INSPIRACJE / Odchudzanie / 24 lutego 2020

HASHIMOTO – nie takie straszne – profilaktyka chorób tarczycy

Co Warto Wiedzieć?

Hashimoto

Choroba Hashimoto to przewlekłe, limfocytowe zapalenie tarczycy. Choroba prowadzi do stopniowego niszczenia tarczycy oraz coraz mniejszej produkcji hormonów tego gruczołu. Należy do chorób autoimmunologicznych, czyli takich, w których układ odpornościowy atakuje własne komórki. Choroba może przebiegać łagodnie lub bezobjawowo.

 

Jakie są przyczyny choroby?
Przyczyny nie są do końca poznane, lecz podejrzewa się, że wywołać chorobę mogą:
– czynniki genetyczne,
– stres,
– problemy emocjonalne,
– nieprawidłowe odżywianie,
– zakażenia, choroby wirusowe, nieleczone infekcje,
– zaburzony rytm snu,
– stosowanie leków sterydowych.

 

Jakie objawy daje Hashimoto?
– zmęczenie
– zwiększenie masy ciała
– bóle głowy
– zaparcia
– wrażliwość na zimno
– problemy trawienne (wzdęcia, niestrawność, zaparcia)
– sucha, łuszcząca się skóra
– wypadanie włosów
– spowolnione tętno
– ból stawów i mięśni,
– problemy z pamięcią,
– wahania nastroju,
– nadaktywność lub obniżenie aktywności,
– problemy ze snem,
– depresję,
– spadek poczucia własnej wartości.

Zazwyczaj objawy ustępują w chwili rozpoczęcia leczenia/ dietoterapii i zmiany stylu życia.

 

Jakie niesie za sobą skutki?
Choroba prowadzi do niszczenia własnych tkanek, w tym przypadku tarczycy. Prowadzi to do pogłębiającej się niedoczynności tarczycy i coraz większych problemów zdrowotnych. Prawidłowe funkcjonowanie gruczołu tarczowego wpływa na metabolizm, zachowanie sprawności układu rozrodczego i zdrowia psychicznego. Nieleczona choroba Hashimoto może doprowadzić nawet do zaniku tarczycy!

 

Jak wykryć chorobę?
Należy przede wszystkim zbadać:

  • hormon TSH (hormon przysadki),
  • fT3,
  • fT4 (hormony tarczycy),
  • przeciwciała antyTPO,
  • przeciwciała antyTG,
  • USG tarczycy.

Przeciwciała w przypadku Hashimoto mają ogromne znaczenie. Pomiar samych hormonów tak naprawdę nie mówi nam wszystkiego. Bardzo często dochodzi do sytuacji, że poziomu hormonów u chorego jest w normie, ale pacjent wciąż narzeka na obecność wszystkich objawów choroby. Należy przeprowadzić dokładny wywiad z lekarzem oraz dietetykiem, który wskaże odpowiednie działania.

 

Leczenie Hashimoto
Chorobę tę leczy się za pomocą dietoterapii. Czasem dołączona jest farmakoterapia. Warte uwadze jest zaprzestanie palenia oraz znalezienie metod radzenia sobie ze stresem. Polecana jest zwiększona aktywność fizyczna, by utrzymać prawidłową masę ciała.
Zastosowanie odpowiedniej diety u osób cierpiących na Hashimoto jest niezwykle istotne, gdyż prowadzi do spowolnienia procesu zapalnego i unormowania przypadłości, co często wiąże się z obniżeniem dawki leku lub nawet całkowite wyeliminowanie farmakoterapii.

 

Jak rozplanować makroskładniki?

  • Białko: 15-25% wartości energetycznej diety, zakładającej obecność białka zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego.
  • Tłuszcze na poziomie 25-30% wartości energetycznej diety, zakładającej ograniczenie tłuszczy nasyconych, na korzyść tłuszczy wielonienasyconych, zwłaszcza omega 3.
  • Węglowodany w ilości 45-55% wartości energetycznej diety, zakładającej ograniczenie cukrów prostych, na rzecz złożonych – o niskim Indeksie Glikemicznym.

 

Zalecenia dietetyczne
1.Spożywaj posiłki regularnie co 3-4 godziny, najlepiej 4-5 posiłków dziennie
2. Pierwszy posiłek spożywaj w ciągu 1h od wstania, a ostatni 2-3 godziny przed snem.
3. Warzywa i owoce niech stanowią połowę tego co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 – warzywa i 1/4 – owoce.
4. Spożywaj produkty zbożowe pełnoziarniste.
5. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych (poza soją) i jaja.
6. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
7. Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami – z umiarem).
8. Pamiętaj o piciu wody – 30 ml/ 1 kg masy ciała.
9. Nie spożywaj alkoholu.
10. Zwróć uwagę na tolerancję laktozy i glutenu. W razie problemów z trawieniem – wyklucz gluten czy laktozę z diety.
11. Suplementuj witaminę D. Niedobór zaobserwowano u aż 80% chorych na Hashimoto!
12. Ogranicz warzywa kapustne oraz psiankowate.
13. Zwracaj uwagę na spożycie selenu (orzechy brazylijskie, łosoś, tuńczyk) oraz jodu (świeże ryby).

Co ograniczyć?
– pomidory,
– paprykę,
– ziemniaki,
– bakłażany,
– jagody goji,
– miechunkę,
– agrest,
– czereśnie,
– pieprz cayenne,
– ziele angielskie,
– kalafior
– brokuły
– jarmuż
– rzepę
– wszelkie rodzaje kapusty.

Powyższe produkty zjadaj maksymalnie 2 razy w tygodniu, najlepiej w odstępach 3 dniowych wprowadzaj niewielką porcję konkretnego produktu.

KLIKNIJ po PRZEKĄSKI W HASHIMOTO

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Jadźwingów 2
Warszawa

606 228 038 | kontakt@poradniaeffecta.pl