Składniki na pączki:
- 80 ml oleju kokosowego
- 60 ml miodu
- 4 jajka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego/ laska wanili
- 100 g wiórków kokosowych zmielonych na mąkę
- 1/2 łyżeczki sody
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- łyżeczka oleju kokosowego
- wiórki kokosowe do dekoracji
- mielone orzechy do dekoracji
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Olej rozpuścić, zmiksować z miodem na puszystą, jasną masę. Stale miksując dodawać po jednym jajku oraz ekstrakt waniliowy/ laskę wanilii. Na koniec wsypać mąkę kokosowa wymieszaną dokładnie z sodą. Masę przełożyć do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piec 15-16 minut w foremkach do donatów lub w zwykłych silikonowych foremkach do muffinem. Upieczone pączki wyjąć z foremek na kratkę do przestygnięcia.
Rozpuścić czekoladę z olejem, polać pączki i posypać wiórkami oraz orzechami.
Smacznego