Osoba, która cierpi na kompulsywne objadanie się doświadcza konieczności jedzenia dużych ilości żywności.
Czasem są to wybrane produkty, czasem jedzenie tego „co popadnie”.
Kompulsywne objadanie się ma miejsce zwykle poza porami normalnych posiłków, często też osoba taka nie czuje głodu, ale przymus objadania się. Rezultatem takiego objadania się jest często uczucie zażenowania i wstydu.
Bardzo często takie osoby zjadają normalnie posiłki (np. razem z innymi członkami rodziny), a objadają się w tajemnicy i w ukryciu.
Takie napady kompulsywnego jedzenia trwają od 0,5h – ~2h.
Ale jest to wystarczająco długi czas, by organizmowi dostarczyć bardzo dużą ilość kalorii. Znacznie większą niż on tego potrzebuje.
Niektóre osoby po takim napadzie wymiotują, wówczas mamy do czynienia z bulimią. Ale prawdziwe kompulsywne objadanie się nie kończy się wymiotami. Natomiast takie osoby przybierają coraz bardziej na wadze, chorują na cukrzycę, otyłość i nowotwory.
Czy odróżniasz głód fizjologiczny od zajadania emocji?
Odżywianie dla zdrowia to świadome wybieranie pożywienia, które nam służy i daje energię do działania, to wzięcie odpowiedzialności za swoje wybory życiowe.
Świadome życie pozwala zachować zdrowie, radzić sobie ze stresem i emocjami. Dlatego ważny jest fundament, na którym budujesz wiedzę o sobie, swoich nawykach związanych z jedzeniem, odżywianiem i ruchem.
Poznaj sposoby na “zajadanie emocji”
- Emocjonalne jedzenie- ćwiczenie I na opanowanie podjadania
– zbiornik A i B
Zbiornik B- reaguje na problemy psychiczne, takie jak stres, emocje, różne sytuacje wytrącające z równowagi- karmisz go działaniami wnoszącymi spokój i równowagę.
Rozpoznanie- wskazówki:
Pół godziny, godzinę, a nawet półtorej po spożyciu obfitego posiłku zbiornik A jest pełny, ochota na jedzenie?- zajmij się zbiornikiem B:
1.SPRAWDŹ CO CZUJESZ?
2.NAZWIJ TO UCZUCIE.
3.ZAJMIJ SIĘ NIESPEŁNIONYMI POTRZEBAMI.
4.POODDYCHAJ PRZEPONĄ LUB ZAJMIJ SIĘ SOBĄ W INNEJ
FORMIE
-spacer, rolki, kino, spotkanie
Zbiornik A– działa jak żołądek –karmisz go, gdy jesteś głodny.
Zdrowy głód:
-nadmierna ilość śliny w jamie ustnej
– szczególnie wyraziste odbieranie zapachów związanym z jedzeniem
-przerwa od ostatniego posiłku przekracza 3 godziny
Pamiętaj!:
zdrowemu głodowi nie towarzyszy bulgotanie
czy ściskanie w żołądku
2. Praca z oddechem
Gdy nadejdzie Cię ochota na jedzenie-skup się na oddechu
Wskazówki:
Czy oddech nie jest za płytki?- Wykonaj kilka głębokich wdechów przeponą– potrzeba jedzenia zniknie na kilka chwil.
Obserwuj- co pojawi się w tej wolnej przestrzeni?
Czy to inna potrzeba? A może jakieś uczucie? Nazwij je i zaakceptuj!
Nie walcz z nim, bo to tylko uczucie, które po prostu jest, swoim gniewem i nerwami tylko je wzmocnisz.
Następnie pomyśl, jak możesz inaczej wyrazić to uczucie, albo zaspokoić potrzebę bez jedzenia czegokolwiek- W ten sposób uzyskujesz odpowiedz na pytanie, czemu miało w tym wypadku służyć jedzenie
Zjedz to, co zaplanowałeś, i sprawdź,
czy to trudne uczucie mija
3. Bądź “tu” i “teraz”
Gdy jesz swój przysmak, zaangażuj w jedzenie jak najwięcej zmysłów.
- Najpierw obejrzyj, jak wygląda porcja: popatrz na nią z różnych stron
- Zauważ jaki ma kolor i fakturę
- Dotknij ją palcami
- Poczuj jak pachnie i dopiero na końcu włóż do ust pierwszy kęs, przeżuwaj go powoli, rozsmarowuj językiem na podniebieniu- poczuj głębię smaków i zapachów
Jakie emocje, myśli wywołuje jedzenie?
Obserwuj, jak się zachowuje Twoje ciało i co czujesz, co sprawia, że dana potrawa Ci smakuje.