Lato sprzyja poprawie naszych nawyków żywieniowych – świeże owoce i warzywa włączone do diety wzbogacają ją w witaminy i mikroelementy, składniki bez których kondycja Naszych włosów, skóry i paznokci byłaby daleka od ideału. Kosmetyki do pielęgnacji włosów, choć poprawiają ich kondycję, działają powierzchniowo, a efekty ich stosowania nie są tak długotrwałe jak w przypadku zbilansowanej, racjonalnej diety.
Witaminy i pierwiastki kluczowe dla prawidłowego wzrostu włosów docierają wraz z krwią do mieszków włosowych, z których wyrastają cebulki.
Dobrą kondycję włosów i paznokci zapewnia dieta bogata w białko. Białko jest głównym składnikiem płytki paznokcia i struktury włosa.
Ważne w diecie jest nie tylko jakość i ilość składników pokarmowych ale także sposób ich przygotowania. Niektóre witaminy i składniki mineralne w czasie tradycyjnego gotowania tracą swoją biologiczną wartość. Aby zapobiec utracie cennych witamin i składników mineralnych wskazane jest : spożywanie surowych warzyw i owoców (te jemy z umiarem ze względu na występujące w nich cukry),a w dalszej kolejności przygotowywanie posiłków używając takich technik gotowania jak: pieczenie i gotowanie na parze.
Kolor ma znaczenie – dlaczego warto jeść różnorodnie?
Jak kolor może wpłynąć na nasze zdrowie?
Przy komponowaniu posiłków należy pamiętać o dostarczeniu wszystkich składników odżywczych, dlatego warto aby na naszym talerzu znalazła się cała paleta barw, a tym samym zestaw niezbędnych witamin i składników mineralnych, odżywiających Nasze komórki, od których kondycji zależy stan Naszych włosów, skóry i paznokci.
Warzywa i owoce podzielono na 5 grup kolorystycznych:
zielone, żółto-pomarańczowe, czerwone, fioletowe i białe.
W poprawie kondycji skóry najważniejszą funkcję spełniają:
- Witaminy: A,C,E oraz witaminy z grupy B
- Składniki mineralne: potas, miedź, fosfor i magnez
- Kwasy tłuszczowe omega-3
- Białko
Dieta bogata w warzywa i owoce , pełnoziarniste produkty zbożowe (np.: kasze, ryż brązowy) zapewnia odpowiednią dawką witamin i składników mineralnych potrzebnych do regeneracji i prawidłowego funkcjonowania skóry.
Obróbka termiczna niszczy większość witamin. Aby zmniejszyć ich straty należy poddać je krótkiemu gotowaniu w malej ilości wody ( np. blanszowaniu)
Błędy żywieniowe, które wpływają niekorzystnie na włosy:
- picie dużych ilości mocnej kawy i herbaty
- częste spożywanie alkoholu
- częste spożywanie potraw zawierających nasycone tłuszcze zwierzęce – frytki, hot-dogi, hamburgery,
- nadmiar cukru i słodyczy, białego pieczywa, bananów i winogron (nadmiar cukrów prostych w diecie sprawia, że włosy przetłuszczają się),
- nadmierne spożywanie szczawiu, szpinaku, botwinki i rabarbaru – występują w nich szczawiany, które utrudniają przyswajanie wapnia, magnezu, cynku.