Letnie warzywa i owoce
Lato jest okresem, w którym mamy wyjątkowo duży wybór sezonowych warzyw i owoców. Jeśli zależy nam na dobrym zdrowiu i szczupłej sylwetce, szczególnie warto włączyć wtedy do codziennej diety:
- agrest – 46 kcal/100g
Zawiera duże ilości witaminy C, ma lekkie działanie przeciwbakteryjne oraz pozytywny wpływ na wzrok.
- jagody – 45 kcal/100g
Posiadają dużą zawartość przeciwutleniaczy, zwiększają odporność organizmu, pomagają zapobiegać miażdżycy, nowotworom i nadciśnieniu.
- maliny – 43 kcal/100g
Wspomagają leczenie przeziębienia – mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgorączkowe.
- morele – 50 kcal/100g
Pomagają wyregulować ciśnienie krwi, zaś dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu działają przeciwnowotworowo i chronią skórę przed nadmiernym działaniem promieni UV.
- czarna porzeczka – 31 kcal/100g
Jest bogatym źródłem witaminy C, a także antocyjanów, dzięki czemu działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
- wiśnie – 50 kcal/100g
Mają działanie przeciwnowotworowe, a także przeciwbólowe i przeciwzapalne. Ponadto obniżają poziom „złego” cholesterolu.
- papryka – 31 kcal/100g
Bogata w witaminę C, luteinę oraz beta-karoten (który opóźnia proces starzenia się organizmu).
- pomidor – 18 kcal/100g
Zmniejsza ryzyko zachorowania na różne typy nowotworów, pomaga zmniejszyć wartość ciśnienia krwi.
- sałata – 16 kcal/100g
Jest cennym źródłem luteiny (ważna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku) oraz witaminy E i kwasu foliowego.