Nie ulega wątpliwości, że tyjemy od nadmiaru jedzenia.
Nie eliminuj pojedynczych składników z diety
Ważnym błędem jest eliminowanie pojedynczego składnika z diety – zazwyczaj węglowodanów lub tłuszczów. Organizm potrzebuje wszystkich trzech składników – białek, tłuszczów i węglowodanów – by skutecznie i trwale chudnąć bez uszczerbku na zdrowiu.
Efekt termiczny różnych makroelementów:
- Tłuszcz: 2-3%
- Węglowodany: 6-8%
- Białko: 25-30%
Białko jest bez wątpienia jednym z najważniejszych składników pokarmowych diety. Pokarmy bogato białkowe sycą na dłużej oraz wykazują wysoki efekt termiczny pożywienia. Oznacza to, że organizm musi zużyć więcej energii na samo strawienie posiłku wysokobiałkowego niż w przypadku posiłku bogatego w tłuszcze, lub składającego się w przeważającej ilości z węglowodanów. Właściwość ta czyni białko składnikiem pokarmowym bardzo przydatny w procesie odchudzania – przyspiesza przemianę materii oraz sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni. Białko jest nam niezbędne, jednak w nadmiarze szkodzi.
Rola białka:
- wpływa na wzrost i rozwój organizmów,
- przyspiesza gojenie się ran,
- reguluje procesy życiowe,
- przemianę materii,
- gospodarkę wodną i równowagę kwasowo-zasadowa organizmu
- procesy widzenia,
- a także bierze udział w procesach obronnych organizmu i krzepnięciu krwi.
Co jest źródłem białka?
Źródłami białka w diecie są ubogie w tłuszcz (ok 1,5%) i niedosładzane produkty mleczne (nie muszą być o zerowej zawartości tłuszczu), chude gatunki mięs, ryby (w tym ryby tłuste) oraz jaja i warzywa strączkowe.
Warzywa roślin strączkowych, szczególnie soja i jej przetwory, są dobrym źródłem białka, a jednocześnie dostarczają wielu ważnych substancji dla organizmu takich jak izoflawony, witaminy z grupy B, składniki mineralne, błonnik i skrobia oporna.
Ile białka potrzebuje nasz organizm?
To, ile białka potrzebujemy zależy od kilku czynników, a wśród nich wymienia się:
stan gospodarki energetycznej organizmu, stan zdrowia, stan fizjologiczny (ciąża, karmienie) wiek , masę ciała, aktywność fizyczną, wartość odżywczą białka.
Dla organizmu zaspokojenie zapotrzebowania na energię jest najważniejsze, a przy niedostatecznym spożyciu energii z tłuszczów i węglowodanów, organizm czerpie energię z białka.
Nie ma wątpliwości, że sportowcy potrzebują więcej białka niż osoby nieaktywne fizycznie. Białko uczestniczy w procesach regeneracyjnych po wysiłku fizycznym oraz umożliwia adaptację do wysiłku.
-
osoby nieaktywne fizycznie – około 1g białka/ kg masy ciała
-
osoby aktywne 2-3 razy w tygodniu (bieganie, kolarstwo, pływanie) – 1,2-1,4g białka/ kg mc
-
osoby aktywne 3-4 razy w tygodniu (sporty walki, trening siłowy i wytrzymałościowy) – 1,2-1,7g białka/ kg mc
-
osoby aktywne 4-6 razy w tygodniu (trening kulturystyczny, budowanie masy mięśniowej) – 1,6-2,2 g białka/ kg mc
Co stanie się, jeżeli chcąc schudnąć wyeliminujemy z diety cały tłuszcz?
Poza energią odbierzemy niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, a to może niekorzystnie wpłynąć na pracę całego organizmu, w tym funkcjonowanie układu odpornościowego czy wygląd i kondycję skóry.
Organizm czując niedostatek tak istotnego składnika zahamuje również spalanie tkanki tłuszczowej prowadząc do niekorzystnej utraty masy mięśniowej.
Dobre tłuszcze mogą pomóc wytrwać w zmianie nawyków na zdrowsze, a tym samym w zgubieniu zbędnych kilogramów. Łyżka oliwy i łyżka pestek słonecznika w sałatce sprawi, że dłużej będziemy czuć się syci i nie będziemy mieć ochoty na przekąski pomiędzy posiłkami.
Zapewnienie minimalnych ilości podstawowych składników w diecie – również tłuszczu – jest niezwykle ważne, aby nie dopuścić do niekorzystnego „stanu alarmowego” w organizmie, który znacznie utrudni odchudzanie.
Zadbaj o odpowiednią ilość tłuszczu w diecie
Ten cenny składnik odżywczy pełni w organizmie ważną rolę, jest źródłem energii niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów. Z tego powodu nie eliminuj go z diety, ale kontroluj jego spożycie na rekomendowanym poziomie ( od 25-35% całkowitego dziennego zapotrzebowania energetycznego)
Zadbaj o odpowiedni profil kwasów tłuszczowych
Zwracaj uwagę nie tylko na ilość, ale przede wszystkim jakość spożywanego tłuszczu. Staraj się utrzymać w diecie odpowiedni stosunek kwasów nasyconych do jedno- i wielonienasyconych.
Nasycone kwasy tłuszczowe nie powinny dostarczać więcej niż 10% energii, nienasycone 20-25% zapotrzebowania energetycznego. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe należy spożywać na poziomie 6-11%, a jednonienasycone 10-15%.
Pamiętaj o NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe)
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, istotnie wpływają nie tylko na pracę układu sercowo-naczyniowego. Biorą też czynny udział w rozwoju układu nerwowego, zmysłu wzroku, regulują gospodarkę lipidową organizmu.
Organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie, dlatego należy dostarczać je wraz z dietą.
Kwasy Omega 3 znajdują się przede wszystkim w:
rybach, algach, olejach roślinnych (np. rzepakowym, lnianym) i powstających na ich bazie wysokiej jakości margarynach. Kwasy tłuszczowe omega-6, w olejach roślinnych (np. słonecznikowym, olej z pestek dyni)
Pamiętaj jednak, aby spożywać je w odpowiednich proporcjach.
Węglowodany to zróżnicowana grupa cząsteczek – od cukrów prostych po złożone polisacharydy, takie jak skrobia i błonnik pokarmowy. Węglowodany proste są zbudowane z jednej lub dwóch cząsteczek cukru, są szybko przyswajalne oraz dają szybki i krótkotrwały przypływ energii.
Cukrami prostymi są między innymi sacharoza, glukoza, fruktoza, laktoza.
Węglowodany złożone powstają w wyniku połączenia wiązaniami glikozydowymi dwóch lub więcej cząsteczek cukrów prostych.
Jednym z częściej występujących polisacharydów jest skrobia. Warto też wspomnieć o błonniku pokarmowym, który należy do węglowodanów nieprzyswajalnych. Polisacharydy trawią się i wchłaniają wolniej, przez co dostarczają energii przez dłuższy czas. Ich źródło stanowią przede wszystkim produkty zbożowe.
Nadmierne spożycie cukrów prostych, głównie sacharozy, może prowadzić do nadmiernego spożycia energii, co w konsekwencji będzie sprzyjać nadwadze i otyłości.
Zboża składają się w większości z węglowodanów złożonych, w zależności od rodzaju jest to 55-80%, z czego większość stanowi skrobia.
Nasuwa się prosty wniosek. Węglowodany jedzone z umiarem, zgodnie z zapotrzebowaniem kalorycznym i dobre jakościowo nie tuczą. Są niezbędne do pracy naszego organizmu. Przy wyborze posiłków węglowodanowych kierujcie się ich wartością odżywczą, wybierając produkty zbożowe, warzywa i owoce, a eliminując produkty z cukrami dodanymi, np. słodkie napoje, słodycze czy gotowe dania.
Jeśli zależy nam na utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ważna jest jakość naszej diety, a więc wzajemny stosunek wyżej opisanych źródeł energii (makroskładników) ale także ogólny, dobowy bilans kaloryczny.