INSPIRACJE / Odżywianie / 26 listopada 2020

Przepisy z wykorzystaniem strączków – jak je gotować żeby nie powodowały wzdęć?

Jak gotować strączki?

Nasiona roślin strączkowych wymagają odpowiedniego przygotowania. 

Pamiętaj, aby NAMOCZYĆ suche nasiona zanim je ugotujesz! 

Możesz to zrobić na 2 sposoby:

1. Zalej nasiona zimną wodą na noc- 8-12 godzin 

2. Zalej nasiona ciepłą wodą i odstaw na godz. 

Warto kilka razy zmienić wodę.

Wodę z namaczania odlewamy i gotujemy nasiona w świeżej wodzie aż będą miękkie. 

• fasola ,,Jaś”: 1-1,5 godz.

• soczewica zielona: 25-30 min 

• soczewica czerwona: 15-20 min 

• ciecierzyca: 40-50min

Nigdy nie przykrywaj garnka- unikniesz wzdęć i gazów.

Jeżeli nie masz czasu na gotowanie wybierz strączki z puszki. Przepłukaj je wodą i gotowe.

*soczewicę można gotować bez namaczania

 

Poniżej kilka przepisów z wykorzystaniem strączkowych:
TOFUCZNICA, CZYLI JAJECZNICA Z TOFU
 
Składniki na 2 średnie porcje:
• 200g tofu naturalnego (1 kostka)
• około 6 większych pieczarek (wspaniale sprawdzą się tutaj kurki, garść na porcję)
• 2 garści liści jarmużu / szpinaku
• 1-2 pomidory
• olej roślinny do smażenia (max. 1 łyżka)
• ⅔ łyżeczki soli
• 2 łyżeczki płatków drożdżowych (jako przyprawa)
• szczypta kurkumy (opcjonalnie, dla koloru – uwaga by nie przesadzić, gdyż tofucznica będzie gorzka)
• ½ łyżeczki czosnku w proszku
• sól i pieprz do smaku
 
Wykonanie:
Na patelni podsmaż wcześniej umyte i pokrojone w plasterki pieczarki (podlej odrobiną wody aby nie przywarły).Gdy pieczarki się smażą, przygotuj mieszankę przypraw, pokrój pomidory w kostkę, przygotuj jarmuż i tofu. Do usmażonych pieczarek dodaj tofu rozdrabniając je w palcach i posyp przyprawami. Po 3-4 minutach smażenia dodaj jarmuż i duś całość aż zmięknie (możesz dodać odrobinę wody, nie powinno zając to więcej niż 3 minuty). Zdejmij patelnię z palnika, dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem do smaku. Posyp tofucznicę listkami świeżej bazylii.
 
HUMMUS Z BOBU
 
Składniki: 
• 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
• sok z cytryny 
• 1-2 ząbki czosnku
• Sól i pieprz
• Świeża mięta i oliwa z oliwek do dekoracji
 
Wykonanie:
Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie z ćwiartką cytryny. Obrać z łupinek, zblendować, dodać sok z cytryny, ząbek czosnku, sól i pieprz, dla nadania konsystencji dolać 2-4 łyżki wody. Posypać posiekanymi listkami mięty i pokropić oliwą z oliwek. Podawać z surową marchewką, cukinią lub na liściach cykorii.
 
KOTLETY MIELONE Z CIECIERZYCY
Składniki: 
• 1 puszka ciecierzycy
• 1 ząbek czosnku
• garść świeżego oregano
• 16 czarnych oliwek
• ½ łyżeczki mielonej kolendry
• 1 jajo
• 1 łyżka oliwy
• 2 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki otrąb pszennych
• sól, pieprz
 
Wykonanie:
Ciecierzycę odsączamy na sicie i blendujemy. Czosnek drobno siekamy i wraz z listkami oregano, solą, pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą oraz kolendrą dodajemy do ciecierzycy. Miksujemy na gładką pastę i doprawiamy do smaku. Przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekane oliwki i mieszamy. Wbijamy całe jajko, dokładnie łączymy składniki i jak masa wyjdzie zbyt rzadka podsypujemy otrębami. Formujemy kotleciki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Przy okazji zapraszam Cię do startującego Programu Zdrowie i Sylwetka w ramach wyzwania 30 dni – Nowa Ty – Sylwester 2020. Zaczynamy 30 listopada – KLIKNIJ i dowiedz się więcej.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Jadźwingów 2
Warszawa

606 228 038 | kontakt@poradniaeffecta.pl