INSPIRACJE / Odżywianie / 22 października 2019

Jak Naturalnie Opóźnić Efekty Starzenia? Czym Jest STRES OKSYDACYJNY?

Zdrowe odżywianie przede wszystkim daje Nam więcej energii, czasami nawet nie spodziewamy się jak może się to zmienić, zmieniając nawyki żywieniowe. Codziennie narażeni jesteśmy na stres, który obniża Naszą naturalną energetyczność i którego nie da się uniknąć, możemy zabezpieczyć Nasz organizm przez jego skutkami, dostarczając sobie odpowiednie antyoksydanty 🙂

Stres oksydacyjny to stan zaburzonej równowagi pomiędzy działaniem wolnych rodników a biologiczną zdolnością do szybkiej naprawy wyrządzonych przez nie szkód. Nadmiar wolnych rodników powoduje uszkodzenia komórek i błon komórkowych.

 

Do stresu oksydacyjnego dochodzi przez:

  • nadmierny wysiłek fizyczny
  • nieprawidłową dietę
  • palenie papierosów
  • przewlekły stres
  • spożywanie alkoholu
  • zanieczyszczenia powietrza
  • promieniowanie UV

 

Skutki długotrwałego stresu oksydacyjnego:

  • uszkodzenie tkanek i narządów
  • przewlekłe zmęczenie
  • spadek zdolności wysiłkowych
  • obniżenie odporności
  • szybsze starzenie się organizmu
  • rozwój chorób nowotworowych, miażdżycy, choroby Parkinsona, choroby Alzhaimera
  • rozwój chorób autoimmunologicznych np: Hashimoto

 

Codziennie jesteśmy narażeni na występowanie stresu oksydacyjnego. Samo przebywanie w zanieczyszczony środowisku, przebywanie z ludźmi palącymi papierosy, czy zwyczajna sytuacja stresowa powoduje wydzielanie przez Nasz organizm wolnych rodników. Ważne jest jednak, aby nie doprowadzać do przewlekłych uszkodzeń spowodowanych nadmiernym ich działaniem.

 

Aby temu zapobiegać, należy zadbać o uregulowanie stylu życia i odpowiednią podaż antyoksydantów w diecie (m.in. witamina A, C, E, selen) które mają działanie przeciwutleniające i neutralizują utleniające działanie wolnych rodników. Składniki pożywienia o właściwościach przeciwutleniających odgrywają̨ istotną rolę w procesie ochrony błon komórkowych przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Antyoksydanty (przeciwutleniacze; antyutleniacze) są kluczowymi elementami utrzymującymi homeostazę i prawidłowy przebieg wielu procesów biochemicznych, zachodzących w Naszym ciele.

 

 

WITAMINA A

To witamina o działaniu antyoksydacyjnym, która jest rozpuszczalna w tłuszczach. Oprócz swoich silnych właściwości przeciwutleniających, korzystnie wpływa na wzrok, stan skóry i błon śluzowych, wzmacnia odporność, bierze udział w metabolizmie tłuszczów. Witamina A ma także działanie przeciwzapalne.

 

Źródła:

  • nabiał
  • tłuste ryby
  • podroby
  • szpinak
  • marchew
  • pomidor
  • czerwona papryka
  • tran

 

 

WITAMINA E

To kolejna witamina wykazująca działanie antyoksydacyjne, która jest rozpuszczalna w tłuszczach. Witamina E jest także odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego, ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzakrzepowe oraz wzmacnia układ immunologiczny.

 

Źródła:

  • oliwa, olej rzepakowy
  • olej z kiełków pszenicy
  • ziarna słonecznika
  • migdały
  • owoce leśne
  • marchew
  • szpinak
  • pomidory
  • botwina
  • jarmuż
  • przyprawy: oregano, curry, papryka słodka

 

 

WITAMINA C

Ma bardzo silne właściwości przeciwutleniające i jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Oprócz działania antyoksydacyjnego korzystnie wpływa na regenerację i odbudowę komórek oraz regenerację tkanek, ochrania naczynia krwionośne, wspomaga pracę układu immunologicznego i poprawia wchłanianie żelaza.

 

Źródła:

  • czarna porzeczka
  • dzika róża
  • truskawka
  • malina
  • owoce cytrusowe
  • kiwi
  • natka pietruszki
  • brukselka
  • brokuły
  • papryka
  • kalarepa
  • szpinak
  • kapusta

 

 

SELEN

Selen jest mikroelementem, który w przyrodzie występuje w mikroskopijnych ilościach. Jest jednak niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania enzymów, pomaga usuwać wolne rodniki, a także chroni czerwone krwinki. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i układu odpornościowego, wspomaga leczenie depresji i łagodzi objawy RZS.

 

Źródła:

  • orzechy brazylijskie
  • ryby morskie
  • podroby
CZY WIESZ, ŻE…?
Czarna porzeczka zawiera aż 183 mg witaminy C! Garść tych owoców jest równowartością
3,5 cytryn!  Im cieplejsze lato, tym bardziej wzrasta zawartość witaminy C , czasem dochodzi nawet do 400 mg /100 g owoców.  Powinniśmy jeść tuż po zerwaniu z krzaka, ponieważ szybko tracą witaminę C, która się utlenia.Owoce i warzywa mają silne działanie antyoksydacyjne.

WNIOSEK: Staraj się spożywać  jak najwięcej warzyw i owoców!!!

Owoce i warzywa sezonowe
Jesień to dobry okres na spożywanie owoców i warzyw sezonowych. O tej porze roku w Polsce mamy dostęp do wielu darów natury takich jak: maliny, śliwki, borówki, agrest, jeżyny, śliwki, porzeczki, cudowne pomidory, ogórki, kalafior, bób, słonecznik, fasolka, koper, dynia, cukinia i wiele innych.
Są one bogate w wiele wartościowych witamin i minerałów. Warto więc je spożywać, bo niestety nasz klimat w Polsce nie sprzyja, aby były dostępne całorocznie. Warzywa i owoce są przepyszne same w sobie, jednak jeżeli chcemy zjadać ich więcej, proponuję wypijać w ciągu dnia koktajle owocowo-warzywne. W nich zmieścimy większą objętość warzyw i owoców w prostej formie. Wystarczy jeden taki koktajl w ramach przekąski, a w pozostałych posiłkach świeże i gotowane warzywa.Szybki koktajl
200 ml maślanki, 100 g dyni surowej, garść malin, garść borówek, 3 śliwki, garść szpinaku, pół banana lub cały w zależności od preferencji, nasiona chia.
Wszystkie składniki dokładnie zblendować, można podać ozdabiając połówką truskawki i listkiem mięty.

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Jadźwingów 2
Warszawa

606 228 038 | kontakt@poradniaeffecta.pl