Składniki:
- 1 szklanka daktyli (tyle samo wody)
- pestki dyni (ok. 3 łyżki)
- siemię lniane (ok. 4 łyżki)
- sezam (5 łyżek)
- cynamon (4 łyżeczki)
- orzechy włoskie (100g)
- dynia (2 szklanki pokrojonych w kostkę kawałków)
Wykonanie:
Dynię obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu potrzebną ilość blendujemy na gładką masę. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, a następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą. Z gotowego ciasta lepimy ciasteczka i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 20min.
p.s Jedną stronę ciasteczka możesz posmarować roztopioną gorzką czekoladą (możesz kawałki czekolady dodać też do ciasteczek)
1 ciastko dostarcza około: 148 kcal |4,6g białka| 10,8g węglowodanów | 9.8g tłuszczu