Czy Tobie też święta, urodziny, spotkania z przyjaciółmi, wesela i inne wyjścia kojarzą się z wyborem: albo nic nie jem, albo nie mam szans trzymać diety?
Jeśli tak, to masz przekonanie jak większość osób – że jedzenie poza domem z założenia jest tuczące. O tym, że ważna jest ilość już wiesz. Dziś pokażę Ci że ważny jest też wybór posiłków i prosta zamiana niektórych składników.
Jak PRZYTYĆ w ŚWIĘTA…
Uwaga na nakładanie posiłków “po troszku” każdego może okazać się, że zjemy…
Jak NIE PRZYTYĆ w ŚWIĘTA
Czy nadal wydaje się sporo?
Zobaczysz, co ze świątecznego stołu służy nam i wspiera nasze zdrowie i wagę!
- Tradycyjnie na naszym stole w Wigilię pojawiają się ryby. To dobrze, bo przeciętny Polak zjada zaledwie 12 kg w ciągu całego roku. Dla porównania mięsa jemy sześć razy więcej! Dlatego podczas świąt wybieraj właśnie je. Na polskim stole króluje karp, najczęściej jednak w panierce z mąki, czy bułki tartej. Spróbuj ryby pieczonej w ziołach, lub w daniach takich, jak np. ryba po grecku – można przemycić w nich sporą porcję warzyw.
- Bardzo zdrową rybą obecna na naszych stołach jest śledź. Ważne jednak, aby był z beczki, wymoczony z nadmiaru soli, doprawiony np. przyprawami i odrobiną oleju lnianego.
- Bigos – w wielu domach Boże Narodzenie bez niego nie istnieje! Niestety, tradycyjny polski bigos jest tłusty i ciężkostrawny ze względu na dodatek różnych gatunków mięs, w tym często boczku i kiełbasy. Jego lżejsza wersja, w której mięso stanowi wędzona pierś z kurczaka, wędzone tofu jest równie smaczna i o ile zdrowsza!
- Kapusta z grochem to również stały element Bożonarodzeniowego menu. Bez zasmażek i sporej ilości tłuszczu stanowić będzie pyszny i zdrowy posiłek. Dodatek przypraw, takich jak kminek i majeranek pozwoli uniknąć nieprzyjemnych wzdęć
- Sałatki również goszczą na naszych stołach w Święta. Zaplanuj menu tak, aby pośród dań znalazła się taka, która zawiera sporo warzyw, bo o tym często zapominamy podczas ucztowania.
- Ciasta z założenia nie są polecane osobom na diecie. Ale od święta możesz sobie na nie pozwolić. Twaróg na sernik, czy mak mają całkiem sporo białka i wartości odżywczych. To cukier i inne nieprzemyślane dodatki robią z tych ciast bomby kaloryczne! Spróbuj naszej wersji sernika, czy czekoladowego ciasta świątecznego.