Możliwe, że już dużo wiecie na temat zdrowego odżywiania, odchudzania, nowości dietetycznych, zdrowych przepisów.
Co więcej macie kilka książek ze zdrowymi przepisami, zaleceniami żywieniowymi, należycie do różnych grup Fit…/ slim…/eko…/bio…
Możliwe, że sami doświadczaliście wielu diet znacie się na tym nie tylko w teorii, ale i w praktyce :).
To na pewno wiecie, że ile jest diet, różnych zaleceń, ilu specjalistów – tyle też różnych teorii…
Czy węglowodanów należy się wystrzegać❓
#2 MIT od pieczywa tyje
?Z mojego doświadczenia wprowadzenie węglowodanów do diety w tym diety redukcyjnej zależy od osoby, “doświadczenia dietowego”, wieku czy stanu zdrowia.
Może niektórzy z Was pamiętają jak opisywałam Wam rolę węglowodanów w Naszej diecie i ich podział. To jest dość istotna sprawa, bo przeważa o tym czy je zjadać czy też nie.
Węglowodany dzielimy na proste ?(te złe) i złożone✅ (te lepsze).
?Źródłem węglowodanów prostych w diecie mogą być: biała mąka i produkty z mąki białej, biały ryż, biały makaron, słodycze, krakersy, paluszki i oczywiście cukier dodawany do wypieków, napojów.
✅Źródłem węglowodanów złożonych mogą być: produkty z mąki z pełnego przemiału, kasze, brązowy ryż.
Oczywiście wybieramy tylko te produkty, które są źródłem węglowodanów złożonych.
?Kolejna sprawa to ilość kcal – jeżeli w Naszej diecie przeważają produkty mączne, na obiad zjadamy kaszę z warzywami, a na kolację kanapki z awokado, to nie dziwmy się, że od przysłowiowego pieczywa będziemy tyli – statystycznie zjadamy tego więcej, ponieważ odczuwamy po takich posiłkach mniejszą sytość.
Połączenie produktów, które są źródłem węglowodanów złożonych z produktami, które są źródłem białka (chude mięso, ryby, jaja, nabiał, strączkowe) daje Nam uczucie sytości na dłużej.
?Kolejna sprawa to Nasza reakcja na spożywane w posiłkach węglowodany – być może już trochę przesadziłeś z węglowodanami prostymi, przez dłuższy czas spożywałeś produkty, które są źródłem węglowodanów prostych, a codziennie towarzyszy Ci stres – obwód pasa rośnie, a Ty zastanawiasz się skąd to się bierze? To może być już insulinooporność, która niezdiagnozowana, bez odpowiedniej diety, nie przyniesie oczekiwanych rezultatów w postaci spadku masy ciała. O insulinooporności i redukcji masy ciała opowiadała z moim gościem w cykluspotkań, które prowadzę – SOBOTA ZE ZDROWIEM, w każdą sobotę o godz: 12:00 na moim profilu na facebooku: https://www.facebook.com/groups/PoradniaEffecta/?ref=bookmarks