INSPIRACJE / Odżywianie / 9 lutego 2020

Przez żołądek do serca

Przez żołądek do serca

Kolory, kształty i zapachy potraw od zawsze działały na nasze zmysły. Przyjemność jedzenia można zmienić w niesamowitą, zmysłową ucztę sięgając po konkretne składniki.

 

Romantyczne warzywa i owoce

Szparagi już w starożytności uważano za afrodyzjaki. Charakterystyczny wygląd, właściwości wzmacniające organizm oraz niepowtarzalny smak i aromat sprawiają, że kolacja staje się wyjątkowa.

Seler zawiera duże ilości androsteronu – substancję bardzo pobudzającą, zwłaszcza płeć piękną.

Awokado zawiera dużo zdrowych tłuszczy, wiec w naturalny sposób dodaje nam wigoru. To także źródło witaminy B6, która jest znana z produkcji testosteronu u mężczyzn.

Mango utrzymuje się na czołowych miejscach w diecie hinduskiej. Cechuje je duża zawartość cynku, który to z kolei wpływa na wydzielanie się w mózgu histaminy – hormonu odpowiedzialnego za miłosne uniesienia.

Banan z gorzką czekoladą to para idealna. Czekolada swoją miłosną moc zawdzięcza prawdopodobnie teobrominie, która działa podobnie jak kofeina.

 

Pobudzające białko

Jaja to symbol płodności i nowego życia. Dodatkowo są pożywne oraz pełnowartościowe.

Ostrygi – przysmak legendarnego Casanovy. Są najpopularniejszym naturalnym afrodyzjakiem. Posiadają wiele cennych minerałów i witamin wzmacniających organizm. Nadają się idealnie na romantyczny wieczór we dwoje, w towarzystwie lampki szampana.

Krewetki uznawane są za afrodyzjaki nie tylko dzięki wysokiej zawartości cynku, fosforu, potasu i magnezu, ale i za ich wyrafinowany smak.

 

Szczypta namiętności

Na kolacji nie powinno zabraknąć przypraw takich jak: bazylia, chilli, cynamon, curry, kolendra, lubczyk, gałka muszkatołowa, papryka, pieprz, sezam, imbir.

Przyprawy przyspieszają trawienie oraz poprawiają krążenie, dzięki czemu dają uczucie lekkości i przypływu energii.

Dodatkowo imbir poza swoim zdrowotnym działaniem, ma niesamowity ciepło-korzenny aromat, który przywołuje miłe wspomnienia.

 

Przepisy na wyjątkową kolacje we dwoje

 1. Łosoś z warzywami

Dziki łosoś 200g
Musztarda dijon 20g
Czosnek – 2 ząbki
Limonka 1 szt
Cukinia 150g
Marchewka 45g
Seler 40g
Por 40g
Pietruszka korzeń 40g
Papryka czerwona 70g
Papryka żółta 70g
Olej rzepakowy 20g
Orzechy włoskie 15g
Pieprz, starty imbir, sól, cząber

Kawałki łososia skropić limonką, posmarować musztardą, oprószyć pieprzem i imbirem, nadziać na szpadki.  Odstawić na 10 min. Rybę grillować ok. 3 min.
Por pokroić w talarki, resztę warzyw w paski. Na rozgrzanym patelni z 2 łyżkami oleju dusić por przez 5 min. Wrzucić resztę warzyw, łyżeczkę cząbru, szczyptę soli i wyciśnięty ząbek czosnku i dusić 10-15 min, podlewając wodą.  Warzywa posypać orzechami i podawać z łososiem.

B 50,8g

T 58,9g

W 28,6g

Bł 14g

870 kcal

 

2. Pomidory nadziewane

Pomidory – 6 sztuk

Oliwa z oliwek – 20g

Cebula – 100g

Dziki ryż – 100g

Sól

Pieprz

Tuńczyk – 150g

Garść liści natki pietruszki, posiekanych

Garść liści świeżej mięty, posiekanych

Garść koperku, posiekanego

Skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny

Odetnij wierzchy z pomidorów i odłóż na bok. Przy pomocy łyżki usuń z pomidorów miąższ i przełóż go do miseczki. Pomidorowe “miseczki” ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem.

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Gdy się zeszkli (po ok. 5 minutach), na patelnie dodaj pulpę usuniętą z pomidorów (trochę ją wcześniej przesiekaj), ryż. Dopraw solą i pieprzem.

Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, aż ryż będzie prawie ugotowany (ma być jeszcze lekko twardy). Jeżeli ryż wchłonie już całą wodę, a będzie jeszcze za twardy, dodaj na patelnie trochę gorącej wody.

Gdy ryż się ugotuje, zdejmij patelnię z ognia. Tuńczyka rozdrobnij widelcem i dodaj do ryżu razem z posiekanymi ziołami i skórką z cytryny. Wymieszaj i spróbuj. W razie potrzeby dopraw farsz solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Przygotowanym farszem napełnij wydrążone pomidory, na wierzchu ułóż odcięte wcześniej wieczka. Pomidory skrop z wierzchu oliwą, przykryj blachę folią aluminiową. Piecz przez ok. 30 minut, aż pomidory oraz ryż będą miękkie.

B 56g

T 29,3g

W 89,6g

Bł 14,8g

877 kcal

 

3. Pieczone krewetki

Krewetki (obrane, oczyszczone) – 500g
Masło – 30g
Czosnek – 3 ząbki
Sok z cytryny – 1 łyżka
Płatki chili (opcjonalnie) – szczypta
Posiekana natka pietruszki – 2 łyżki

Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone. Opłukać i dokładnie osuszyć. Doprawić solą oraz pieprzem i ułożyć w większym naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Do rondelka włożyć masło, dodać starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotować, następnie gotować jeszcze przez około minutę. Odstawić z ognia, dodać sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i polać po krewetkach.
Dokładnie wymieszać zawartość naczynia i posypać płatkami chili. Tak przygotowane danie można od razu zapiekać lub odstawić do zamarynowania.
Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 10 minut (surowe większe krewetki) lub 8 minut (podgotowane, mniejsze). Podawać z pieczywem pełnoziarnistym.

B 69,7g

T 29,9g

W 9,6g

Bł 1,1g

608 kcal

  

4. Ryba po hiszpańsku

Cukinia – 300g
Pomidor – 240g
Dorsz świeży – 200g
Sok z cytryny – 25g
Oliwa z oliwek – 20g
Pieprz czarny
Sól
Rozmaryn

Rybę przypraw, np. rozmarynem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Pomidor i cukinię pokrój w kostkę.
Warzywa umieść w żaroodpornym naczyniu i polej oliwą oraz dopraw rozmarynem.
Obok warzyw ułóż rybę.
Piecz 10 -15 minut w 180 stopniach (w rozgrzanym piecu)

B 39,3g

T 21,8g

W 16,7g

Bł 7,5g

435 kcal

 

 5. Lekkie grzanki z bazylią i rzodkiewką

Grahamka – 3 sztuki
Awokado – 1 sztuka
Ser mozarella – 50g
Rzodkiewki – 6
Bazylia – kilka gałązek
Pieprz
Chilli
Czarny sezam

Pieczywo podpiecz w piekarniku do momentu aż będzie chrupiące.
Połowę grzanek posmaruj pastą z rozgniecionego widelcem awokado, a połowę serkiem.
Posyp pieprzem i chilli, połóż plasterki rzodkiewki, posyp sezamem i udekoruj bazylią.

B 33,5g

T 32,9g

W 105,5g

Bł 20g

890 kcal

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Jadźwingów 2
Warszawa

606 228 038 | kontakt@poradniaeffecta.pl