SKŁADNIKI:
- 200 g wiórków kokosowych
- 150 g mleka kokosowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 200 g gorzkiej czekolady
- opcjonalnie: 1/2 laski wanilii
Wykonanie
Mleko mieszamy z wiórkami kokosowymi. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosypujemy nieco wiórek. Wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Następnie z masy kokosowej formujemy zwarte kulki. Układamy je na talerzu i chłodzimy w zamrażarce kolejną godzinę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Możemy dodać odrobinę mleka kokosowego, aby łatwiej się rozpuszczała. Każdą pralinkę obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie i układamy na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Odstawiamy do zastygnięcia, przechowujemy w lodówce.
Kluczowe, dla wykonania tego przepisu, jest chłodzenie masy kokosowej. To dzięki niej czekolada szybko zastygnie i nie spłynie z pralinek.
MASA | KALORIE | BIAŁKO | TŁUSZCZ | WĘGLOWODANY | BŁONNIK | |
CAŁOŚĆ: | 565g | 2900g | 33g | 247g | 120g | 38g |
W 100G: | – | 513g | 5,8g | 44g | 21g | 6,7g |
W porcji 150kcal | 30g | – | 1,7g | 13g | 6,3g | 2g |