Lubicie ciasta?
Już nie musimy się martwić o to, czy na diecie będzie można pozwolić sobie na małe słodkości.
Teraz wiemy, że można zrobić wyśmienite ciasta i desery i bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na kawałek takiego przysmaku :).
Poniżej ciasta z wysoką zawartością białka, które jeszcze poza słodkim przysmakiem daje uczucie sytości.
Fit ciasto z soczewicy, jak brownie (bez mąki, bez cukru)
Składniki:
– Ugotowana soczewica 400g,
– banan
– 2 jajka
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżka ksylitolu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– aromat migdałowy
– 60g oleju kokosowego
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
Formę (o średnicy ok. 20cm) wysmaruj olejem.
Wlej ciasto i piecz ok. 30 minut w 180 stopniach.
polewa (łyżka masła, 2 łyżki wody, 1 łyżka ksylitolu, 2 łyżki kakao, całość podgrzana w rondelku na wolnym ogniu), można posypać wiórkami kokosowymi/płatkami migdałowymi
Ciasto przechowywać w lodówce
Na 100g:
Energia: 489,6 kcal
Białko : 29,2g
Tłuszcz: 7,35g
Węglowodany: 81,6g
Ciasto z soczewicy – bez mąki i tłuszczu
Składniki:
1 szklanka soczewicy
3 jajka
1 banan
2 łyżki ksylitolu
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody
3/4 szklanki zmielonych migdałów
3 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
Szczypta soli
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie. Odsącz i ostudż.
Banany pokrój w plasterki.
Wszystkie składniki (oprócz żurawiny) wrzucić do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Na końcu dodaj żurawinę i dokładnie wymieszaj.
Ciasto przelej do małej miski (najlepiej silikonowej).
Piecz ok. 35 minut.
Kalorie: 1450,1kcal (całe)
Na 8 porcji: 181,25 kcal Białko : 9,7g
Tłuszcz: 5,2g
Węglowodany: 26g
Wskazówki:
Ciasto można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać płatkami migdałów/ wiórkami kokosowymi.
Zamiast soczewicy można użyć ciecierzycy z puszki.
Zamiast cukru i można użyć stewii w proszku (4-5 łyżeczek).
A jeśli potrzebujesz schudnąć bez wyrzutów sumienia z uwzględnieniem takich przysmaków zapraszam na KONSULTACJĘ DIAGNOSTYCZNĄ
Czekoladowo-bananowe
Składniki:
Ciasto
3-4 banany
150g mleka, napoju kokosowego / migdałowego
100g mąki gryczanej pełnoziarnistej
50g mąki migdałowej odtłuszczonej
80g koktajlu Tri Blend
40g ksylitolu
30g oleju kokosowego
25g kakao
2 całe jaja
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
Na polewę:
75g czekolady gorzkiej 90%
75g mleka kokosowego/sojowego / migdałowego
Przygotowanie:
Do miski wkładamy : banany, mleko, jaja, olej. Blendujemy aż wszystkie składniki się połączą w gładką masę.
Do drugiej miski wkładamy : mąkę, Tri Blend, kakao, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy .
Do drugiej miski wlewamy powstałą masę i łączymy składniki. Masę wlewamy do formy wcześniej wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25-30 minut.
Polewa: Rozpuszczamy czekoladę razem z mlekiem kokosowym w proporcji 1:1 i zalewamy gotowe ciasto. Odstawiamy do przestygnięcia a następnie do lodówki na około godzinę.
Porcja: 8
1 porcja:
Białko: 15,4g
Tłuszcze: 11,8g
Węglowodany: 25,9g
Kalorie: 279 kcal
Kakaowe ciasto z ciecierzycy
Składniki
na formę o wymiarach 25x16cm: 140 g suchej ciecierzycy 35 g kakao 5 łyżeczek syropu z agawy 2 łyżki drobno zmielonych migdałów bądź mąki migdałowej 2 jajka 150 g jogurtu kokosowego 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki (bezglutenowego) proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej. Najlepiej zostawić ją w wodzie na noc . Na drugi dzień ugotować do miękkości (przez ok 40 minut).
2. Po ugotowaniu odlać wodę i po ostudzeniu rozdrobnić, np. zmiksować .
3. Do zmiksowanej ciecierzycy dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wszystko wymieszać/zmiksować.
4. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (góra-dół) przez ok 45 minut.
Kalorie: 1066kcal (całe)
Na 8 porcji: 133,25kcal
Białko: 6,14g
Tłuszcz: 2,5 g
Węglowodany: 22,1g