FIT Ciasto Marchewkowe
Składniki:
Marchew 3 szt
Białko jaja kurzego 2 szt
Żółtko jaja kurzego 1 szt
Cynamon mielony 5 g
Proszek do pieczenia 10 g
Mąka orkiszowa 50 g
Koktajl Odżywczy Formuła 1 o smaku waniliowo śmietankowym 50 g
Napój migdałowy 50 ml (lub innego napoju roślinnego)
Sposób przygotowania:
Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć z niej sok.
Białka ubić na sztywna pianę z odrobiną soli, po ubiciu dodawać stopniowo żółtka dalej ubijając. Wsypać przesianą mąkę, marchew i pozostałe składniki. Wymieszać. Piec w 170 stopni 45-50 minut.
Wartości odżywcze w ⅙ porcji:
Kalorie: 85 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcze: 7 g
Węglowodany: 11 g
Błonnik: 4 g
Czekoladowo – proteinowe ciacho
Składniki na spód ciasta:
– 5 jaj
– 35 g erytrytolu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 45 g kleiku ryżowego
– 10 g kakao
Sposób przygotowania ciasta:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy. Używamy formy 20 cm – okrągłej. Pieczemy w 180 stopniach góra – dół przez 35 minut. Po upieczeniu należy wystudzić i podzielić na części.
Składniki na masę:
– 130 g skyru naturalnego
– 26 g Koktajlu Formuła 1 o smaku Delikatna Czekolada
– 15 g żelatyny rozpuszczone w 50 ml wody
– 20g erytrytolu
Sposób przygotowania masy:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Studzimy. Mieszamy z całą resztą składników i wykładamy na wystudzony biszkopt – jedną część. Drugą przykrywamy masę.
Polewa:
– 100 g czekolady 85% rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Całość pozostawiamy w lodówce na kilka godzin (4h wystarczą).
Wartości odżywcze w ⅛ porcji :
Kalorie: 160 kcal
Białko: 17 g
Tłuszcze: 8 g
Węglowodany: 33 g
Błonnik: 2 g