SKŁADNIKI
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy wraz z zalewą
- 1 cebula
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 ząbek czosnku, starty
- przyprawy: po łyżeczce mielonego kminu, kurkumy, kolendry, cynamonu, słodkiej i ostrej papryki, kardamonu oraz szczypta nasion musztardowca jeśli mamy
- 300 g obranej dyni
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej (przecieru)
- 150 ml mleka kokosowego
- duża garść szpinaku
- 200 g pomidorków koktajlowych
PRZYGOTOWANIE
- Ugotować ciecierzycę lub użyć ciecierzycy z puszki. W szerokim garnku na łyżce mleka kokosowego poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty imbir i czosnek i chwilę podsmażyć.
- Dodać przyprawy i mieszając smażyć przez 2 – 3 minuty, dodając nieco więcej mleka kokosowego gdyby składniki zaczęły przywierać do dna garnka. Powstałą pastę smażyć jeszcze przez minutę.
- Dodać ciecierzycę wraz z kilkoma łyżkami zalewy, pokrojoną w kosteczkę dynię, passatę pomidorową oraz mleko kokosowe. Wlać pół szklanki wody, doprawić szczyptą soli i gotować pod przykryciem przez 20 minut. W międzyczasie raz przemieszać.
- Garnek otworzyć i mieszając co chwilę gotować jeszcze przez ok. 5 – 10 minut aż sos będzie kremowy, gęsty a dynia miękka. Dodać szpinak, przekrojone na połówki pomidorki, wymieszać, zagotować i odstawić z ognia.
MASA | KALORIE | BIAŁKO | TŁUSZCZE | WĘGLOWODANY | BŁONNIK | |
CAŁOŚĆ: | 700g | 724 kcal | 25,7g | 38,5g | 78,4g | 18,9g |
W 100G: | 103,4 kcal | 3,7g | 5,5g | 11,2g | 2,7g |