INSPIRACJE / Przepisy / 19 lutego 2019

Pączki z budyniem

Pieczone pączki z budyniem – 10 sztuk po 100 kcal

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 250 g
  • 25 g drożdży
  • pół szklanki mleka 0,5% tłuszczu lub mleka roślinnego
  • mleko roślinne (np. napój migdałowego lub napój ryżowego)
  • jajko rozmiar L
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżka ksylitolu
  • 50 g gotowego budyniu przygotowanego np. na napoju ryżowym z ksylitolem
  • laska wanilii

Przygotowanie:

Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego ksylitol oraz mleko roślinne. Przygotuj rozczyn – podgrzej mleko, połącz z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaj jajko i zmiksuj na piankę. Wsyp mąkę i wyrabiaj ciasto, aż będzie odklejało się od rąk. Dodaj laskę wanilię oraz rozpuszczony ksylitol. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Na stolnicę wysyp trochę mąki i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Rękami rozpłaszcz je na grubość 2 cm i wycinaj kółka dużym kubkiem. Na każde kółko nałóż łyżeczkę budyniu i sklej końce, tak żeby powstała kula. Z ciasta powinno wyjść 10 pączków. Gotowe pączki ułóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstaw na kolejną godzinę. Następnie piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Jadźwingów 2
Warszawa

606 228 038 | kontakt@poradniaeffecta.pl