Zupa, która w połączeniu z odpowiednim źródłem białka jest bardzo sycąca i świetnie sprawdzi się na jesienne popołudnia!
Składniki:
- 1 dynia Hokkaido o masie ok.1,2kg
- 3-4 duże marchewki
- 2 ziemniaki
- 3 cebule
- sól i curry do smaku
- kolorowy pieprz do smaku
- 10 g masła klarowanego
- 3 suszone pomidory bez zalewy
- około 4 litry wody
- pół szklanki ugotowanej ciecierzycy
- ząbek czosnku
- chilli
- świeży imbir
Przygotowanie
Cebule obieramy, kroję w kostkę i podsmażamy na ½ łyżeczki masła w dużym garnku. Marchew obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli. Dynię myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Kroimy w kostkę. Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki. Dodajemy do garnka. Ziemniaki obieramy i również dodajemy rozdrobnione. Dolewamy wodę, solimy dość obficie, doprawiamy 1 łyżka curry. Gotujemy około 40 minut do czasu, aż dynia będzie bardzo miękka. Całą zupę miksujemy na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzewamy ½ łyżeczki masła, dodajemy poszatkowany czosnek, rozdrobnione chilli i drobniutko pokrojony imbir. Po kilkunastu sekundach wsypujemy ugotowaną ciecierzycę i mieszamy dokładnie. Musi się podgrzać i lekko podsmażyć. Ciecierzycę z masłem dodajemy do zupy, ale tylko tym osobom, którzy lubią pikantne dodatki smakowe!