Pieczone pączki z budyniem – 10 sztuk po 100 kcal
Składniki:
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 250 g
- 25 g drożdży
- pół szklanki mleka 0,5% tłuszczu lub mleka roślinnego
- mleko roślinne (np. napój migdałowego lub napój ryżowego)
- jajko rozmiar L
- 1 łyżeczka cukru
- łyżka ksylitolu
- 50 g gotowego budyniu przygotowanego np. na napoju ryżowym z ksylitolem
- laska wanilii
Przygotowanie:
Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego ksylitol oraz mleko roślinne. Przygotuj rozczyn – podgrzej mleko, połącz z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaj jajko i zmiksuj na piankę. Wsyp mąkę i wyrabiaj ciasto, aż będzie odklejało się od rąk. Dodaj laskę wanilię oraz rozpuszczony ksylitol. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Na stolnicę wysyp trochę mąki i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Rękami rozpłaszcz je na grubość 2 cm i wycinaj kółka dużym kubkiem. Na każde kółko nałóż łyżeczkę budyniu i sklej końce, tak żeby powstała kula. Z ciasta powinno wyjść 10 pączków. Gotowe pączki ułóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstaw na kolejną godzinę. Następnie piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut.