakimś produkcie prawdopodobne jest, że mamy nietolerancję bądź alergię. Należy początkowo obserwować reakcje organizmu, jeśli pojawiają się częściej należy wykonać odpowiednie badania (jakie badania wykonać – zapraszamy do wstępnej analizy: 606 228 038/ agnieszka.jezewska@coio.pl)

Podstawowym elementem troski o układ pokarmowy i bardzo ważne również przy skutecznym odchudzaniu jest staranne wybieranie produktów, tak aby zawsze mieć pewność, że są świeże i nieuszkodzone. Wybierajmy produkty od znanych dostawców i jak najmniej przetworzone. Jako dietetycy zawsze na pierwszym miejscu polecamy produkty, które nie posiadają żadnego składu. Są to wówczas produkty pochodzenia naturalnego i jeśli są odpowiednio przechowywane i spożyte, na pewno nam nie zaszkodzą.

Kolejnym elementem zapobiegania problemom trawiennym, na który jako dietetycy kliniczni zwracamy szczególną uwagę. Jest to nie spożywanie zbyt obfitych posiłków i nie jedzenie “w biegu”. Bardzo ważne, żeby nasz ustrój mógł pracować w naturalnym tempie i dostawać posiłki w odpowiednim skupieniu. Warto spożywać produkty, częściej, ale w mniejszych porcjach. Istotne, abyśmy spożywali posiłki uważnie, w momencie kiedy jemy podczas np. pracy czy przeglądania internetu, nasz organizm nie czerpie z tego odpowiednio dużo korzyści. Jeśli jemy zbyt szybko i połykamy zbyt duże kawałki jedzenia, do żołądka nie zdąży dotrzeć sygnał stymulujący wydzielanie odpowiednich enzymów. Duże kawałki jedzenia to również spore utrudnienie dla enzymów trawiennych. W efekcie przewód pokarmowy jest mocno obciążony, a proces trawienia jest wydłużony. W rezultacie częstym objawem są wzdęcia, bóle brzucha, ciężkość jak również zgaga. 

Spożywanie posiłków wolno, ma również kluczowe znaczenie podczas skutecznego odchudzania. Jedząc szybko, mamy skłonności do przejadania się. Wynika to z faktu, że uczycie głodu i sytości regulowane jest przez hormony, między innymi takie jak grelina i leptyna, które wytwarzane są dopiero po kilkunastu minutach. Dlatego, prawdopodobnie jedząc w pośpiechu, spożywamy zdecydowanie więcej pokarmu niż potrzebujemy. Osoby, które jedzą powoli, celebrują posiłki, są szczuplejsze i zdrowsze niż osoby, które jedzą w pośpiechu.

Stres również wpływa negatywnie na nasz organizm. To wiemy już od dawna, jednakże najnowsze badania, wykazują, jak bardzo stres wpływa na nasze nawyki żywieniowe. Jedząc w momencie stresu często spożywamy dużo więcej pokarmu, co negatywnie wpływa na nasze zdrowie i odchudzania. Aczkolwiek nie jest to regułą i wiele osób ma wręcz przeciwnie. Podczas nerwowych momentów potrafią nie jeść nic przez kilka dni. Jako dietetycy kliniczni, wiemy jak bardzo powyższe dolegliwości zaburzają pracę naszego organizmu. Dlatego należy dbać o prawidłowe żywienie, również w trudniejszych momentach naszego życia, a problemy trawienne na pewno nie będą już nas dotyczyć :).

Regularnie prowadzę webinary edukacyjno-praktyczne, które pomogą Ci poradzić sobie z problemem  podjadania i jedzenia w kompulsji – zgłoś się na najbliższe spotkanie, otrzymasz ode mnie link uczestnictwa oraz dostęp do wszystkich prowadzonych webinarów.

ZGŁOŚ SIĘ NA WEBINAR O ZAJADANIU EMOCJI.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Jadźwingów 2
Warszawa

606 228 038 | kontakt@poradniaeffecta.pl