Superfood – polskie i zagraniczne super-jedzenie, które pomoże Ci zadbać o zdrowie
Czy chcesz za pomocą jedzenia znacząco poprawić swoje zdrowie i zadbać o dobre samopoczucie? Jeśli tak, superfood jest dla Ciebie. Ten termin oznacza nieprzetworzoną żywność z wyjątkowo dużą zawartością składników odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na stan zdrowia i kondycję organizmu. Warto włączyć je do codziennej diety, aby bardziej zadbać o siebie, zmniejszyć ryzyko i złagodzić objawy wielu chorób oraz uzupełnić niedobory cennych składników.
Przykłady żywności typu superfood:
- siemię lniane – polskie superfood
Są to nasiona lnu zwyczajnego o wielu cennych właściwościach – zawierają dużo błonnika pokarmowego (ok. 28 g/100 g produktu), niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (kwas α-linolenowy – ALA – ok. 22 g/100 g produktu), witamin z grupy B i lignanów (ok. 300 mg/100 g produktu). Siemię lniane znacząco obniża ryzyko chorób układu krążenia, działa również przeciwnowotworowo (dzięki zawartości przeciwutleniaczy), łagodzi objawy refluksu, pomaga w regulacji gospodarki hormonalnej i usprawnia pracę układu nerwowego. Dzięki wysokiej zawartości błonnika produkt ten reguluje poziom glukozy we krwi oraz wspomaga pracę jelit (zapobiegając zaparciom).
- nasiona chia – zagraniczne superfood
Nasiona te zawierają wyjątkowo dużo błonnika (ok. 34 g/100 g produktu) i kwasy tłuszczowe omega-3 (ALA – ok.18 g/100 g produktu), a także witaminy z grupy B i kwas foliowy. Mają wysoką zawartość wapnia, potasu i magnezu. Nasiona chia są pomocne w zapobieganiu cukrzycy, chorobom układu krążenia i nowotworom. Poprawiają perystaltykę jelit oraz mają wpływ na zmniejszenie ciśnienia krwi i stężenia cholesterolu we krwi. Zapewniają też uczucie sytości na długi okres czasu, co jest niezwykle istotne podczas procesu odchudzania.
- quinoa (komosa ryżowa) – zagraniczne superfood
Jest to roślina zbożowa, która nie zawiera glutenu i jest wyjątkowo bogata w białko (14 g/100 g produktu). Charakteryzuje się wysoką zawartością składników mineralnych (magnez, potas, cynk i wapń) oraz witamin z grupy B.
- jarmuż – polskie superfood
Jarmuż jest warzywem o niskiej wartości energetycznej (49 kcal/100 g), lecz o wysokiej zawartości cennych składników – zawiera dużo błonnika, magnezu, wit. A, wit. K, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Jest też cennym źródłem witaminy C (jarmuż zawiera ponad 2 razy więcej witaminy C niż pomarańcza) i karotenoidów, które posiadają właściwości przeciwutleniające. Aby zachować wszystkie składniki odżywcze warto spożywać go na surowo – np. w sałatce bądź koktajlu.