Chipsy z buraków
Składniki:
burak czerwony – 2 sztuki
oliwa z oliwek – 1 łyżka
sól, czosnek granulowany – według uznania
burak czerwony – 2 sztuki
oliwa z oliwek – 1 łyżka
sól, czosnek granulowany – według uznania
Przygotowanie:
Buraki obierz i pokrój na cienkie plastry. Przełóż je do miski, dodaj oliwę oraz przyprawy i wszystko wymieszaj. Następnie przełóż je (jeden obok drugiego) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180⁰C przez 15 minut, następnie przewróć je na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut.
Wartości odżywcze 1 porcji: przepis na 2
Kalorie: 88 kcal
Białko: 1,9g
Węglowodany: 7,6g
Błonnik: 2,3g
Tłuszcze: 5,1g
Koreczki imprezowe
Składniki:
pomidorki koktajlowe – 10 sztuk
liście bazylii – 10 sztuk
mozzarella w kulkach – 10 kulek
oliwki 10 szt.
Przygotowanie:
Na wykałaczki nabijaj kolejno połówkę pomidorka, mini mozzarella, liść bazylii i oliwkę. I gotowe!
Wartości odżywcze 1 koreczka:
Kalorie: 30kcal
Białko: 2,5g
Węglowodany: 1g
Błonnik: 0,5g
Tłuszcze: 0,9g
Malinowy deser
Składniki:
maliny – 0,5 szklanki
skyr naturalny – 1 opakowanie
płatki owsiane – 1 łyżka
miód – 0,5 łyżeczki
orzechy włoskie – 0,5 garści
Przygotowanie:
Na dnie szklanki ułóż maliny rozgniecione widelcem, następnie przykryj je skyrem wymieszanym wcześniej z płatkami owsianymi. Następnie drobno pokrój orzechy i posyp nimi wierzch. Całość oblej miodem.
Wartości odżywcze 1 porcji:
Kalorie: 278 kcal
Białko: 22,7g
Węglowodany: 22,8g
Błonnik: 5,7g
Tłuszcze: 9,9g