INSPIRACJE / Odchudzanie / 30 sierpnia 2020

Porównanie produktów – jagody goji kontra borówka czarna

Porównanie popularnych produktów żywnościowych

Ogromny wybór różnych produktów spożywczych może wprawić w zakłopotanie, szczególnie, że wiele rodzajów żywności jest całkowitą nowością w polskich sklepach lub występuje na polskim rynku od niedawna. Część z tych produktów jest trudno dostępne i dość drogie, jednak ich producenci zachwalają ich właściwości prozdrowotne. Aby Wam pomóc w wyborze odpowiedniego produktu żywnościowego, przedstawiamy kilka porównań przykładowych popularnych produktów spożywczych.

Charakterystyka właściwości trudno dostępnych produktów żywnościowych oraz powszechnych i łatwo dostępnych produktów

  • Jagody goji kontra borówka czarna (czyli pospolita jagoda)

Jagody goji, inaczej owoce kolcowoju – rośliny rosnącej w Azji, Ameryce Północnej i Środkowej. W polskich sklepach jagody goji najczęściej występują w formie suszonej. 100 g suszonych jagód goji dostarcza 320 kcal oraz 51 g węglowodanów, 4 g tłuszczu i aż 12 g białka. Natomiast polskie borówki poza sezonem (gdy można je kupić świeże w dużych ilościach) najczęściej spotykane są w sklepach w formie mrożonej. 100 g mrożonych polskich jagód dostarcza 51 kcal, 9 g węglowodanów, 0,6 g tłuszczu i 0,8 g białka. Jagody goji i borówki mają zbliżoną niską wartość indeksu glikemicznego: jagody goji – 29, a polskie borówki – 25. Porównując suszone jagody goji ze świeżymi bądź mrożonymi polskimi borówkami można stwierdzić, że jagody goji wygrywają pod względem zawartości błonnika – zawierają 14 g błonnika (w 100 g), zaś borówki – 3,2 g (w 100 g produktu). Jagody goji bogatsze są także w żelazo niehemowe – zawierają go w ilości 2,8 mg/100 g (podczas gdy borówki – 0,4 mg/100 g). Jednak oba produkty spożywcze mają wiele prozdrowotnych właściwości. Jagody goji opóźniają starzenie się komórek (dzięki zawartości kompleksu polisacharydowego), mają działanie przeciwnowotworowe, wspierają układ odpornościowy i hamują stan zapalny. Natomiast polskie borówki zawierają związki fenolowe, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, dzięki czemu są wykorzystywane w dietoprofilaktyce nowotworów. Polskie jagody chronią także przed chorobami układu krążenia oraz pozytywnie wpływają na wzrok.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Jadźwingów 2
Warszawa

606 228 038 | kontakt@poradniaeffecta.pl