INSPIRACJE / Odchudzanie / 10 lutego 2020

Tłusty Czwartek w wersji FIT

Cukier 

Nadmierne spożywanie cukrów prostych ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Jest to konsekwencja spożywania cukru pochodzącego ze słodyczy, wyrobów cukierniczych, żywności przetworzonej, napojów słodzonych oraz cukru dodawanego do herbaty czy kawy.

Każda łyżeczka cukru to 20 pustych kalorii!

Niska aktywność fizyczna i dodatni bilans energetyczny powoduje przekształcenie glukozy w tłuszcz, a nadmierne nagromadzenie się go prowadzi do wielu chorób. Cukry przyczyniają się do występowania nadwagi i otyłości, insulinooporności, cukrzycy oraz próchnicy zębów.

Uważaj na cukry ukryte w żywności!

Słodycze, napoje słodkie, produkty mleczne zawierają często syrop glukozowo-fruktozowy. Środek ten składa się z glukozy i fruktozy. W szybkim tempie zamienia się w tłuszcz trzewny, który gromadzi się wokół narządów. Przyczynia się to między innymi do miażdżycy, chorób sercowo-naczyniowych oraz zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory.

Czym zastąpić cukier spożywczy?


Ksylitol – niskokaloryczny, naturalny środek słodzący otrzymywany z kory brzozy. Jest polecany diabetykom nie tylko dlatego, że ma o 40% mniej kalorii niż zwykły cukier oraz niski indeks glikemiczny (równy 9), ale również jest metabolizowany bez udziału insuliny.

Erytrol – nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, jest wydalany w niezmienionej formie wraz z moczem. Erytrol nie zawiera kalorii, a jego indeks glikemiczny wynosi 0 zatem jest jak najbardziej polecany również diabetykom.

 

Nie daj się nabrać!
cukier biały = cukier brązowy
Cukier brązowy nie jest zdrowym zamiennikiem!

 

Margaryna

Margaryna to produkt zawierający fazę wodną i rozpuszczoną w niej fazę tłuszczową. Faza wodna składa się przede wszystkim z wody, ale może zawierać również sól, białka mleczne, cukier, stabilizatory i konserwanty oraz aromaty rozpuszczalne w wodzie. Faza tłuszczowa to estryfikowany tłuszcz (stosuje się głównie olej rzepakowy lub słonecznikowy), emulgatory, lecytyna, związki aromatyzujące, barwniki i antyoksydanty.

Typowa margaryna zawiera ponad 600 kcal w 100g!
Warto zastąpić ją zdrowymi zamiennikami, które mają korzystny wpływ na zdrowie oraz mniej kalorii

 

Do kanapki możesz dodać:

Domowe pesto z bazylii, jarmużu, szpinaku lub rukoli. Zblendowane warzywa liściaste z oliwą z oliwek i dodatkami np. czosnku, orzechów, to dobry pomysł na zastąpienie masła. Jest pełne minerałów, a do tego jest szybkie w przygotowaniu.

Hummus jest rodzajem gęstej pasty, przygotowanej ze zmiażdżonej ciecierzycy, oliwy z oliwek, czosnku oraz pasty tahini. Zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, witaminy K oraz zdrowych tłuszczy.

Awokado jest wdzięczne, ponieważ możemy zrobić z niego wszelkiego rodzaju pasty, ale również świetnie smakuje rozgniecione z solą, pieprzem lub kilkoma kroplami cytryny.

Pasty z nasion, pestek lub warzyw dostarczają do diety niezbędne witaminy, minerały i inne cenne składniki, jak np. błonnik pokarmowy. Pastę możesz wykonać z wszelkich pestek czy nasion, na przykład słonecznika, dyni oraz z warzyw takich jak papryka, dynia, brokuły i dużo, dużo innych.

 

Mąka biała

Pszenica najczęściej w formie białej, oczyszczonej mąki, jest wykorzystywana jest do produkcji białego pieczywa, ciast, ciasteczek, pączków, rogalików, pizzy, dań typu fast food, naleśników.
Dodatek białej mąki pszennej znajdziemy także w wielu produktach spożywczych takich jak np. słodycze, pasztety czy dania gotowe.

Niestety biała mąka nie zawiera za dużo błonnika pokarmowego, składników mineralnych ani witamin. Jest to produkt wypełniony pustymi kaloriami!

Mąka pełnoziarnista dzięki zawartości błonnika, minerałów i witamin wspiera działanie naszego układu nerwowego, odpornościowego, pokarmowego oraz dokrewnego. Przeciwdziała zaparciom i gwałtownym skokom poziomu cukru we krwi. Mąka pełnoziarnista może być używana w kuchni tak samo jak zwykła biała mąka, sprawdza się idealnie w przyrządzaniu ciast, pieczywa, naleśników, a nawet pizzy.

FIT PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK

 

 

Ciasteczka owsiane

Płatki owsiane 400g
Jajka – 2 szt
Żurawina suszona – 100g
Proszek do pieczenia – 4g
Erytrol – 50g

Składniki wymieszaj do całkowitego połączenia się.
Formuj nieduże, płaskie ciasteczka i układaj na papierze do pieczenia (z podanych składników wychodzi ok. 30 ciasteczek).
Ciastka powinny dobrze się formować, jeśli się rozpadają dodaj dodatkowo jajko.
Piecz w temperaturze 180’C przez 10-15 minut, aż ciasteczka uzyskają złoty kolor.

1970,9 kcal    666g
B: 61,8g
T: 40,8g
W: 328,1g
Bł: 32,9g

 

Faworki

Mąka owsiana – 200g
Żółtka – 2 szt
Jogurt naturalny – 100g
Aromat waniliowy
Sól – szczypta
Ksylitol w wersji pudru – 20g

Żółtka, jogurt, aromat waniliowy, sól i łyżkę ksylitolu zmiksuj na puszystą masę, dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto, aż nie będzie się kleiło.
Ciasto odłóż pod przykryciem na 15 minut.
Rozwałkuj ciasto na 2 mm i pokrój na paski o długości 10 cm.
W środku każdego paska zrób nacięcie i przewlecz jeden koniec paska przez otwór.
Upiecz faworki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) – wystarczy 10 minut i faworki będą gotowe.
Posyp faworki cukrem pudrem brzozowym z pozostałej łyżki cukru.

1051 kcal   360g
B: 40g
T: 32g
W: 157g
Bł: 14g

 

Pączki z twarogiem

Twaróg  – 200g
Jajko – 1 szt.
Mąka migdałowa – 250g
Proszek do pieczenia – 4g
Erytrol – 20g

Złącz wszystkie składniki w misce i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
Wyrób ciasto ręcznie.
Pokroić na osiem części, z każdej uformować pączka, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(zachować odstępy).
Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

1691,9 kcal    526g
B: 94,0g
T: 130,2g
W: 30,4g
Bł: 31,3g

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Jadźwingów 2
Warszawa

606 228 038 | kontakt@poradniaeffecta.pl