Jogurtowe lody z owocami 200 kcal
Szklanka świeżych owoców : truskawki, borówki, maliny, jagody
2 szklanki jogurtu greckiego
Owoce zblenduj następnie wymieszaj z jogurtem opcjonalnie dodaj łyżkę miodu. Przełóż do foremek i zamroź .
Chipsy z batatów 250 kcal
Batat 180g
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól
Przyprawy
Piekarnik nastawić do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra -dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Batata pokroić na cienkie plasterki za pomocą noża, krajalnicy. Przełożyć do miski i całość skropić oliwą. Wymieszać.
Plasterki batatów położyć na blaszce i piec 15 – 20 minut. Wyjąć i posypać świeżo zmieloną solą i przyprawami.
Pieczona ciecierzyca 253 kcal
Ciecierzyca 50g
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Sól
Słodka papryka
Kurkuma
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra- dół. Przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia. Ciecierzycę wypłukać i odsączyć, następnie wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć.
Przenieść ją na blachę i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z pozostałymi przyprawami, solą i oliwą. Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez 15 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie
Krakersy 3 porcje, 1 porcja – 160,5 kcal
Szklanka mąki z ciecierzycy
½ łyżeczki soli
Łyżeczkę Proszku do pieczenia
¼ szklanki wody
1 łyżeczka oleju
Sezam, listki bazylię
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ºC z funkcją grzania góra-dół. W misce połączyć i dobrze wymieszać wszystkie suche składniki tj.: mąkę, proszek do pieczenia, sól, nasiona sezamu i bazylię. Do miski z mąką dodać wodę i olej. Całość zagnieść na jednolitą masę. Na stolnicę wyłożyć papier do pieczenia, wyłożyć przygotowane ciasto. Ponownie całość przykryć arkuszem i równo rozwałkować na grubość 3 mm. Ostrym nożem wyciąć dowolne kształty. Całość przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika na 6-8 minut.
Muffinki biszkoptowo – truskawkowe 1 muffinka – 63 kcal
Składniki (na ok. 12 sztuk):
3/4 szklanki mąki ryżowej
3 łyżki ksylitolu,
3 jajka (białka i żółta oddzielnie)
łyżka wrzątku
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka truskawek pokrojonych w ćwiartki
Białka ubijamy wraz z ksylitolem i szczyptą soli na sztywną pianę. Do osobnej miski dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, wrzątek, a następnie roztrzepujemy masę widelcem (całość lekko się spieni).
Do białek dodajemy żółtka oraz mąkę i całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylewamy ciasto do papierowych foremek i dodajemy do nich kawałki truskawek. Pieczemy w 170°C przez ok. 20-25 minut.
Muffinki czekoladowo bananowe 100g- 256,5 kcal
Składniki (5 sztuk):
2 banany
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
35 g mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
30 g mąki ryżowej
1 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
30 g gorzkiej czekolady 70%, lub więcej
Banany z jajkiem zmiksować blenderem. Dodać olej i ekstrakt z wanilii. Zamieszać. Do miski dodać : mąkę owsianą, ryżową oraz kakao, proszek do pieczenia, sodę i czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zamieszać. Przełożyć do formy na muffinki . Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut.
Chipsy z buraków 100g- 64,3 kcal
Składniki :
– buraki 400g
– olej rzepakowy, ryżowy , słonecznikowy 1łyżka
– czosnek
– sól, pieprz
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół). Buraki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Włóż buraki do miski, dodaj oleju, sól, pieprz, czosnek. Układaj buraki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut (po 15 minutach sprawdź stopień wypieczenia – chipsy są gotowe, gdy buraki są chrupiące, ale nie zmieniły kolor na brązowy, a ich brzegi nie są spalone).
Ciasteczka jaglane – 1 porcja -118,3 kcal
15 porcji
1 ½ szklanki płatków jaglanych/ płatki owsiane
½ szklanki wiórków kokosowych
½ szklanki płatków migdałów
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki miód / cukier trzcinowy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki wody
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zmiksować płatki jaglane, wiórki koksowe i płatki migdałów.
Do suchej mieszanki dodać oliwę, miód, sodę i ekstrakt z wanilii. Całość zmiksować.
Dodać wodę i zmiksować. Formować 15 ciasteczek. Piec 15 minut lub do momentu kiedy będą złote. Ostudzić na blaszce.
Batoniki z tahini – 1 batonik 205 kcal
10 porcji
¾ szklanki ziaren łuskanego słonecznika lub dowolne orzechy
¼ szklanki pestek dyni
½ szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki tahini/ masło orzechowe
5 łyżek mąki kokosowej
1 łyżka cukru trzcinowego / miodu
1 szczypta soli
30 g gorzkiej czekolady
Słonecznik wraz z pestkami dyni i wiórkami kokosowymi, solą i cukrem zmiksować.
Dodać mąkę kokosową i całość wymieszać.Roztopiony olej wymieszać z tahini. Masę dodać do mieszanki z ziarnami i całość dokładnie zmiksować. Czekoladę pokroić na drobne kawałki dodać ją do masy i wymieszać.
Całość przełożyć do foremy wyłożonej folia spożywczą. Batony włożyć na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokroić.
Fit Rafaello 11 porcji 1 kulka- 262,9 kcal
½ szklanki orzechów nerkowca/ brazylijskie
1 szklanka wiórek kokosowych
¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego
3 łyżki miodu
2 łyżki stałej części mleka kokosowego / tofu
1 szczypta soli
15 sztuk migdałów
do obtoczenia wiórki kokosowe/ kakao
mleko kokosowe włożyć na noc do lodówki. Kolejnego dnia otworzyć. Stała część mleka oddzieli się od płynu – to krem/masa kokosowa. Orzechy nerkowca namoczyć w wodzie minimum godzinę. Najlepiej na całą noc. Odcedzić.
Odsączone orzechy umieścić w misce z wiórkami kokosowymi, roztopionym olejem, miodem , mlekiem kokosowym i solą.Masę zmiksować na gładki krem. Przełożyć do miski, przykryć folią i schłodzić przez godzinę.
Wyjąc z lodówki i z masy formować kulki w środek każdej wkładając migdał. Na sam koniec obtoczyć we wiórkach kokosowych lub kakale. Przechowywać w lodówce przez tydzień.
Brownie z awokado 14 porcji, 1 porcja 250, 4 kcal
Składniki na ciasto:
120 g gorzkiej czekolady (70% lub więcej)
2 dojrzałe awokado
3/4 szklanki cukru trzcinowego (175 g)
2 łyżeczki kawy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki kakao (50 g)
1/2 szklanki mąki migdałowej lub migdałów zmielonych w blenderze (60 g)
1/4 łyżeczki soli
4 łyżki mleczka kokosowego
Łyżka oleju słonecznikowy
2 łyżki syropu klonowego
Połowę czekolady (60 g) roztopić na parze lub w mikrofalówce. Awokado obrać, usunąć pestkę. Dodać cukier trzcinowy, kawę, ekstrakt z wanilii i dokładnie zmiksować na gładką masę, bez grudek. Dodać roztopioną czekoladę i ponownie zmiksować. Dodać kakao, mąkę migdałową i sól, zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać pozostałe 60 g gorzkiej czekolady, połamać i wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 30 minut . Odstawić do ostudzenia.
Składniki na polewę:
gorzka czekolada 70% lub więcej – 1 tabliczka
mleczko kokosowe – 4 łyżki
Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i roztapiamy na małym ogniu. Ciasto polewamy polewą i posypujemy wiórkami.