INSPIRACJE / Przepisy / 28 grudnia 2018

Kiszone Buraczki

Ukiszone warzywa są źródłem witamin C, A, E, K, B . Oczyszczają organizm i wzmacniają system odpornościowy chroniąc nas przed infekcjami. Kwas mlekowy, który się wytwarza reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i perystaltykę jelit. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych witamin z grupy B.Podczas procesu kiszenia usuwanych jest część substancji gazotwórczych, dzięki czemu kapusta kiszona jest łatwiej strawna niż surowa bądź gotowana. Kiszonki dostarczają sporo witamin z grupy B, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów oraz zwiększają przyswajalność żelaza. A ich kaloryczność jest naprawdę niewielka:)

Składniki, 4 porcje :

  •  1 kg czerwonych buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 szklanki wody ostudzonej
  •  1 łyżka soli

Przygotowanie :

  • Buraki umyć i cienko obrać, można też ich nie obierać, tylko dokładnie wyszorować, odciąć stwardniałe końce.
  • Buraki pokroić na kawałki lub plastry i włożyć do dużego słoika lub dwóch mniejszych, docisnąć. Dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz.
  • Zalać wodą wymieszaną z solą, całkowicie przykrywając buraczki. Potrząsnąć delikatnie słoikiem aby pozbyć się pęcherzy powietrza, jeszcze raz docisnąć buraczki.
  • Słoik zamknąć i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej do czasu aż rozpocznie się fermentacja (na wierzchu zgromadzi się piana).
  • Następnie słoik odstawić do chłodnego pomieszczenia np. piwnicy lub do lodówki – optymalna temperatura do kiszenia to około 10 stopni, nie może spaść poniżej zera stopni C Po kilu dniach otworzyć słoik, zebrać pianę i wykorzystać ukiszone buraczki wraz z sokiem do barszczyku, surówek i innych dań.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Jadźwingów 2
Warszawa

606 228 038 | kontakt@poradniaeffecta.pl