INSPIRACJE / Przepisy / 8 listopada 2018

KREM Z DYNI Z CIECIERZYCĄ

Zupa, która w połączeniu z odpowiednim źródłem białka jest bardzo sycąca i świetnie sprawdzi się na jesienne popołudnia!

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido o masie ok.1,2kg
  • 3-4 duże marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 3 cebule
  • sól i curry do smaku
  • kolorowy pieprz do smaku
  • 10 g masła klarowanego
  • 3 suszone pomidory bez zalewy
  • około 4 litry wody
  • pół szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • ząbek czosnku
  • chilli
  • świeży imbir

Przygotowanie

Cebule obieramy, kroję w kostkę i podsmażamy na ½ łyżeczki masła w dużym garnku. Marchew obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli. Dynię myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Kroimy w kostkę. Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki. Dodajemy do garnka. Ziemniaki obieramy i również dodajemy rozdrobnione. Dolewamy wodę, solimy dość obficie, doprawiamy 1 łyżka curry. Gotujemy około 40 minut do czasu, aż dynia będzie bardzo miękka. Całą zupę miksujemy na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzewamy ½ łyżeczki masła, dodajemy poszatkowany czosnek, rozdrobnione chilli i drobniutko pokrojony imbir. Po kilkunastu sekundach wsypujemy ugotowaną ciecierzycę i mieszamy dokładnie. Musi się podgrzać i lekko podsmażyć. Ciecierzycę z masłem dodajemy do zupy, ale tylko tym osobom, którzy lubią pikantne dodatki smakowe!

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Jadźwingów 2
Warszawa

606 228 038 | kontakt@poradniaeffecta.pl