Stres oksydacyjny to stan zaburzonej równowagi pomiędzy działaniem wolnych rodników a biologiczną zdolnością do szybkiej naprawy wyrządzonych przez nie szkód. Nadmiar wolnych rodników powoduje uszkodzenia komórek i błon komórkowych.
Do stresu oksydacyjnego dochodzi przez:
- nadmierny wysiłek fizyczny
- nieprawidłową dietę
- palenie papierosów
- przewlekły stres
- spożywanie alkoholu
- zanieczyszczenia powietrza
- promieniowanie UV
Skutki długotrwałego stresu oksydacyjnego:
- uszkodzenie tkanek i narządów
- przewlekłe zmęczenie
- spadek zdolności wysiłkowych
- obniżenie odporności
- szybsze starzenie się organizmu
- rozwój chorób nowotworowych, miażdżycy, choroby Parkinsona, choroby Alzhaimera
Tak naprawdę każdy człowiek ma do czynienia z występowaniem stresu oksydacyjnego. Ważne jest jednak, aby nie doprowadzać do przewlekłych uszkodzeń spowodowanych nadmiernym działaniem wolnych rodników.
Aby im zapobiegać, należy zadbać o uregulowanie stylu życia i odpowiednią podaż antyoksydantów w diecie (m.in. witamina A, C, E, selen) które mają działanie przeciwutleniające i neutralizują utleniające działanie wolnych rodników. Składniki pożywienia o właściwościach przeciwutleniających odgrywają istotną rolę w procesie ochrony błon komórkowych przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Antyoksydanty (przeciwutleniacze; antyutleniacze) są kluczowymi elementami utrzymującymi homeostazę i prawidłowy przebieg wielu procesów biochemicznych.
WITAMINA A
To witamina o działaniu antyoksydacyjnym, która jest rozpuszczalna w tłuszczach. Oprócz swoich silnych właściwości przeciwutleniających, korzystnie wpływa na wzrok, stan skóry i błon śluzowych, wzmacnia odporność, bierze udział w metabolizmie tłuszczów. Witamina A ma także działanie przeciwzapalne.
Źródła:
- nabiał
- tłuste ryby
- podroby
- szpinak
- marchew
- pomidor
- czerwona papryka
- tran
WITAMINA E
To kolejna witamina wykazująca działanie antyoksydacyjne, która jest rozpuszczalna w tłuszczach. Witamina E jest także odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego, ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzakrzepowe oraz wzmacnia układ immunologiczny.
Źródła:
- oliwa, olej rzepakowy
- olej z kiełków pszenicy
- ziarna słonecznika
- migdały
- owoce leśne
- marchew
- szpinak
- pomidory
- botwina
- jarmuż
- przyprawy: oregano, curry, papryka słodka
WITAMINA C
Ma bardzo silne właściwości przeciwutleniające i jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Oprócz działania antyoksydacyjnego korzystnie wpływa na regenerację i odbudowę komórek oraz regenerację tkanek, ochrania naczynia krwionośne, wspomaga pracę układu immunologicznego i poprawia wchłanianie żelaza.
Źródła:
- czarna porzeczka
- dzika róża
- truskawka
- malina
- owoce cytrusowe
- kiwi
- natka pietruszki
- brukselka
- brokuły
- papryka
- kalarepa
- szpinak
- kapusta
SELEN
Selen jest mikroelementem, który w przyrodzie występuje w mikroskopijnych ilościach. Jest jednak niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania enzymów, pomaga usuwać wolne rodniki, a także chroni czerwone krwinki. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i układu odpornościowego, wspomaga leczenie depresji i łagodzi objawy RZS.
Źródła:
- orzechy brazylijskie
- ryby morskie
- podroby