INSPIRACJE / Bez kategorii / 19 stycznia 2021

FIT przekąski dla zabieganych

Lubicie gotować?

Większość osób, które zgłasza się do mnie, sugeruje prostą dietę, bez stania w kuchni i wymyślnych potraw 🙂
Najczęściej jest to spowodowane brakiem czasu i organizacją codziennych zajęć.

Przygotowałam dla Was listę przekąsek, które pomogą Wam utrzymać regularność posiłków, bez stania godzinami w kuchni 🙂

 

FIT PRZEKĄSKI

  • Serek wiejski z chipsami jabłkowymi i cynamonem E 193 kcal B 22,1 g T 6 W 12,3g
    1. Serek wiejski light 200g
    2. Chispy jabłkowe 8g

 

  • Serek wiejski z truskawkami i olejem lnianym E 200kcal B 17,2g T 9,9g W 9,4g
    1. Serek wiejski light 150g
    2. Truskawki 100g
    3. Olej lniany 5g

Wszystkie składniki zblendować.

 

  • Kanapka z tuńczykiem i jajkiem E 204 B 22,8g T 5,5g W 18,2 g
    1. Tuńczyk z wody 2 łyżki
    2. 1 jajo na twardo
    3. Chleb razowy 1 kromka

Tuńczyka z obranym jajkiem zmiksować i nałożyć na kromkę chleba

 

  • Seler naciowy z masłem orzechowym E 217 B 4,4g T 20,2g W 3,8
    1. 1 łodyga selera naciowego
    2. 3 łyżeczki masła orzechowego

 

  • Garść mieszanki orzechów i żurawiny – E 201 kcal B 5,2g T 11,6g W 18g

 

  • Garść migdałów E 181 kcal B 7,2g T 15,6 W 2,3g

 

  • Płatki owsiane z odżywką białkową i masłem orzechowym E 238 kcal B 18,2 T 9,1g W 19,9g
    1. 3 łyżki płatki owsiane błyksawiczne
    2. 1 porcja odżywki białkowej
    3. 1 łyżeczka masła orzechowego

Płatki owsiane zalać wrzącą wodą i zaczekać 5 min, dodać odżywkę białkową i masło orzechowe, całość wymieszać

 

  • Omlet białkowy E 166kcal B 29,8g T 3,6 W 2,8g
    1. 2 białka Jaja kurzego
    2. 2 łyżeczki Otręby gryczane
    3. 1 łyżeczka Siemię lniane prażone
    4. 1 porcja Odżywka białkowa

Całość blendujemy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy na oleju rzepakowym z każdej strony aż omlet się zetnie. Można podawać z owocami.

 

  • Pasta z łososia z warzywami E 212kcal B 21,9g T 11,4g W 5,1g
    1. Łosoś gotowany/ pieczony – 60g
    2. Ser twarogowy półtłusty 40g
    3. Papryka ½ szt.
    4. Ogórek świeży ¼ szt.

Łososia blendujemy z twarogiem dodając sól, pieprz i koperek. Pastę podajemy z pociętą papryką i ogórkiem

 

  • Maślanka z owocami E 177kcal B 9,1g T 3,8g W 24g
    1. Szklanka maślanki
    2. Garść malin
    3. 2 łyżeczki miodu

Wszystkie składniki zblendować

 

  • Domowe batony proteinowe 1 szt. Zaw. 200 kcal 16 g B 22g W 7g T
  1. 5 szklanki mąki owsianej
  2. 3 średnie banany
  3. 5 miarek Odżywki białkowej
  4. 4 białka jaj
  5. 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  6. 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  7. 1 łyżeczka cynamonu

Do dużej miski dodaj wszystkie suche składniki (mąkę, odżywkę białkową, orzechy włoskie, cynamon) i wymieszaj. W oddzielnej misce, rozgnieć widelcem banany na gładką masę, dodaj białka jaj i wanilię, wymieszaj. Połącz wszystkie mokre składniki z suchymi do uzyskania jednolitej masy. Przełóż masę do wysmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem formy i piecz w temperaturze 180 stopni mniej więcej 15 minut (w zależności od tego jaki masz piekarnik).

 

  • Pasta z tofu i oliwkami 214kcal B 6,3g T 9,9g W 12,3g
    1. Tofu 30g
    2. 10 szt. Oliwki
    3. Oliwa z oliwek
    4. 1 kromka chleb pełnoziarnisty

Tofu zblendować z oliwkami i oliwą z oliwek. Przyprawić pieprzem i solą.  Podawać z chlebem.

 

  • Pudding Chia E 163kcal B 8g T 6,8g W 16,8g
    1. Nasiona Chia 15g
    2. Kakao 10g
    3. Mleko 1,5% pół szklanki
    4. Słodzik Stevia
    5. Quinoa – komosa ryżowa 5g

Zmieszać wszystkie składniki i odstawić do lodówki na 30-45min aby pudding zgęstniał.

 

  • Muffinki z masłem orzechowym i bananem 1 szt. Zaw. 130 kcal i 7,6g B
    1. Masło orzechowe 40g
    2. Banan 120g
    3. Płatki owsiane 30g
    4. Jajo 1 szt.
    5. Białko jaja kurzego 100g
    6. Porcja odżywki białkowej ok. 20-30g
    7. garść Chispy bananowe

Nagrzać piekarnik do 350 stopni. Wymieszać wszystkie składniki poza chipsami bananowymi. Wypełnić papierowe foremki masą na 2/3 objętości. Posypać na wierzchu pokruszonymi chipsami bananowymi.

 

  • Patyczki z łososia E 179kcal B 9,5g T 15,3g W 3,1g
    1. Filety z łososia 30g
    2. Drobno pokruszone migdały 15 g
    3. Oliwa z oliwek
    4. Papryka, pieprz

Opłucz filety z łososia i osusz je ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój w równe, długie porcje. Posmaruj każdy kawałek łososia oliwą z oliwek, a następnie równomiernie obsyp mieszanką migdałową i przyprawami. Umieść każdy pasek łososia na papierze do pieczenia. Pieczemy przez 18-20 minut, aż do złocistobrązowego koloru.

 

  • Kanapka z hummusem ogórkiem kiszonym i pestkami słonecznika E 204 kcal B 6,2g T 10,2g W 21,4g
    1. Chleb słoneczny 45g
    2. Hummus klasyczny 20g
    3. Ogórek kiszony 60g
    4. Nasiona słonecznika 5g

 

  • Kawałki mrożonego jogurtu jagodowego E 203 kcal B 11g T 9,5g W 19g
    1. Jogurt naturalny 200g
    2. Słodzik stevia
    3. Migdały siekane 10g
    4. Jagody 50g

Zblendować składniki razem i wyłożyć do tacki do robienia kostek lodu. Po zamrożeniu wyłożyć kostki mrożonego jogurtu do kubka.

 

  • Twaróg z owocami E 184kcal B 19,9g T 5,1g W 10,1g
    1. 100g twaróg półtłusty
    2. 120g maliny
    3. Słodzik stevia

 

  • Placki bananowe E 174kcal B 7g T 10,1g W 13,4g
    1. Banan ½ szt.
    2. Jajo 1 szt.
    3. Olej kokosowy 5g

Zmiksować jajo z bananem i usmażyć z obydwu stron placki

 

  • Batoniki z tahini – 1 batonik 205 kcal  

10 porcji:

  1. ¾ szklanki ziaren łuskanego słonecznika lub dowolne orzechy
  2. ¼ szklanki pestek dyni

 

  1. ½ szklanki wiórków kokosowych
  2. 2 łyżki oleju kokosowego
  3. 2 łyżki tahini
  4. 5 łyżek mąki kokosowej
  5. 1 łyżka miodu
  6. 1 szczypta soli
  7. 30 g gorzkiej czekolady

 

Słonecznik wraz z pestkami dyni i wiórkami kokosowymi, solą i cukrem zmiksować.

Dodać mąkę kokosową i całość wymieszać. Roztopiony olej wymieszać z tahini. Masę dodać do mieszanki   z ziarnami i całość dokładnie zmiksować. Czekoladę pokroić na drobne kawałki dodać ją do masy i wymieszać.

Całość przełożyć do formy wyłożonej folia spożywczą. Batony włożyć na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokroić.

 

Potrzebujesz gotowego planu żywieniowego, ustalenia konkretnych posiłków i kaloryczności Twojej diety?

Chcesz połączyć (pogodzić) Twoje obiady z obiadami Twojej rodziny bez gotowania 2 (3) posiłków jednocześnie?

Chcesz schudnąć, ucząc się po drodze właściwie odżywiać, żeby wynik odchudzania był trwałym efektem Twojej zmiany nawyków żywieniowych?

Masz hashimoto i (lub) insulinooporność i nie wiesz jak dobrać dietę i suplementację, mieć więcej energii i schudnąć?

Zapraszam na KONSULTACJE DIAGNOSTYCZNĄ  – wyślij zgłoszenie, co masz do stracenia?

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Jadźwingów 2
Warszawa

606 228 038 | kontakt@poradniaeffecta.pl