Napary z ziół od wieków mają działanie wspomagające i oczyszczające organizm. Różne zioła mają swoje funkcje – pobudzające, hamujące starzenie się organizmu, obniżające występowanie chorób sercowo-naczyniowych, działają także pozytywnie na odporność, układ pokarmowy i nerwowy. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Mogą również działać uspokajająco, przez co poprawiać jakość snu, a co za tym idzie pomagają nam lepiej funkcjonować na co dzień.
Oprócz wielu pozytywnych właściwości wspomagają Nasze nawadnianie, co również jest niezwykle istotne. Napary czy herbatki ziołowe są bardzo fajną i zdrowszą alternatywą dla fanów tradycyjnej herbaty.
Właściwości prozdrowotne niektórych ziół:
– Ostropest – oczyszcza organizm z toksyn, ma pozytywny wpływ na regulacje pracy wątroby, zapobiega namnażaniu się wolnych rodników w organizmie, wpływa na uszczelnianie błon komórkowych, przez co hamuje wnikanie toksyn, reguluje proces trawienia, poprawia apetyt,
– Pokrzywa zwyczajna – pomocna w stanach zapalnych dróg moczowych, przewodu pokarmowego, ułatwia trawienie, obniża poziom cukru we krwi. Zapobiega także powstawaniu krwotoków i wzmacnia organizm w sytuacjach jego osłabienia. Zawiera sole mineralne – krzem, wapń, potas, żelazo, a także witaminy C i K.
– Rumianek – koi stany zapalne przewodu pokarmowego, zgagę, pomaga przy braku apetytu, ma działanie rozkurczowe i przeciwzapalne na mięśnie gładkie, ma lekkie działanie kojące, uspokajające, poprawiające jakość snu, sprawdzi się również zewnętrznie przy podrażeniach skóry. Rumianek przyspiesza również proces gojenia ran.
– Dziurawiec – redukuje stany zapalne gardła i dziąseł, łagodzi stres, uspokaja, ma działanie przeciwbólowe, moczopędne, hamuje także wzrost gronkowca złocistego, pomocny w przypadku wrzodów i innych problemów trawiennych.
– Nagietek – może sprawdzić się świetnie w przypadku stanów zapalnych np. gardła, wykazuje działanie przeciwgrzybicze, zalecany w przypadku problemów z dwunastnicą, a także stanie zapalnych wątroby i dróg żółciowych. Pomocny także dla kobiet zmagających się z bolesnym miesiączkowaniem, a także z regulacją cyklu.
– Mięta – wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwskurczowe, żółciopędne – wszystko to za sprawą występowania w niej mentolu i jego estrów. Napar z mięty jest również polecany na wszelkie niestrawności, wzdęcia, skurcze żołądka, problemy z drogami żółciowymi, a także w regulowaniu łaknienia.
– Mniszek lekarski – jest zalecany w początkowych stadiach cukrzycy i miażdżycy, ponieważ jest posiadaczem rozpuszczalnego błonnika (inuliny), obniżającego poziom cukru i cholesterolu we krwi. Pomocny w infekcjach dróg moczowych i kamicy nerkowej, gdyż ma działanie moczopędne. Mniszek pomaga również w problemach z brakiem apetytu, reguluje trawienie, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego.
Jak widać na podstawie przytoczonych przykładów warto włączyć napary z ziół do naszej diety. Przedtem jednak warto się dowiedzieć o ich ewentualnych interakcjach np. z lekami, które zażywamy. Dobrze jest także dokładnie doczytać jak przygotować napar, aby jak najlepiej wydobyć jego prozdrowotne właściwości. Pamiętajmy także o tym, że w nadmiarze nic nie jest dobre i jak we wszystkim tak też w przypadku ziół zachowajmy zdrowy rozsądek.