INSPIRACJE / Przepisy / 8 listopada 2018

CURRY INDYJSKIE Z DYNIĄ I CIECIERZYCĄ

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy wraz z zalewą
  • 1 cebula
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • przyprawy: po łyżeczce mielonego kminu, kurkumy, kolendry, cynamonu, słodkiej i ostrej papryki, kardamonu oraz szczypta nasion musztardowca jeśli mamy
  • 300 g obranej dyni
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej (przecieru)
  • 150 ml mleka kokosowego
  • duża garść szpinaku
  • 200 g pomidorków koktajlowych

PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotować ciecierzycę lub użyć ciecierzycy z puszki. W szerokim garnku na łyżce mleka kokosowego poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty imbir i czosnek i chwilę podsmażyć.
  2. Dodać przyprawy i mieszając smażyć przez 2 – 3 minuty, dodając nieco więcej mleka kokosowego gdyby składniki zaczęły przywierać do dna garnka. Powstałą pastę smażyć jeszcze przez minutę.
  3. Dodać ciecierzycę wraz z kilkoma łyżkami zalewy, pokrojoną w kosteczkę dynię, passatę pomidorową oraz mleko kokosowe. Wlać pół szklanki wody, doprawić szczyptą soli i gotować pod przykryciem przez 20 minut. W międzyczasie raz przemieszać.
  4. Garnek otworzyć i mieszając co chwilę gotować jeszcze przez ok. 5 – 10 minut aż sos będzie kremowy, gęsty a dynia miękka. Dodać szpinak, przekrojone na połówki pomidorki, wymieszać, zagotować i odstawić z ognia.
  MASA KALORIE BIAŁKO TŁUSZCZE WĘGLOWODANY BŁONNIK
CAŁOŚĆ: 700g 724 kcal 25,7g 38,5g 78,4g 18,9g
W 100G: 103,4 kcal 3,7g 5,5g 11,2g 2,7g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Jadźwingów 2
Warszawa

606 228 038 | kontakt@poradniaeffecta.pl