INSPIRACJE / Odchudzanie / 7 lipca 2019

Dieta dla pięknej skóry, włosów i paznokci

Lato sprzyja poprawie naszych nawyków żywieniowych – świeże owoce i warzywa włączone do diety wzbogacają ją w witaminy i mikroelementy, składniki bez których kondycja Naszych włosów, skóry i paznokci byłaby daleka od ideału. Kosmetyki do pielęgnacji włosów, choć poprawiają ich kondycję, działają powierzchniowo, a efekty ich stosowania nie są tak długotrwałe jak w przypadku zbilansowanej, racjonalnej diety.

Witaminy i pierwiastki kluczowe dla prawidłowego wzrostu włosów docierają wraz z krwią do mieszków włosowych, z których wyrastają cebulki.

Dobrą kondycję włosów i paznokci zapewnia dieta bogata w białko. Białko jest głównym składnikiem płytki paznokcia i struktury włosa.

Ważne w diecie jest nie tylko jakość i ilość składników pokarmowych ale także sposób ich przygotowania. Niektóre witaminy i składniki mineralne w czasie tradycyjnego gotowania tracą swoją biologiczną wartość. Aby zapobiec utracie cennych witamin i składników mineralnych wskazane jest : spożywanie surowych warzyw i owoców (te jemy z umiarem ze względu na występujące w nich cukry),a w dalszej kolejności przygotowywanie posiłków  używając takich technik gotowania jak: pieczenie i gotowanie na parze.

Kolor ma znaczenie – dlaczego warto jeść różnorodnie?

Jak kolor może wpłynąć na nasze zdrowie?

Przy komponowaniu posiłków należy pamiętać o dostarczeniu wszystkich składników odżywczych, dlatego warto aby na naszym talerzu znalazła się cała paleta barw, a tym samym zestaw niezbędnych witamin i składników mineralnych, odżywiających Nasze komórki, od których kondycji zależy stan Naszych włosów, skóry i paznokci. 

Warzywa i owoce podzielono na 5 grup kolorystycznych:

zielone, żółto-pomarańczowe, czerwone, fioletowe i białe.

W poprawie kondycji skóry najważniejszą funkcję spełniają:

  • Witaminy: A,C,E oraz witaminy z grupy B
  • Składniki mineralne: potas, miedź, fosfor i magnez
  • Kwasy tłuszczowe omega-3
  • Białko

Dieta bogata w warzywa i owoce , pełnoziarniste produkty zbożowe (np.: kasze, ryż brązowy) zapewnia odpowiednią dawką witamin i składników mineralnych potrzebnych do regeneracji i prawidłowego funkcjonowania skóry.

Obróbka termiczna niszczy większość witamin. Aby zmniejszyć ich straty należy poddać je krótkiemu gotowaniu w malej ilości wody ( np. blanszowaniu)

Błędy żywieniowe, które wpływają niekorzystnie na włosy:

  • picie dużych ilości mocnej kawy i herbaty
  • częste spożywanie alkoholu
  • częste spożywanie potraw zawierających nasycone tłuszcze zwierzęce – frytki, hot-dogi, hamburgery,
  • nadmiar cukru i słodyczy, białego pieczywa, bananów i winogron (nadmiar cukrów prostych              w diecie sprawia, że włosy przetłuszczają się),
  • nadmierne spożywanie szczawiu, szpinaku, botwinki i rabarbaru – występują w nich szczawiany, które utrudniają przyswajanie wapnia, magnezu, cynku.

 

 

 

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Jadźwingów 2
Warszawa

606 228 038 | kontakt@poradniaeffecta.pl