INSPIRACJE / Odżywianie / 8 października 2020

Diagnostyka Stanów Zapalnych Jelit

Na początek czym jest nietolerancja pokarmowa – nieprawidłowa reakcja organizmu na składnik pokarmu. Alergia to już kwestia immunologii.

Nietolerancja jest stanem przejściowym reakcji na pokarm na który można nabyć tolerancję w czasie poprzez odpowiednie dozowanie pokarmu i podawanie mniejszych jego porcji.

Typowymi objawami nietolerancji są dolegliwości od strony układu pokarmowego: zaparcia, uczucie ciężkości, zgaga, bóle brzucha, mdłości.

Nietolerancja pokarmowa jest źródłem tzw stanu zapalnego, a jego konsekwencją może być np. zespół złego wchłaniania i nie wchłanianie z pożywienia odpowiedniej dawki składników pokarmowych.

Mogą pojawiać się też problemy skórne: suchość, świąd, trądzik, pokrzywka, AZS, egzema, łuszczyca.

Bardzo ważne jest dla mnie funkcjonowanie układu pokarmowego moich pacjentów, dlatego podczas Konsultacji Diagnostycznej, dokładnie pytam o wszelkie dolegliwości od strony przewodu pokarmowego, Twoją diagnostykę w tym kierunku i układam taki program, który pomoże zregenerować jelita i cały przewód pokarmowy. Od tego zależy, czy zbilansowana dieta będzie przez Ciebie wykorzystana i czy wchłoną się składniki odżywcze.

 

AUTOIMMUNLOGIA

Przy zaburzonej pracy jelit może dochodzić już do chorób autoimmunologicznych, które wiążą się z rozchwianiem funkcji jelit i układu odpornościowego.

Najczęściej po wykryciu nietolerancji i odstawieniu nietolerowanych składników pokarmowych dochodzi do wyciszenia reakcji autoimmunologicznej.

WSZECHOBECNY GLUTEN

Gluten obejmuje wszystkie szkodliwe prolaminy, zawarte w pszenicy (gliadyna), życie (sekalina), jęczmieniu (hordeina) oraz owsie (awenina) – tu sprawa jest sporna, niektóre źródła podają, że bezpieczna podaż owsa u dorosłej osoby z nietolerancją glutenu to 50g, dziecka 25g.

Bardzo często przy nietolerancji na glutem występuje również nietolerancja laktozy ze względu na złu stan kosmków jelitowych. U części pacjentów mogą występować również choroby zapalne jelit, IBS, przerost bakteryjny jelita cienkiego (SIBO) – bardzo często prowadzę takie osoby

U  osób, stosujących dietę bezglutenową pojawiają się najczęściej niedobory składników pokarmowych takich jak: błonnik, witaminy, D i z gr B, kwas foliowy, Fe, Zn, Mg, Ca. Z drugiej strony pojawia się często dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe oraz wysoki IG posiłków, dlatego te osoby mają tendencję do chorób sercowo-naczyniowych, pojawia się otyłość i stłuszczenie narządów wewnętrznych.

Dlatego bardzo ważna jest indywidualnie zbilansowana dieta.

Jakie zboża można wtedy wprowadzić: dziki ryż, gryka, komosa ryżowa, amarantus, proso.

Dietę warto uzupełnić w: NNKT (kwasy omega-3), witaminy z grupy B oraz minerały.

Po wprowadzeniu diety bezglutenowej najczęściej objawy choroby ustępują.

 

DIAGNOSTYKA NIETOLERANCJI:

– testy pokarmowych IgG, które mają wskazać nietolerowane produkty – wykonujemy testy na daną ilość produktów, która Nas interesuje –

MOJA RADA – te testy nie są poparte badaniami naukowymi, ale na pewno coś w nich jest, to co warto zrobić – obserwować reakcje organizmu na dane produkty – zapisywać w dzienniczku odżywiania. Najlepiej wykonać testy IgG na produkty, które podejrzewamy nietolerancję, odstawić je i sprawdzić Naszą reakcję i poprawę funkcjonowania.

Mamy 3 stopnie zielony (tolerowany), żółty (częściowo nietolerowany), czerwony (nietolerowany).

W przypadku żółtego warto odstawić produkt na 1-3 miesiące i dodawać później małe dawki, najlepiej co 3 dni.

W przypadku czerwonego odstawiamy na 9-12 miesięcy i robimy to samo czyli sprawdzamy reakcję organizmu po zjedzeniu wcześniej wykluczonego produktu, wprowadzamy stopniowo.

ZESPÓŁ JELITA PRZESIĄKLIWEGO

Oznaczeniu ZONULINY w kale – zonulina to białko, które wchodzi w skład ścisłych połączeń pomiędzy komórkami nabłonka jelitowego, a jego wysokie stężenie w kale świadczy o tzw jelicie przesiąkliwym.

Zespół jelita przesiąkliwego to zaburzona przepuszczalność bariery jelitowej, w której skład wchodzi jednowarstwowy nabłonek z istotnymi ścisłymi połączeniami wraz z warstwą śluzu i mikrobiotą.

Bariera te ma przepuszczać do krwiobiegu tylko niezbędne substancje odżywcze.

Tzw ścisłe połączenia regulują wielkość przepuszczających do organizmu substancji. Jednym z białek, wchodzących w skład połączeń ścisłych jest zonulina i ona bierze udział w regulacji przepuszczalności.

Zaburzenie tej przepuszczalności prowadzi  przechodzenia do organizmu niepożądanych drobnoustrojów prowadzi do obciążenia układu immunologicznego. Duże cząsteczki które przedostają się np.: składniki mleka, glutenu, drobnoustrojów mogą prowadzić do lokalnych stanów zapalnych, infekcji, i prowadzić do rozwoju nadwrażliwości pokarmowej IgG zależnej. Czyli osoby z zaburzenie bariery jelitowej mają podwyższoną liczbę swoistych przeciwciał IgG wobec wielu pokarmów.

W jakich schorzeniach warto badać poziom zonuliny: celiakia, cukrzyca typu I, otyłość, RZS, stwardnienie rozsiane, choroby autoimmunologiczne.

Zonulinę można badać z krwi i kału, ale biorąc pod uwagę to co Wam powiedziałam, że zonulina przenika do światła jelita przesiąkliwego najlepszym materiałem diagnostycznym będzie kał.

W przypadku stanów zapalnych jelit odpowiednio dobrana dieta jest kluczowa w dążeniu do zdrowia, prawidłowej pracy jelit, a co za tym idzie całego Naszego organizmu. Tu ważne jest indywidualne podejście do diety, uwzględniające ewentualne nietolerancje pokarmowe, choroby współistniejące, preferencje żywieniowe i styl życia, wtedy możemy oczekiwać trwałej poprawy zdrowia i sylwetki.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Jadźwingów 2
Warszawa

606 228 038 | kontakt@poradniaeffecta.pl