Orzechowe kulki w czekoladzie
Składniki :
masło orzechowe z kawałkami orzechów – 10 łyżeczek
miód – 1 łyżka
wiórki kokosowe – 2 łyżki
czekolada gorzka minimum 70% – 0,5 tabliczki
Przygotowanie:
Masło orzechowe wymieszaj z miodem i wiórkami kokosowymi. Z powstałej masy uformuj kulki i odstaw je do zamrażarki. W międzyczasie czekoladę pokrój na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Po upływie 20-25 minut wyjmij kulki i obtocz je w rozpuszczonej czekoladzie. Ponownie wstaw do zamrażarki, aby czekolada ostygła.
Wartości odżywcze 1 porcji – 1 kulce:
Kalorie: 108 kcal
Białko: 3,2g
Węglowodany: 4,7g
Błonnik: 0,9g
Tłuszcze: 8,1g
Czekoladowe ciacho
Składniki:
banan – 0,5 sztuka
płatki owsiane – 3 łyżki
jajko – 1 sztuka
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
kakao – 0,5 łyżeczki
czekolada gorzka minimum 70% – 2 kostki
Przygotowanie:
Banana zmiksuj z płatkami owsianymi za pomocą blendera. Następnie dodaj jajko, proszek do pieczenia oraz kakao i dokładnie wymieszaj. Połowę gotowej masy wlej do kubka, włóż kostkę czekolady i przykryj ją resztą masy. Na samym wierzchu połóż drugą kostkę czekolady. Piecz w mikrofali przez 3-4 minuty na najwyższej mocy.
Wartości odżywcze 1 porcji :
Kalorie: 274 kcal
Białko: 12,1g
Węglowodany: 34,1g
Błonnik: 3,3g
Tłuszcze: 9,3g
Puszysty omlet
Składniki:
30 ml napoju roślinnego migdałowego (bądź inny Twój ulubiony smak)
2 jajka
20 g Tri Blend Select o smaku karmelowo – kawowym
15 g mąki owsianej lub orkiszowej
olej kokosowy do natłuszczenia patelni (około 3 g – pół łyżeczki)
50 g jogurtu roślinnego np. sojowy
0,5 banan bądź kilka truskawek
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przy pomocy trzepaczki bądź blendera. Na patelni o średnicy ok 20 cm rozgrzewamy olej po chwili wylewamy masę na omlet. Smażymy na najmniejszym ogniu przez kilka minut. Kiedy spód omletu się zarumieni, a góra zacznie się ścinać, ostrożnie odwracamy go na drugą stronę przy pomocy szerokiej łopatki. Smażymy jeszcze przez kilka minut. Następnie smarujemy omleta jogurtem roślinnym i dodajemy pokrojone kawałki banana.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Kalorie: 400 kcal
Białko: 25 g
Tłuszcze: 15 g
Węglowodany: 33 g
Błonnik: 8 g