Porównanie popularnych produktów żywnościowych
Ogromny wybór różnych produktów spożywczych może wprawić w zakłopotanie, szczególnie, że wiele rodzajów żywności jest całkowitą nowością w polskich sklepach lub występuje na polskim rynku od niedawna. Część z tych produktów jest trudno dostępne i dość drogie, jednak ich producenci zachwalają ich właściwości prozdrowotne. Aby Wam pomóc w wyborze odpowiedniego produktu żywnościowego, przedstawiamy kilka porównań przykładowych popularnych produktów spożywczych.
- Nasiona chia kontra siemię lniane
Produkty te obniżają ryzyko chorób układu krążenia, działają przeciwnowotworowo, regulują poziom glukozy we krwi i poprawiają funkcjonowanie jelit. Nasiona chia zawierają jednak więcej błonnika (34 g/100 g) niż siemię lniane (28 g/100 g), zatem nasiona chia są lepszym wyborem dla np. osób cierpiących na zaparcia. Natomiast siemię lniane zawiera więcej kwasów tłuszczowych omega-3 (22 g/100 g) niż nasiona chia (18 g/100 g). Ponadto siemię lniane pomaga w regulacji gospodarki hormonalnej (zawiera lignany lniane).