INSPIRACJE / Odżywianie / 8 października 2019

Czym jest STRES OKSYDACYJNE i jak mu zapobiegać?

Stres oksydacyjny to stan zaburzonej równowagi pomiędzy działaniem wolnych rodników a biologiczną zdolnością do szybkiej naprawy wyrządzonych przez nie szkód. Nadmiar wolnych rodników powoduje uszkodzenia komórek i błon komórkowych.

 

Do stresu oksydacyjnego dochodzi przez:

 

  • nadmierny wysiłek fizyczny
  • nieprawidłową dietę
  • palenie papierosów
  • przewlekły stres
  • spożywanie alkoholu
  • zanieczyszczenia powietrza
  • promieniowanie UV

 

Skutki długotrwałego stresu oksydacyjnego:

 

  • uszkodzenie tkanek i narządów
  • przewlekłe zmęczenie
  • spadek zdolności wysiłkowych
  • obniżenie odporności
  • szybsze starzenie się organizmu
  • rozwój chorób nowotworowych, miażdżycy, choroby Parkinsona, choroby Alzhaimera

 

 

Tak naprawdę każdy człowiek ma do czynienia z występowaniem stresu oksydacyjnego. Ważne jest jednak, aby nie doprowadzać do przewlekłych uszkodzeń spowodowanych nadmiernym działaniem wolnych rodników.

 

Aby im zapobiegać, należy zadbać o uregulowanie stylu życia i odpowiednią podaż antyoksydantów w diecie (m.in. witamina A, C, E, selen) które mają działanie przeciwutleniające i neutralizują utleniające działanie wolnych rodników. Składniki pożywienia o właściwościach przeciwutleniających odgrywają istotną rolę w procesie ochrony błon komórkowych przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Antyoksydanty (przeciwutleniacze; antyutleniacze) są kluczowymi elementami utrzymującymi homeostazę i prawidłowy przebieg wielu procesów biochemicznych.

 

 

WITAMINA A

 

To witamina o działaniu antyoksydacyjnym, która jest rozpuszczalna w tłuszczach. Oprócz swoich silnych właściwości przeciwutleniających, korzystnie wpływa na wzrok, stan skóry i błon śluzowych, wzmacnia odporność, bierze udział w metabolizmie tłuszczów. Witamina A ma także działanie przeciwzapalne.

 

Źródła:

 

  • nabiał
  • tłuste ryby
  • podroby
  • szpinak
  • marchew
  • pomidor
  • czerwona papryka
  • tran

 

 

WITAMINA E

 

To kolejna witamina wykazująca działanie antyoksydacyjne, która jest rozpuszczalna w tłuszczach. Witamina E jest także odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego, ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzakrzepowe oraz wzmacnia układ immunologiczny.

 

Źródła:

 

  • oliwa, olej rzepakowy
  • olej z kiełków pszenicy
  • ziarna słonecznika
  • migdały
  • owoce leśne
  • marchew
  • szpinak
  • pomidory
  • botwina
  • jarmuż
  • przyprawy: oregano, curry, papryka słodka

 

 

WITAMINA C

 

Ma bardzo silne właściwości przeciwutleniające i jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Oprócz działania antyoksydacyjnego korzystnie wpływa na regenerację i odbudowę komórek oraz regenerację tkanek, ochrania naczynia krwionośne, wspomaga pracę układu immunologicznego i poprawia wchłanianie żelaza.

 

Źródła:

 

  • czarna porzeczka
  • dzika róża
  • truskawka
  • malina
  • owoce cytrusowe
  • kiwi
  • natka pietruszki
  • brukselka
  • brokuły
  • papryka
  • kalarepa
  • szpinak
  • kapusta

 

 

SELEN

 

Selen jest mikroelementem, który w przyrodzie występuje w mikroskopijnych ilościach. Jest jednak niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania enzymów, pomaga usuwać wolne rodniki, a także chroni czerwone krwinki. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i układu odpornościowego, wspomaga leczenie depresji i łagodzi objawy RZS.

 

Źródła:

 

  • orzechy brazylijskie
  • ryby morskie
  • podroby

 

 

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Jadźwingów 2
Warszawa

606 228 038 | kontakt@poradniaeffecta.pl