INSPIRACJE / Przepisy / 16 listopada 2018

Praliny Baunty

SKŁADNIKI:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 150 g mleka kokosowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie: 1/2 laski wanilii

 Wykonanie

Mleko mieszamy z wiórkami kokosowymi. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosypujemy nieco wiórek. Wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Następnie z masy kokosowej formujemy zwarte kulki. Układamy je na talerzu i chłodzimy w zamrażarce kolejną godzinę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Możemy dodać odrobinę mleka kokosowego, aby łatwiej się rozpuszczała. Każdą pralinkę obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie i układamy na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Odstawiamy do zastygnięcia, przechowujemy w lodówce.

Kluczowe, dla wykonania tego przepisu, jest chłodzenie masy kokosowej. To dzięki niej czekolada szybko zastygnie i nie spłynie z pralinek.

 

  MASA KALORIE BIAŁKO TŁUSZCZ WĘGLOWODANY BŁONNIK
CAŁOŚĆ: 565g 2900g 33g 247g 120g 38g
W 100G: 513g 5,8g 44g 21g 6,7g
W porcji 150kcal 30g 1,7g 13g 6,3g 2g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Jadźwingów 2
Warszawa

606 228 038 | kontakt@poradniaeffecta.pl