Zdrowe odżywianie przede wszystkim daje Nam więcej energii, czasami nawet nie spodziewamy się jak może się to zmienić, zmieniając nawyki żywieniowe. Codziennie narażeni jesteśmy na stres, który obniża Naszą naturalną energetyczność i którego nie da się uniknąć, możemy zabezpieczyć Nasz organizm przez jego skutkami, dostarczając sobie odpowiednie antyoksydanty 🙂
Stres oksydacyjny to stan zaburzonej równowagi pomiędzy działaniem wolnych rodników a biologiczną zdolnością do szybkiej naprawy wyrządzonych przez nie szkód. Nadmiar wolnych rodników powoduje uszkodzenia komórek i błon komórkowych.
Do stresu oksydacyjnego dochodzi przez:
- nadmierny wysiłek fizyczny
- nieprawidłową dietę
- palenie papierosów
- przewlekły stres
- spożywanie alkoholu
- zanieczyszczenia powietrza
- promieniowanie UV
Skutki długotrwałego stresu oksydacyjnego:
- uszkodzenie tkanek i narządów
- przewlekłe zmęczenie
- spadek zdolności wysiłkowych
- obniżenie odporności
- szybsze starzenie się organizmu
- rozwój chorób nowotworowych, miażdżycy, choroby Parkinsona, choroby Alzhaimera
- rozwój chorób autoimmunologicznych np: Hashimoto
Codziennie jesteśmy narażeni na występowanie stresu oksydacyjnego. Samo przebywanie w zanieczyszczony środowisku, przebywanie z ludźmi palącymi papierosy, czy zwyczajna sytuacja stresowa powoduje wydzielanie przez Nasz organizm wolnych rodników. Ważne jest jednak, aby nie doprowadzać do przewlekłych uszkodzeń spowodowanych nadmiernym ich działaniem.
Aby temu zapobiegać, należy zadbać o uregulowanie stylu życia i odpowiednią podaż antyoksydantów w diecie (m.in. witamina A, C, E, selen) które mają działanie przeciwutleniające i neutralizują utleniające działanie wolnych rodników. Składniki pożywienia o właściwościach przeciwutleniających odgrywają̨ istotną rolę w procesie ochrony błon komórkowych przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Antyoksydanty (przeciwutleniacze; antyutleniacze) są kluczowymi elementami utrzymującymi homeostazę i prawidłowy przebieg wielu procesów biochemicznych, zachodzących w Naszym ciele.
WITAMINA A
To witamina o działaniu antyoksydacyjnym, która jest rozpuszczalna w tłuszczach. Oprócz swoich silnych właściwości przeciwutleniających, korzystnie wpływa na wzrok, stan skóry i błon śluzowych, wzmacnia odporność, bierze udział w metabolizmie tłuszczów. Witamina A ma także działanie przeciwzapalne.
Źródła:
- nabiał
- tłuste ryby
- podroby
- szpinak
- marchew
- pomidor
- czerwona papryka
- tran
WITAMINA E
To kolejna witamina wykazująca działanie antyoksydacyjne, która jest rozpuszczalna w tłuszczach. Witamina E jest także odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego, ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzakrzepowe oraz wzmacnia układ immunologiczny.
Źródła:
- oliwa, olej rzepakowy
- olej z kiełków pszenicy
- ziarna słonecznika
- migdały
- owoce leśne
- marchew
- szpinak
- pomidory
- botwina
- jarmuż
- przyprawy: oregano, curry, papryka słodka
WITAMINA C
Ma bardzo silne właściwości przeciwutleniające i jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Oprócz działania antyoksydacyjnego korzystnie wpływa na regenerację i odbudowę komórek oraz regenerację tkanek, ochrania naczynia krwionośne, wspomaga pracę układu immunologicznego i poprawia wchłanianie żelaza.
Źródła:
- czarna porzeczka
- dzika róża
- truskawka
- malina
- owoce cytrusowe
- kiwi
- natka pietruszki
- brukselka
- brokuły
- papryka
- kalarepa
- szpinak
- kapusta
SELEN
Selen jest mikroelementem, który w przyrodzie występuje w mikroskopijnych ilościach. Jest jednak niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania enzymów, pomaga usuwać wolne rodniki, a także chroni czerwone krwinki. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i układu odpornościowego, wspomaga leczenie depresji i łagodzi objawy RZS.
Źródła:
- orzechy brazylijskie
- ryby morskie
- podroby
|