Trwa sezon na śliwki!
Wybierasz produkty sezonowe? To świetnie! Nie zapominajcie, że sezon na śliwki nadal trwa. Po wydrylowaniu świetnie najadą się do robienia dżemów, konfitur, nalewek, a także soków…ale najlepiej smakują świeże.
1 średniej wielkości śliwka ma tylko 27 kcal, do tego jest pełna smaku, ma niski indeks glikemiczny i jest źródłem potasu oraz błonnika rozpuszczalnego dlatego dietetycy chętnie ją polecają w sezonie.
Wypróbuj jesienną owsiankę ze śliwką, dodaj do niej ulubione orzechy (wybierając je możesz skorzystać z naszej porównywarki orzechów: KLIKNIJ W LINK I PRZECZYTAJ
Jesienna quinoa ze śliwką:
wartość energetyczna: 370 kcal, białko: 14,5 g, tłuszcze: 13,4 g, węglowodany: 50 g
- Quinoa – 3 łyżki (30 g)
- Mleko 2% – 1 szklanka (250 ml)
- Śliwki – 3 sztuki (165 g)
- Orzechy włoskie – 3 sztuki (10 g)
- Cynamon – szczypta
Quinoa ugotuj na mleku. Wlej owsiankę do miski, dodaj pokrojone śliwki, orzechy i posyp szczyptą cynamonu. Życzymy smacznego!
Jeśli chcesz zmienić swoje dotychczasowe nawyki, zdrowiej się odżywiać i zredukować masę ciała, zapisz się już dziś na KONSULTACJĘ DIAGNOSTYCZNĄ