Wegański omlet bananowy
Składniki:
1 dojrzały banan
2 miarki Protein drink mix Wegański
40g mąki ryżowej
50 ml napoju roślinnego
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
odrobina oleju kokosowego
truskawki
Sposób przygotowania:
Banana obieramy i rozgniatamy, następnie dodajemy odżywkę i mieszamy. Dodajemy napój roślinne i mieszamy ponownie. Dodajemy mąkę,, ekstrakt z wanilii, proszek i sodę i łączymy dokładnie wszystkie składniki. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem ok. 8-9 minut, następnie ostrożnie przewracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 3 minuty, bez przykrycia. Podajemy z truskawkami.
Wartości odżywcze w 1 porcji :
Kalorie: 423 kcal
Białko: 20 g
Tłuszcze: 6 g
Węglowodany: 70 g
Błonnik: 5 g