Owoce i warzywa sezonowe
Lato to wspaniały okres na spożywanie owoców i warzyw sezonowych. W Polsce mamy dostęp do wielu darów natury takich jak: maliny, truskawki, jagody, borówki, agrest, jeżyny, wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki, cudowne soczyste pomidory (malinowe), ogórki gruntowe, kalafior, bób, słonecznik, fasolka, szparagi, młode ziemniaki, koper, boćwina i wiele innych.
Są one bogate w wiele wartościowych witamin i minerałów. Warto więc je spożywać, bo niestety nasz klimat w Polsce nie sprzyja, aby były dostępne całorocznie. Warzywa i owoce są przepyszne same w sobie, jeśli jednak lubią Państwo coś nieco bardziej ambitnego proponuje kilka prostych i szybkich przepisów na pyszne bomby witaminowe z sezonowymi darami natury w roli głównej.
W okresie wiosenno- letnim zaleca się przynajmniej 15 minut dziennie ekspozycji słonecznej bez stosowania filtrów między godziną 10, a 15, przy odkryciu około 18% ciała.
Szybki koktajl
-200ml maślanki
-garść malin
-garść truskawek
-garść szpinaku
-pół banana lub cały w zależności od preferencji
-nasiona chia
Wszystkie skadniki dokładnie zblendowac, można podac ozdabiając połówką truskawki i listkiem mięty.
Letnia sałatka
-2 pomidory
-2 średniej wielkości ogórki gruntowe
-pół dużej cebuli pokrojonej w półksiężyce
-sałata lodowa
-ser feta
-podprażone pestki słonecznika
Wszystkie warzywa pokroić według uznania, posypać garścią prażonych ziaren słonecznika.
Preferuję polać sałatkę z domowym sosem vinegrett lub polać oliwą z oliwek i octem balsamicznym lub winnym.
Prosty obiad dla całej rodziny
Ugotować młode ziemniaki i posypać świeżym koprem, do tego ugotować bób razem z koperkiem i solą. Przyrządzić grillowaną pierś z kurczaka z ziołami prowansalskimi. Do tego 2 różyczki kalafiora i ogórek małosolny. Aby zadbać o kolorystykę naszego talerza proponuje dodać też kilka sztuk pomidorków koktajlowych lub czerwonej papryki i voila! Pyszny zdrowy i pożywny obiad gotowy!
CZY WIESZ, ŻE…?
Czarna porzeczka zawiera aż 183 mg witaminy C! Garść tych owoców jest równowartością
3,5 cytryn! Im cieplejsze lato, tym bardziej wzrasta zawartość witaminy C , czasem dochodzi nawet do 400 mg /100 g owoców. Powinniśmy jeść tuż po zerwaniu z krzaka, ponieważ szybko tracą witaminę C, która się utlenia.
Owoce i warzywa są także bogatym źródłem wody, co jest ważne w trakcie upałów, ponieważ także nasze posiłki wliczają się w dzienne spożycie wody.
Mają także działanie przeciw wolnym rodnikom, czyli antyoksydacyjne.
WNIOSEK: Staraj się spożywać jak najwięcej warzyw i owoców!!!