LECZO
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
75 g plastrów boczku (nie dodawaj go, jeśli chcesz przyrządzić wersję wegetariańską)
2 posiekane cebule
1 ząbek czosnku
1 zielona papryka, pokrojona w plastry
2 łyżeczki mielonej papryki
1½ porcji (48 g) Wybornej zupy pomidorowej
400 g pomidorów, obranych
i pokrojonych LUB 1 x 400 g pomidorów z puszki
1-2 łyżki bazylii, posiekanej lub porwanej palcami na kawałki,
Sposób przygotowania:
W rondlu na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj plastry boczku i smaż przez 3-5 minut, regularnie mieszając, aż boczek się zarumieni. Odłóż na talerz. pozostawiając tłuszcz w rondlu. Wrzuć posiekaną cebulę, duś przez 6-8 minut, aż będzie miękka i trochę zrumieniona na brzegach. Dodaj czosnek i pokrojoną zieloną paprykę. Duś na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez 5-6 minut,Teraz dodaj mieloną paprykę, Wyborną zupę pomidorową, pokrojone pomidory i odłożony boczek. Zalej 200 ml wody i przykryj pokrywką. Duś na wolnym ogniu przez 10 minut, aż pomidory zmiękną, a wszystkie smaki połączą się. Dodaj bazylię lub natkę pietruszki i dopraw do smaku.
Produkt zawiera 4 porcje
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Kalorie: 168 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcze: 9 g
Węglowodany: 15 g
Błonnik: 5 g