Prawidłowe żywienie dzieci jest czynnikiem warunkującym ich optymalny rozwój fizyczny, umysłowy i społeczny – te 3 aspekty, które mają znaczenie również w ich życiu dorosłym.
Prawidłowe odżywienie dzieci, rozumiemy poprzez zabezpieczenie młodego organizmu w niezbędna składników odżywczych i pokrycie potrzeb energetycznych.
Niemniej ważne jest także, aby sposób żywienia dzieci promował zdrowie i umożliwiał przeciwdziałanie rozwojowi wielu współczesnych chorób.
Zasadniczym elementem racjonalnego żywienia jest regularność posiłków, czyli odpowiednia liczba posiłków w ciągu dnia i ich prawidłowe rozłożenie w czasie. Regularne jedzenie sprzyja unormowaniu przemiany materii i poziomu glukozy we krwi. Tu chwilę zatrzymam się – zastanówcie się czy czasami, przypomnijcie się czy Nasze dzieci w tzw międzyczasie nie dostają owoców, chrupek kukurydzianych, innych przekąsek – czy wy tak jecie? Może tak, ale wiemy, że tak robić nie należy, więc nie dajmy tego Naszym dzieciom.
Z drugiej strony długie przerwy pomiędzy posiłkami zmuszają organizm do szukania oszczędności energii potrzebnej do pokrycia pracy organizmu, co powoduje obniżenie tempa podstawowej przemiany materii i wydatkowania energii. W konsekwencji prowadzi to do odkładania jej zapasów w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.
Zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci, zaleca się spożywanie 4-5 posiłków dziennie, które powinny być rozplanowane tak żeby przerwy między nimi nie przekraczały 3-4 godzin.
Do każdego posiłku powinno być dodane warzywo lub owoc, z czego w większości powinny być to warzywa.
JAKIE POJAWIAJĄ SIĘ NAJCZĘSTSZE BŁĘDY, z którymi spotykam się w gabinecie?
-
Za małe i zmniejszające się wraz z wiekiem spożycie żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzyw oraz owoców (głównym warzywem stają się ziemniaki w postaci frytek), odsyłam do grupy na Facebooku https://www.facebook.com/groups/PoradniaEffecta , gdzie zamieściłam tabelę z pogrupowanymi wg kolorów warzywami – wydrukujcie ją i powieście na lodówkę – dla młodszych dzieci (tak, jak np. moje 6 i 3 lata) można kupić kolorowe magnesy na lodówkę w kształcie warzyw i poprzyczepiać – potraktować to jako wspólną zabawę, zadanie i wybierać różne kolory warzyw do posiłków.
-
zbyt wczesne wprowadzanie słodyczy do diety i szczególnie nadmierne ich spożycie w wieku przedszkolnym,
-
nieregularne spożywanie śniadań i śniadania na słodko np.: płatki słodzone/ słodkie bułki/ kanapki z nutellą lub dżemem
-
zwiększenie ilości kalorii pochodzących z przekąsek,
-
spożywanie produktów o małej wartości odżywczej,
-
nadmierne zwiększanie porcji posiłków,
-
częste spożywanie napojów słodzonych,
-
spożywanie w diecie zbyt małej ilości wapnia i potasu oraz witaminy D, a zbyt dużej ilości sodu, w stosunku do zalecanych ilości
Pamiętajcie, że tak jak dla Nas żywienie dzieci, niezależnie od pory roku, powinno być oparte na różnorodnych produktach spożywczych, o bogatym składzie odżywczym.
W każdym posiłku powinien się znaleźć, choćby w niewielkiej ilości, produkt białkowy pochodzenia zwierzęcego: ryba, drób, mięso, jajko, ser.
Ważnymi składnikami diety pozostają mleko i produkty mleczne oraz warzywa i owoce.
Dobór produktów i sposób ich przyrządzania można uzależniać od pory roku, czyli wybieramy sezonowe produkty
Wiosną i latem częściej należy wykorzystywać niektóre produkty nabiałowe i drób jako źródła białka zwierzęcego oraz świeże owoce i warzywa, natomiast zimą częściej stosować ryby morskie, potrawy mączne półmięsne, potrawy z suchych nasion strączkowych, uzupełnione białkiem zwierzęcym.
CZYLI JAKIE SA GŁÓWNE ZAŁOŻENIA DIETY:
-
Kontrolować jakość (skład) posiłków, wielkość porcji (zależnie od wieku i rozwoju fizycznego dziecka), przestrzegać regularnego spożywania posiłków (decydować o porach ich spożywania po okresie niemowlęcym).
-
Zapewnić odpowiednie warunki socjalne (regularne spożywanie posiłków całą rodziną, podkreślenie ważnej roli posiłków w relacjach międzyludzkich, promowanie właściwych wzorców zachowania w czasie posiłków).
-
Warto też przekazywać wiedzę, podczas robienia zakupów spożywczych a także w czasie przygotowywania posiłków, dotyczącą zdrowego żywienia i stylu odżywiania się.
-
Korygować nieprawidłowe informacje na temat żywienia z mediów i innych źródeł – mój Staś jak pojawia się reklama w TV kremów czekoladowych na kanapki mówi: „Reklamy kłamią” ?