INSPIRACJE / Bez kategorii / 28 listopada 2019

Jakie posiłki zadbają o DOGRZANIE ORGANIZMU w okresie jesienno-ziomowym?

Odpowiednie dostosowanie swojego jadłospisu do pory roku pozwala wzmocnić odporność, rozgrzać lub ochłodzić organizm. W sezonie jesienno-zimowym organizm potrzebuje więcej energii na utrzymanie prawidłowej temperatury ciała. W związku z tym, w tym okresie powinny dominować potrawy ciepłe z produktami o rozgrzewających właściwościach. Zazwyczaj intuicyjnie spożywamy pokarmy. Kiedy jest gorąco – sięgamy po chłodnik, świeżą sałatkę czy kanapki, natomiast zimą preferujemy dania przyrządzane na ciepło, zupy, spożywamy także więcej tłuszczu –  co nie zawsze jest korzystne i bardzo łatwo można stracić kontrolę nad ilością spożywanych kalorii.

 

4  posiłki, które powinny na stałe zagościć w Twoim jadłospisie podczas jesiennych i zimowych dni:

 

Gorąca zupa jest świetnym posiłkiem na zimne dni, a przede wszystkim może być naprawdę wartościową bombą witaminową. Przygotowana z dodatkiem przypraw korzennych, rozgrzewających ziołach czy też czosnku może efektywnie zwiększyć odporność organizmu na różne infekcje.

 

Krem z dyni

 

Składniki na 4 porcje:

 

  • 1 mała dynia (ok 1 kg)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • ziemniaki 300 g
  • marchewki 300 g
  • cebula 100 g
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • jogurt typu greckiego (4 łyżki)
  • pestki dyni (40 g)

 

Przygotowanie:

 

  • Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką. Ziemniaki, cebulę i marchewki obrać i pokroić w kostkę.
  • Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę ugotować na bulionie do miękkości.
  • Zupę zmiksować blenderem na krem i doprawić imbirem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Dodać po 1 łyżce jogurtu i pestek dyni do każdej porcji.

 

Podaż energetyczna (w 1 porcji): 168 kcal

Białko: 6,5 g

Węglowodany: 23 g

Tłuszcze: 5,5 g

 

 

Śniadanie to idealny moment, aby ogrzać swój organizm na dobry początek dnia. Zazwyczaj nie mamy jednak wiele czasu, spiesząc się do pracy czy też szkoły, dlatego idealnym rozwiązaniem na ten posiłek są wszelkie płatki/kasze przygotowywane na słodko. Sposobów na ich przygotowanie jest nieskończenie wiele, a do tego ich przyrządzenie zajmuje jedynie kilka minut.

 

Owsianka z jabłkiem

 

  • 50 g płatków owsianych
  • ½ tartego jabłka
  • 200 ml jogurtu naturalnego 2%
  • 2 orzechy włoskie
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ⅓ łyżeczki kurkumy

 

Przygotowanie:

 

Płatki moczymy w ciepłej wodzie 20 minut. Kiedy owsianka delikatnie zgęstnieje, dodajemy tarte jabłko, cynamon i kurkumę i dokładnie wszystko mieszamy, a następnie trzymamy jeszcze chwilę wszystko razem pod przykryciem. Posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.

 

Chilli con carne

 

  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 100 g ugotowanej fasoli czerwonej
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ puszki pomidorów
  • 100 g mielonego mięsa z piersi indyka
  • 50 g cebuli czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • kumin, chilli, oregano, sól, pieprz

 

Na dużej patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Dodać mięso z indyka, podsmażyć a następnie dodać pomidory. Wymieszać i doprawić pieprzem oraz szczyptą soli. Dusić na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Na koniec dodać fasolę i gotować pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Na koniec gotować potrawę podlewając bulionem.

 

 

Leczo z cukinii z kaszą pęczak

 

  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchew
  • 40 g cebuli
  • 10 g masła klarowanego
  • 50 g kaszy pęczak
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra, papryka wędzona

 

Przygotowanie:

 

Kaszę gotujemy, odcedzamy i odstawiamy. Cukinię kroimy w plasterki, a cebulę, marchew i paprykę w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło klarowane i dusimy na nim marchew i cebulę do miękkości. Dorzucamy następnie cukinię i paprykę, wszystko razem dusimy i dodajemy przyprawy. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy (nie koncentrat) i mieszamy, chwilę gotujemy. Zawartość patelni wykładamy na ugotowaną kaszę i gotowe.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Jadźwingów 2
Warszawa

606 228 038 | kontakt@poradniaeffecta.pl