SŁOWACKIE PIEROGI
Składniki:
500 g ziemniaków
250 g mąki pełnoziarnistej
2 porcje (12 g) Odżywki białkowej F3
2 porcje (16 g) Beta heart”
1 łyżka oliwy z oliwek
75 g tłuszczu z boczku
1 mała cebula, drobno pokrojona
300 g kiszonej kapusty, odsączonej
1 liść laurowy
125 ml wody
Czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek wrzuć paski boczku i cebulę, podsmaż Dodaj kiszoną kapustę i liść laurowy dolej wodę, duś na wolnym ogniu. Dopraw dużą ilością czarnego pieprzu. Zagotuj wodę w dużym garnku. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce. W dużej misce wymieszaj starte ziemniaki. Odżywkę białkową F3, Beta heart i mąkę, aż powstanie miękkie ciasto. Uformuj około 18 półksiężyców. Gotuj pierogi partiami we wrzącej wodzie. Wyjmuj, gdy wypłyną na powierzchnię.
Produkt zawiera 18 pierogów – 6 porcji
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Kalorie: 289 kcal
Białko: 11 g
Tłuszcze: 7 g
Węglowodany: 48 g
Błonnik: 7 g