Mleka roślinne – jak tanio i szybko robić je w domu?
W prosty sposób można samemu przygotować mleko roślinne na bazie różnych składników, w zależności od wartości odżywczych i smaku.
Mleka roślinne często wypadają lepiej w porównaniu z produktami zwierzęcymi, tym bardziej, że coraz częściej naturalne mleko od krowy pasącej się trawą bardzo ciężko kupić, a produkty UHT trudno nazwać mlekiem.
Co prawda można gotowy napój kupić w sklepie, ale to dużo większy wydatek i ekstra dodatki, których nie chcemy np. cukier czy konserwanty. Liczy się też jakość – np. mleko migdałowe ze sklepu ma zawartość ok. 2,5% migdałów, a domowe – od 15-20%.
Wypróbujcie przepisy na pyszne domowe mleka roślinne.
Mleko migdałowe
- 300 g migdałów
- Woda
Migdały wsypać do naczynia, zalać wodą i odstawić na noc. Rano odcedzić i zblendować, dodać maksymalną ilość wody (ile się zmieści) i zmiksować na najwyższych obrotach. Przelać na gęste sitko i dokładnie odcisnąć. Pozostałą na sitku papkę migdałową przełożyć ponownie do blendera, zalać pozostałą wodą i powtórzyć miksowanie i odciskanie.
Z tych składników powinien wyjść ok. 1L mleka migdałowego.
Mleko migdałowe zawiera dużo witaminy E witaminy z grupy B i PP , białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, potas, magnez, fosfor, dobrze przyswajany wapń, mangan, żelazo i tryptofan.
Mleko sezamowe
- 1 szklanka nasion sezamu
- 4 szklanki cieplej wody
Wsypać do blendera sezam, dodać niewielka ilość cieplej wody . Zblendować i stopniowo dodawać resztę wody. W zależności od smaku można dodać trochę wanilii, miodu, suszonych owoców lub banana.
Mleko ryżowe
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 8 szklanek wody
Ryż opłukać, następnie moczyć przez kilka godzin w 4 szklankach wody, dolać pozostałą wodę , szczyptę soli morskiej, zagotować, przykryć nieszczelnie pokrywką tak aby woda odparowywała i gotować na bardzo małym płomieniu kolejne 30-40min. Po ugotowaniu i przestudzeniu przecedzić przez gazę lub gęste sito. Można dosłodzić miodem lub ksylitolem do smaku.
Mleko kokosowe
- Wiórki kokosowe niesiarkowane 200 g
- 1 litr wody
Zalać wiórki wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie podgrzać do temperatury 50-60 stopni. Zblendować i odcedzić.
Mleko sojowe
- 1 szklanka soi niemodyfikowanej genetycznie
- 6 szklanek wody
Soję zalać 3 szklankami wody i na 12 godzin. Zblendować, przelać do garnka dodać 3 szklanki wody. Zagotować, po ostudzeniu raz jeszcze zblendować i przecedzić przez gazę.
Mleko z orzechów nerkowca
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 4 szklanki wody
Trzykrotnie opłukać orzechy. Dodać wodę i moczyć ok. 2 godziny. Zblendować, można dodać cynamon lub wanilie do smaku. Przecedzić przez gazę.
Mleko z orzechów włoskich
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka orzechów włoskich
Namoczyć orzechy na noc, rano odlać wodę i zmielić w blenderze, dolać co najmniej 2 szklanki wody, dodać szczyptę soli.
Mleko owsiane
- 1 szklanka płatków owsianych
- ½ szklanki wiórków kokosowych
Gotować 15 min, ostudzone dokładnie zmiksować. Dodać 2 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody i ponownie zmiksować. Doprawić łyżeczką cukru waniliowego i szczyptą soli morskiej, przecedzić.
Mleko bananowe potreningowe
- 2 mrożone banany
- 1 szklanka wody
- 5 daktyli
- 1 łyżeczka cynamonu
Umieść wszystkie składniki w blenderze i blenduj przez ok 1 minutę.