Lubicie gotować?
Przygotowałam dla Was listę przekąsek, które pomogą Wam utrzymać regularność posiłków, bez stania godzinami w kuchni 🙂
FIT PRZEKĄSKI
- Serek wiejski z chipsami jabłkowymi i cynamonem E 193 kcal B 22,1 g T 6 W 12,3g
- Serek wiejski light 200g
- Chispy jabłkowe 8g
- Serek wiejski z truskawkami i olejem lnianym E 200kcal B 17,2g T 9,9g W 9,4g
- Serek wiejski light 150g
- Truskawki 100g
- Olej lniany 5g
Wszystkie składniki zblendować.
- Kanapka z tuńczykiem i jajkiem E 204 B 22,8g T 5,5g W 18,2 g
- Tuńczyk z wody 2 łyżki
- 1 jajo na twardo
- Chleb razowy 1 kromka
Tuńczyka z obranym jajkiem zmiksować i nałożyć na kromkę chleba
- Seler naciowy z masłem orzechowym E 217 B 4,4g T 20,2g W 3,8
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 łyżeczki masła orzechowego
- Garść mieszanki orzechów i żurawiny – E 201 kcal B 5,2g T 11,6g W 18g
- Garść migdałów E 181 kcal B 7,2g T 15,6 W 2,3g
- Płatki owsiane z odżywką białkową i masłem orzechowym E 238 kcal B 18,2 T 9,1g W 19,9g
- 3 łyżki płatki owsiane błyksawiczne
- 1 porcja odżywki białkowej
- 1 łyżeczka masła orzechowego
Płatki owsiane zalać wrzącą wodą i zaczekać 5 min, dodać odżywkę białkową i masło orzechowe, całość wymieszać
- Omlet białkowy E 166kcal B 29,8g T 3,6 W 2,8g
- 2 białka Jaja kurzego
- 2 łyżeczki Otręby gryczane
- 1 łyżeczka Siemię lniane prażone
- 1 porcja Odżywka białkowa
Całość blendujemy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy na oleju rzepakowym z każdej strony aż omlet się zetnie. Można podawać z owocami.
- Pasta z łososia z warzywami E 212kcal B 21,9g T 11,4g W 5,1g
- Łosoś gotowany/ pieczony – 60g
- Ser twarogowy półtłusty 40g
- Papryka ½ szt.
- Ogórek świeży ¼ szt.
Łososia blendujemy z twarogiem dodając sól, pieprz i koperek. Pastę podajemy z pociętą papryką i ogórkiem
- Maślanka z owocami E 177kcal B 9,1g T 3,8g W 24g
- Szklanka maślanki
- Garść malin
- 2 łyżeczki miodu
Wszystkie składniki zblendować
- Domowe batony proteinowe 1 szt. Zaw. 200 kcal 16 g B 22g W 7g T
- 5 szklanki mąki owsianej
- 3 średnie banany
- 5 miarek Odżywki białkowej
- 4 białka jaj
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
Do dużej miski dodaj wszystkie suche składniki (mąkę, odżywkę białkową, orzechy włoskie, cynamon) i wymieszaj. W oddzielnej misce, rozgnieć widelcem banany na gładką masę, dodaj białka jaj i wanilię, wymieszaj. Połącz wszystkie mokre składniki z suchymi do uzyskania jednolitej masy. Przełóż masę do wysmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem formy i piecz w temperaturze 180 stopni mniej więcej 15 minut (w zależności od tego jaki masz piekarnik).
- Pasta z tofu i oliwkami 214kcal B 6,3g T 9,9g W 12,3g
- Tofu 30g
- 10 szt. Oliwki
- Oliwa z oliwek
- 1 kromka chleb pełnoziarnisty
Tofu zblendować z oliwkami i oliwą z oliwek. Przyprawić pieprzem i solą. Podawać z chlebem.
- Pudding Chia E 163kcal B 8g T 6,8g W 16,8g
- Nasiona Chia 15g
- Kakao 10g
- Mleko 1,5% pół szklanki
- Słodzik Stevia
- Quinoa – komosa ryżowa 5g
Zmieszać wszystkie składniki i odstawić do lodówki na 30-45min aby pudding zgęstniał.
- Muffinki z masłem orzechowym i bananem 1 szt. Zaw. 130 kcal i 7,6g B
- Masło orzechowe 40g
- Banan 120g
- Płatki owsiane 30g
- Jajo 1 szt.
- Białko jaja kurzego 100g
- Porcja odżywki białkowej ok. 20-30g
- garść Chispy bananowe
Nagrzać piekarnik do 350 stopni. Wymieszać wszystkie składniki poza chipsami bananowymi. Wypełnić papierowe foremki masą na 2/3 objętości. Posypać na wierzchu pokruszonymi chipsami bananowymi.
- Patyczki z łososia E 179kcal B 9,5g T 15,3g W 3,1g
- Filety z łososia 30g
- Drobno pokruszone migdały 15 g
- Oliwa z oliwek
- Papryka, pieprz
Opłucz filety z łososia i osusz je ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój w równe, długie porcje. Posmaruj każdy kawałek łososia oliwą z oliwek, a następnie równomiernie obsyp mieszanką migdałową i przyprawami. Umieść każdy pasek łososia na papierze do pieczenia. Pieczemy przez 18-20 minut, aż do złocistobrązowego koloru.
- Kanapka z hummusem ogórkiem kiszonym i pestkami słonecznika E 204 kcal B 6,2g T 10,2g W 21,4g
- Chleb słoneczny 45g
- Hummus klasyczny 20g
- Ogórek kiszony 60g
- Nasiona słonecznika 5g
- Kawałki mrożonego jogurtu jagodowego E 203 kcal B 11g T 9,5g W 19g
- Jogurt naturalny 200g
- Słodzik stevia
- Migdały siekane 10g
- Jagody 50g
Zblendować składniki razem i wyłożyć do tacki do robienia kostek lodu. Po zamrożeniu wyłożyć kostki mrożonego jogurtu do kubka.
- Twaróg z owocami E 184kcal B 19,9g T 5,1g W 10,1g
- 100g twaróg półtłusty
- 120g maliny
- Słodzik stevia
- Placki bananowe E 174kcal B 7g T 10,1g W 13,4g
- Banan ½ szt.
- Jajo 1 szt.
- Olej kokosowy 5g
Zmiksować jajo z bananem i usmażyć z obydwu stron placki
- Batoniki z tahini – 1 batonik 205 kcal
10 porcji:
- ¾ szklanki ziaren łuskanego słonecznika lub dowolne orzechy
- ¼ szklanki pestek dyni
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki tahini
- 5 łyżek mąki kokosowej
- 1 łyżka miodu
- 1 szczypta soli
- 30 g gorzkiej czekolady
Słonecznik wraz z pestkami dyni i wiórkami kokosowymi, solą i cukrem zmiksować.
Dodać mąkę kokosową i całość wymieszać. Roztopiony olej wymieszać z tahini. Masę dodać do mieszanki z ziarnami i całość dokładnie zmiksować. Czekoladę pokroić na drobne kawałki dodać ją do masy i wymieszać.
Całość przełożyć do formy wyłożonej folia spożywczą. Batony włożyć na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokroić.
Potrzebujesz gotowego planu żywieniowego, ustalenia konkretnych posiłków i kaloryczności Twojej diety?
Chcesz połączyć (pogodzić) Twoje obiady z obiadami Twojej rodziny bez gotowania 2 (3) posiłków jednocześnie?
Chcesz schudnąć, ucząc się po drodze właściwie odżywiać, żeby wynik odchudzania był trwałym efektem Twojej zmiany nawyków żywieniowych?
Masz hashimoto i (lub) insulinooporność i nie wiesz jak dobrać dietę i suplementację, mieć więcej energii i schudnąć?
Zapraszam na KONSULTACJE DIAGNOSTYCZNĄ – wyślij zgłoszenie, co masz do stracenia?