Głównym źródłem nadmiaru cukru są proste węglowodany, które zamieniają się w glukozę, popularnie nazywaną „cukrem we krwi”. Nadmiar cukru we krwi może być początkiem całego ciągu zagrożeń dla zdrowia. Przedstawiamy listę możliwych następstw poznanych przez lekarzy i naukowców w ostatnich latach i opublikowanych w różnych czasopismach medycznych i publikacjach naukowych:
- Nadmiar cukru osłabia układ odpornościowy i ochronę organizmu przed infekcjami.
- Nadmiar cukru narusza proporcje minerałów w organizmie: powoduje niedobór chromu i zaburza przyswajanie wapnia i magnezu.
- Nadmiar cukru może spowodować wzrost poziomu adrenaliny, nadaktywność, panikę, problemy
z koncentracją i rozdrażnienie (także u dzieci). - Nadmiar cukru może doprowadzić do znacznego wzrostu pozomu całkowitego cholesterolu, złego cholesterolu i trójglicerydów, a obniżyć poziom dobrego cholesterolu.
- Nadmiar cukru powoduje sztywnienie naczyń krwionośnych.
- Udowodniony jest związek między nadmiarem cukru i rozwojem rak piersi, jajników, płuc, trzustki, prostaty, jelit, żołądka.
- Nadmiar cukru może zwiększyć poziom glukozy we krwi, a wynikiem tego może być uczucie głodu
i hipoglikemia reaktywna (spadek poziomu cukru we krwi poniżej normy – niedocukrzenie) - Nadmiar cukru może pogorszyć wzrok.
- Nadmiar cukru może spowodować różnorakie problemy w układzie trawiennym: nadkwasotę, niestrawność, pogorszyć przyswajanie składników odżywczych u osób chorych na przewlekłe choroby układu pokarmowego, zwiększyć dolegliwości związane z chorobą Crohna i innymi chorobami jelit.
- Nadmiar cukru przyspiesza procesy starzenia.
- Nadmiar cukru może doprowadzić do alkoholizmu.
- Nadmiar cukru może zakwasić ślinę, doprowadzić do paradontozy.
- Nadmiar cukru sprzyja otłuszczeniu.
- Nadmiar cukru może sprzyjać pojawieniu się lub pogarszać stan w chorobach z autoagresji takich jak: artretyzm, astma, stwardnienie rozsiane.
- Nadmiar cukru w dużym stopniu przyczynia się do rozwoju infekcji bakteryjnych w układzie pokarmowym i moczowym.
- Nadmiar cukru może doprowadzić do powstania kamieni żółciowych
- Nadmiar cukru może wywołać zapalenie wyrostka robaczkowego
- Nadmiar cukru może spowodować hemoroidy.
- Nadmiar cukru może sprzyjać powstawaniu żylaków.
- Nadmiar cukru może podnosić poziom glukozy i reakcji insulinowej u stosujących doustną antykoncepcje.
- Nadmiar cukru może doprowadzić do osteoporozy.
- Nadmiar cukru może spowodować obniżenie wrażliwości na insulinę, tym samym doprowadzając do nadmiernych poziomów insuliny i ostateczności do cukrzycy.
- Nadmiar cukru może obniżać poziom witamin E i B6.
- Nadmiar cukru może wpływać na powstawanie nadciśnienia.
- Nadmiar cukru może wywoływać senność i obniżenie aktywności u dzieci.
- Nadmiar cukru może zmniejszać przyswajalność białek.
- Nadmiar cukru może doprowadzać do powstawania alergii pokarmowych.
- Nadmiar cukru może przyczyniać się do występowania zatrucia ciążowego.
- Nadmiar cukru powoduje rozwój egzemy u dzieci.
- Nadmiar cukru może spowodować arteriosklerozę i choroby sercowo-naczyniowe.
- Nadmiar cukru może zaburzyć strukturę DNA.
- Nadmiar cukru może zmieniać strukturę białek w naszym organizmie i rozpocząć nieodwracalne procesy degeneracyjne w organizmie.
- Nadmiar cukru zmienia strukturę kolagenu i przyspiesza procesy starzenia się skóry.
- Nadmiar cukru może powodować kataraktę i krótkowzroczność.
- Nadmiar cukru może powodować zwapnienie płuc.
- Nadmiar cukru zaburza homeostazę wielu systemów organizmu.
- Nadmiar cukru może obniżyć działanie enzymów.
- Nadmiar cukru zaostrza chorobę Parkinsona.
- Nadmiar cukru może powodować powiększenie wątroby, przyspieszony podział komórek. Może także powiększać otłuszczenie wątroby.
- Nadmiar cukru może zwiększyć wielkość nerek i doprowadzić w nich do patologicznych zmian np. kamieni nerkowych.
- Nadmiar cukru może zaszkodzić naszej trzustce.
- Nadmiar cukru może powodować zatrzymywanie wody w organizmie.
- Nadmiar cukru – wróg numer 1 dla zadań jelit.
- Nadmiar cukru może powodować pękanie ścian drobnych naczyń krwionośnych (włosowatych).
- Nadmiar cukru może powodować bóle głowy, w tym również migreny.
- Nadmiar cukru może zmniejszać poziom percepcji i negatywnie wpływać na oceny uczniów.
- Nadmiar cukru powodować wzrost natężenia fal delta, alfa i theta na elektroencefalografie mózgu, co ma negatywny wpływ na jasność myślenia.
- Nadmiar cukru może wywołać depresję.
- Nadmiar cukru może zwiększyć dolegliwości związane z podagrą (dna moczanowa).
- Nadmiar cukru zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na chorobę Alzheimera.
- Nadmiar cukru może rozregulować system hormonalny: zwiększać poziom estrogenów u mężczyzn, nasilać dolegliwości menopauzy, obniżać poziom hormonu wzrostu.
- Nadmiar cukru może wywoływać zwroty głowy.
- Nadmiar cukru w pożywieniu zwiększa ilość wolnych rodników i poziom stresu oksydacyjnego.
- Nadmiar cukru w pożywieniu ludzi, którzy mają stany zapalne naczyń krwionośnych, zdecydowanie podnosi trombocytozę.
- Nadmiar cukru w pokarmach u kobiet ciężarnych w wieku 17-20 lat może doprowadzić do znacznego skrócenia ciąży i wcześniactwa płodu.
- Nadmiar cukru powoduje uzależnienie od prostych węglowodanów.
- Nadmiar cukru może dawać taki efekt jak wypity alkohol.
- Obniżenie spożycia cukru może przywrócić równowagę emocjonalną.
- Organizm zamienia cukier w tłuszcz w naczyniach krwionośnych 2-5 razy szybciej niż ze skrobi.
- Łatwość wchłaniania cukru sprzyja objadaniu się ludzi z nadwagą.
- Nadmiar cukru wzmacnia reakcje u dzieci nadaktywnych.
- Nadmiar cukru negatywnie wpływa na skład moczu.
- Nadmiar cukru może zaburzyć pracę nadnerczy.
- Nadmiar cukru może wywołać nienormalne procesy metaboliczne i tym samym być przyczyną przewlekłych chorób degeneracyjnych.
- Picie słodkich napojów może utrudniać dostęp tlenu do mózgu.
- Nadmiar cukru może wywoływać ataki epilepsji.
- Nadmiar cukru powoduje nadciśnienie u ludzi z nadwagą.
- W przypadku intensywnej terapii – ograniczenie cukru ratuje życie.
- Nadmiar cukru może powodować przedwczesną śmierć komórek.
- W placówkach dla trudnej młodzieży dieta z niską zawartością cukru obniżyła asocjalne zachowania o 44%.
- Nadmiar cukru odwadnia noworodki.
- Nadmiar cukru powoduje choroby dziąseł.