INSPIRACJE / Odchudzanie / 5 czerwca 2019

FIT przekąski na LETNIE IMPREZY

Jogurtowe lody z owocami  200 kcal

Szklanka świeżych owoców : truskawki, borówki, maliny, jagody

2 szklanki jogurtu greckiego

Owoce zblenduj następnie wymieszaj z jogurtem opcjonalnie dodaj łyżkę miodu. Przełóż do foremek i zamroź .

 

Chipsy z batatów  250 kcal

Batat 180g

1 łyżka oliwy z oliwek

Sól

Przyprawy

Piekarnik nastawić do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra -dół.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Batata pokroić na cienkie plasterki za pomocą noża, krajalnicy. Przełożyć do miski i całość skropić oliwą. Wymieszać.

Plasterki batatów położyć na  blaszce i piec 15 – 20 minut. Wyjąć i posypać świeżo zmieloną solą i przyprawami.

 

Pieczona ciecierzyca 253 kcal

Ciecierzyca 50g

Oliwa z oliwek 1 łyżka

Sól

Słodka papryka

Kurkuma

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra- dół. Przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia. Ciecierzycę wypłukać i odsączyć, następnie wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć.

Przenieść ją na blachę i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z pozostałymi przyprawami, solą i oliwą. Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez 15 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie

 

Krakersy   3 porcje, 1 porcja – 160,5 kcal

Szklanka mąki z ciecierzycy

½ łyżeczki soli

Łyżeczkę Proszku do pieczenia

¼ szklanki wody

1 łyżeczka oleju

Sezam, listki bazylię

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ºC z funkcją grzania góra-dół. W misce połączyć i dobrze wymieszać wszystkie suche składniki tj.: mąkę, proszek do pieczenia, sól, nasiona sezamu i bazylię. Do miski z mąką dodać wodę i olej. Całość zagnieść na jednolitą masę. Na stolnicę wyłożyć papier do pieczenia, wyłożyć przygotowane ciasto. Ponownie całość przykryć arkuszem i równo rozwałkować na grubość 3 mm. Ostrym nożem wyciąć dowolne kształty. Całość przełożyć  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika na 6-8 minut.

 

Muffinki biszkoptowo – truskawkowe     1 muffinka – 63 kcal

 Składniki (na ok. 12 sztuk):

3/4 szklanki mąki ryżowej

3 łyżki ksylitolu,

3 jajka (białka i żółta oddzielnie)

łyżka wrzątku

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

kilka truskawek pokrojonych w ćwiartki

Białka ubijamy wraz z ksylitolem i szczyptą soli na sztywną pianę. Do osobnej miski dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, wrzątek, a następnie roztrzepujemy masę widelcem (całość lekko się spieni).
Do białek dodajemy żółtka oraz mąkę i całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylewamy ciasto do papierowych foremek i dodajemy do nich kawałki truskawek. Pieczemy w 170°C przez ok. 20-25 minut.

Muffinki czekoladowo bananowe    100g- 256,5 kcal

Składniki (5 sztuk):

2 banany

1 jajko

2 łyżki oleju

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

35 g mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)

30 g mąki ryżowej

1 łyżki kakao

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta sody oczyszczonej

30 g gorzkiej czekolady 70%, lub więcej

Banany z jajkiem zmiksować blenderem. Dodać olej i ekstrakt z wanilii. Zamieszać. Do miski dodać : mąkę owsianą, ryżową oraz kakao, proszek do pieczenia, sodę i czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zamieszać. Przełożyć do formy na muffinki . Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut.

 

 

 Chipsy z buraków 100g- 64,3 kcal

Składniki :

– buraki 400g

– olej rzepakowy, ryżowy , słonecznikowy 1łyżka

– czosnek

– sól, pieprz

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół). Buraki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Włóż  buraki do miski, dodaj  oleju, sól, pieprz, czosnek. Układaj buraki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut (po 15 minutach sprawdź stopień wypieczenia – chipsy są gotowe, gdy buraki są chrupiące, ale nie zmieniły kolor na brązowy, a ich brzegi nie są spalone).

 

Ciasteczka jaglane – 1 porcja  -118,3 kcal

15 porcji

1 ½ szklanki płatków jaglanych/ płatki owsiane

½ szklanki wiórków kokosowych

½ szklanki płatków migdałów

4 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki miód / cukier trzcinowy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżki wody

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zmiksować  płatki jaglane, wiórki koksowe i płatki migdałów.

Do suchej mieszanki dodać oliwę, miód, sodę i ekstrakt z wanilii. Całość zmiksować.

Dodać wodę i zmiksować. Formować 15 ciasteczek. Piec 15 minut lub do momentu kiedy będą złote. Ostudzić na blaszce.

 

Batoniki z tahini – 1 batonik 205 kcal  

10 porcji

¾ szklanki ziaren łuskanego słonecznika lub dowolne orzechy

¼ szklanki pestek dyni

½ szklanki wiórków kokosowych

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki tahini/ masło orzechowe

5 łyżek mąki kokosowej

1 łyżka cukru trzcinowego / miodu

1 szczypta soli

30 g gorzkiej czekolady

Słonecznik wraz z pestkami dyni i wiórkami kokosowymi, solą i cukrem zmiksować.

Dodać mąkę kokosową i całość wymieszać.Roztopiony olej wymieszać z tahini. Masę dodać do mieszanki   z ziarnami i całość dokładnie zmiksować. Czekoladę pokroić na drobne kawałki dodać ją do masy                  i wymieszać.

Całość przełożyć do foremy wyłożonej folia spożywczą. Batony włożyć na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokroić.

 

Fit Rafaello   11 porcji    1 kulka- 262,9 kcal

½ szklanki orzechów nerkowca/ brazylijskie

1 szklanka wiórek kokosowych

¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego

3 łyżki  miodu

2 łyżki stałej części mleka kokosowego / tofu

1 szczypta soli

15 sztuk migdałów

do obtoczenia wiórki kokosowe/ kakao

mleko kokosowe włożyć na noc do lodówki. Kolejnego dnia otworzyć. Stała część mleka oddzieli się od płynu – to krem/masa kokosowa. Orzechy nerkowca namoczyć w wodzie minimum godzinę. Najlepiej na całą noc. Odcedzić.

Odsączone orzechy umieścić w misce z wiórkami kokosowymi,  roztopionym olejem, miodem , mlekiem kokosowym i solą.Masę zmiksować na gładki krem. Przełożyć do miski, przykryć folią i schłodzić przez godzinę.

Wyjąc z lodówki i z masy formować kulki w  środek każdej wkładając migdał. Na sam koniec obtoczyć we wiórkach kokosowych lub kakale. Przechowywać w lodówce przez tydzień.

 

Brownie z awokado  14 porcji, 1 porcja 250, 4 kcal

 Składniki na ciasto:

120 g gorzkiej czekolady (70% lub więcej)

2 dojrzałe awokado

3/4 szklanki cukru trzcinowego  (175 g)

2 łyżeczki kawy

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1/2 szklanki kakao (50 g)

1/2 szklanki mąki migdałowej lub migdałów zmielonych w blenderze (60 g)

1/4 łyżeczki soli

4 łyżki mleczka kokosowego

Łyżka oleju słonecznikowy

2 łyżki syropu klonowego

Połowę czekolady (60 g) roztopić na parze lub w mikrofalówce. Awokado obrać, usunąć pestkę. Dodać cukier trzcinowy, kawę, ekstrakt z wanilii i dokładnie zmiksować na gładką masę, bez grudek. Dodać roztopioną czekoladę i ponownie zmiksować. Dodać kakao, mąkę migdałową i sól, zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać pozostałe 60 g gorzkiej czekolady, połamać i wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 30 minut . Odstawić do ostudzenia.

Składniki na polewę:

gorzka czekolada 70% lub więcej – 1 tabliczka

mleczko kokosowe – 4 łyżki

Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i roztapiamy na małym ogniu. Ciasto polewamy polewą i posypujemy wiórkami.

 

 

 

 

 

 

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Jadźwingów 2
Warszawa

606 228 038 | kontakt@poradniaeffecta.pl