TOFUCZNICA, CZYLI JAJECZNICA Z TOFU
Składniki na 2 średnie porcje:
• 200g tofu naturalnego (1 kostka)
• około 6 większych pieczarek (wspaniale sprawdzą się tutaj kurki, garść na porcję)
• 2 garści liści jarmużu / szpinaku
• 1-2 pomidory
• olej roślinny do smażenia (max. 1 łyżka)
• ⅔ łyżeczki soli
• 2 łyżeczki płatków drożdżowych (jako przyprawa)
• szczypta kurkumy (opcjonalnie, dla koloru – uwaga by nie przesadzić, gdyż tofucznica będzie gorzka)
• ½ łyżeczki czosnku w proszku
• sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Na patelni podsmaż wcześniej umyte i pokrojone w plasterki pieczarki (podlej odrobiną wody aby nie przywarły).Gdy pieczarki się smażą, przygotuj mieszankę przypraw, pokrój pomidory w kostkę, przygotuj jarmuż i tofu. Do usmażonych pieczarek dodaj tofu rozdrabniając je w palcach i posyp przyprawami. Po 3-4 minutach smażenia dodaj jarmuż i duś całość aż zmięknie (możesz dodać odrobinę wody, nie powinno zając to więcej niż 3 minuty). Zdejmij patelnię z palnika, dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem do smaku. Posyp tofucznicę listkami świeżej bazylii.
HUMMUS Z BOBU
Składniki:
• 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
• sok z cytryny
• 1-2 ząbki czosnku
• Sól i pieprz
• Świeża mięta i oliwa z oliwek do dekoracji
Wykonanie:
Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie z ćwiartką cytryny. Obrać z łupinek, zblendować, dodać sok z cytryny, ząbek czosnku, sól i pieprz, dla nadania konsystencji dolać 2-4 łyżki wody. Posypać posiekanymi listkami mięty i pokropić oliwą z oliwek. Podawać z surową marchewką, cukinią lub na liściach cykorii.
KOTLETY MIELONE Z CIECIERZYCY
Składniki:
• 1 puszka ciecierzycy
• 1 ząbek czosnku
• garść świeżego oregano
• 16 czarnych oliwek
• ½ łyżeczki mielonej kolendry
• 1 jajo
• 1 łyżka oliwy
• 2 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki otrąb pszennych
• sól, pieprz
Wykonanie:
Ciecierzycę odsączamy na sicie i blendujemy. Czosnek drobno siekamy i wraz z listkami oregano, solą, pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą oraz kolendrą dodajemy do ciecierzycy. Miksujemy na gładką pastę i doprawiamy do smaku. Przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekane oliwki i mieszamy. Wbijamy całe jajko, dokładnie łączymy składniki i jak masa wyjdzie zbyt rzadka podsypujemy otrębami. Formujemy kotleciki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.