Sto lat temu przeciętny dorosły żył krócej, ale tylko 1% swojego życia spędzał, borykając się z poważnymi chorobami. Obecnie średnia wieku osób przewlekle chorych stopniowo się obniża. Ludzie co prawda żyją o wiele dłużej, ale coraz wcześniej zaczynają chorować.
Należy zdać sobie sprawę, że o długości życia czynniki genetyczne decydują jedynie w 20%, a aż w 80% styl życia, dieta i wpływ środowiska. Wiadomo już, że na długość życia mają wpływ: prawidłowa masa ciała, dieta z ograniczeniem nasyconych kwasów tłuszczowych, dostarczanie odpowiedniej ilości antyoksydantów, wczesne wykrywanie i leczenie nadciśnienia tętniczego, zwiększenie aktywności fizycznej, rzucenie palenia tytoniu, życie towarzyskie, sprawność umysłu, aktywność seksualna i prawidłowy sen.
Za czynniki skracające życie uznaje się nadwagę i otyłość, hiperglikemię, hipertrójglicerydemię, nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, spożywanie alkoholu, niskie wykształcenie i samotność.
emy zbyt dużo !
Dieta niskokaloryczna chroni przed uszkodzeniami wywołanymi wolnymi rodnikami, bowiem przy zmniejszonym obciążeniu pokarmem zmniejsza się tempo przemian metabolicznych, zużycie tlenu i liczba powstających wolnych rodników. Ograniczenie kalorii poprawia tolerancję glukozy, zmniejsza zawartość tkanki tłuszczowej, obniża poziom LDL i zwiększa HDL cholesterolu.
Ciekawostka
Najwięcej stulatków żyje na japońskiej wyspie Okinawa. Starzy ludzie na Okinawie pracują, cieszą się dobrym zdrowiem, spożywają jedynie 1800 kcal dziennie. Swoją długowieczność zawdzięczają diecie, bowiem spożywają siedem razy dziennie owoce i warzywa oraz ryż, dwa razy dziennie soję, tłuszcze rybie – ponad trzy razy tygodniowo, niewiele nabiału i bardzo znikome ilości mięsa.
Bardzo istotne jest zdrowe odżywianie
Sposób odżywiania jest bardzo ważny, a zatem unikanie nadmiaru mięsa i nabiału, tłuszczów i wyrobów z mąki oraz słodyczy. Ważne jest spożywanie odpowiednich ilości warzyw i owoców, ryb, drobiu. Powinniśmy unikać żywności przetwarzanej i konserwowanej, a także przygotowywanej w wysokich temperaturach. Sposób żywienia powinien być opracowany indywidualnie dla każdego z uwzględnieniem utajonych alergii pokarmowych.
Niezdrowe napoje to zwłaszcza alkohol: wino, piwo, mocne drinki; napoje kofeinowe, ciemna mocna herbata, cola; słodkie napoje: soki w pudełkach i puszkach.
Co jeszcze pomaga dożyć 100 lat ?
Oprócz diety niezwykle ważna jest aktywność fizyczna. Warunkuje ona utrzymanie prawidłowego stosunku masy mięśni do tkanki tłuszczowej, wydolności fizycznej i poprawia tolerancję glukozy. Prawidłowa aktywność fizyczna to umiarkowany 30-minutowy wysiłek wykonywany 3-5 razy tygodniowo.
Podsumowując, gdy poprawimy swoje odżywianie oraz zadbamy o styl życia możemy dłużej cieszyć się życiem w lepszej formie 😀