Porównanie popularnych produktów żywnościowych
Ogromny wybór różnych produktów spożywczych może wprawić w zakłopotanie, szczególnie, że wiele rodzajów żywności jest całkowitą nowością w polskich sklepach lub występuje na polskim rynku od niedawna. Część z tych produktów jest trudno dostępne i dość drogie, jednak ich producenci zachwalają ich właściwości prozdrowotne. Aby Wam pomóc w wyborze odpowiedniego produktu żywnościowego, przedstawiamy kilka porównań przykładowych popularnych produktów spożywczych.
- Olej z ostropestu kontra olej lniany
Oba oleje są bardzo cenne ze względu na ich korzystne dla zdrowia właściwości. Olej z ostropestu jest dobrym źródłem witaminy E, która opóźnia starzenie się komórek. Olej ten przeciwdziała rozwojowi chorób wątroby (chroni tkanki tego narządu), posiada działanie przeciwnowotworowe, a także pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia. Natomiast olej lniany zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża ciśnienie krwi, ma korzystny wpływ na stan skóry i działa przeciwzapalnie. Porównując wartość energetyczną obu produktów, można stwierdzić, że olej z ostropestu jest trochę mniej kaloryczny – dostarcza 824 kcal/100 g, zaś olej lniany – 900 kcal/100 g. Biorąc pod uwagę zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym omega-3), olej lniany zawiera ich zdecydowanie więcej – 70 g/100 g produktu, podczas gdy olej z ostropestu zawiera jedynie 6,3 g w 100 g produktu.